Premierul Victor Ponta a suplimentat astăzi primarilor și președinților de consilii județene sumele pe care le pot împrumuta de la stat pentru achitarea acestor datoriilor mai vechi de 90 de zile pe care le au față de firmele private.
Potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate astăzi în Guvern, administrațiilor locale li se va permite să împrumute suplimentar, din Trezorerie, încă 120 de milioane de lei.
Pentru această suplimentare, Guvernul invocă „volumul mare al cererilor de împrumut care nu au putut fi aprobate”, dar și acordul cu FMI care prevede reducerea arieratelor.
Sursa foto: Ministerul Finanțelor Publice
Arieratele sunt datoriile a căror dată scadentă a fost depășită cu 90 de zile. Executivul s-a angajat prin acordul preventiv de tip stand-by semnat în 2011 cu Fondul Monetar Internațional (FMI) să reducă arieratele administrației locale cu 5% în fiecare lună. Cu toate acestea, datoriile acumulate ale primăriilor crescuseră la 1,18 miliarde de lei la sfârșitul lunii ianuarie, echivalentul a 265 de milioane de euro, față de nivelul înregistrat la sfârșitul anului trecut, de circa 850 de milioane de lei, respectiv 190 de milioane de euro.
În aprilie, susține ministrul pentru buget Liviu Voinea, nivelul arieratelor ar fi în scădere. „Vom rezolva problema arieratelor. La nivelul lunii aprilie, nivelul arieratelor este în scădere semnificativă. Nivelul este la 750 de milioane de lei. Separat de acești bani se acordă în luna mai 300 de milioane împrumut, deci vor mai scădea. Suntem încrezători că ne vom încadra. La sfărșitul lunii mai, ne așteptăm ca nivelul să fie de 300 de milioane de lei”, a spus Voinea
În timpul scandalului cu primarii și șefii CJ, în ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care le-a dat posibilitatea administrațiilor locale să-și plătească arieratele și din sume defalcate din TVA alocate „de la centru” care puteau fi folosite înainte doar pentru cofinanțarea investițiilor. Totodată, Executivul a dispus reducerea volumului arieratelor acumulate de primării și consilii județene cu 85% până la sfârșitul lunii martie.
În acest sens, administrațiilor locale li s-a permis să împrumute de la Trezorerie, pe o perioadă de cel mult cinci ani, cu o dobândă preferențială echivalentă cu dobânda cheie de politică monetară (5,25% pe an) a Băncii Naționale și „în limita sumei de 800 de milioane de lei”, banii necesari stingerii datoriilor mai vechi de trei luni.
În cazul în care acestea nu se reduceau până la sfârșitul lunii ianuarie, Trezoreria urma să oprească alimentarea conturilor respectivelor administrații, cu excepția sumelor destinate plății salariilor.