Prima pagină » Știri politice » Cabinetul DĂNCILĂ, ședință de guvern. Fondul Suveran ar putea fi pe ordinea de zi

Cabinetul DĂNCILĂ, ședință de guvern. Fondul Suveran ar putea fi pe ordinea de zi

Membrii Cabinetului Dăncilă se reunesc, joi, începând cu ora 11.00, în ședință de Guvern. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunța marți că proiectul de OUG pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) a primit toate avizele și va intra pe ordinea de zi a ședinței.

„Săptămâna aceasta vom include pe ordinea de zi această ordonanță. Am inclus toate observațiile, toate comentariile, am avut azi și avizul de la Consiliul Economic și Social, și am considerat că așa e corect, să avem din nou procedura reluată și avem toate avizele”, a declarat, marți, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Acesta a adăugat că după adoptarea OUG vor avea loc noi discuții în coaliție, cu ALDE, privind lista companiilor care vor intra în fondul suveran.

„Cu colegii de la ALDE am vorbit de cadrul primar general și nu de cadrul secundar. După ce iese ordonanța continuăm discuțiile pe hotărârea de guvern”, a arătat ministrul.

Teodorovici a menționat că a doua rectificare bugetară se va face „cel târziu în ultima săptămână din noiembrie„, că salariul minim se va majora de la 1 Decembrie și că există bani la buget pentru aplicarea noii legi a pensiilor.

 

 

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică, pe 10 noiembrie, proiectul de cadru pentru înființarea FSDI, invocând „o situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență”.

Scopul înființării FSDI este crearea unui vehicul de investiții financiare sau intermediere financiară în acțiuni sau participații în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piața financiară din România, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă și, pe de altă parte, să catalizeze sau să mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real și proiecte profitabile, arată proiectul.

 

 

Pe 18 iulie, Curtea Constituțională a României a admis toate sesizările formulate de Opoziție și președintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiții, motivând că un astfel de Fond trebuie înființat prin hotărâre de guvern, nu printr-un act normativ adoptat de Parlament.

Autor

Citește și