Cadoul lui Ponta pentru Avocatul Poporului: protocol, bani de cazare și transport fără limită, printr-o ordonanță de urgență ținută la secret

Publicat: 03 07. 2014, 19:11
Actualizat: 18 03. 2015, 17:51

Bani de cazare în București fără limite impuse, decontarea deplasării din localitatea de domiciliu în Capitală fără restricții impuse de mijloace de transport sau de costuri,  intrarea pe lista scurtă a excepțiilor de la interdicția impusă în 2012 pentru achiziții de protocol, „inclusiv zile aniversare”, sunt câteva dintre beneficiile acordate de Guvern instituției Avocatului Poporului la conducerea căreia a fost instalat în aprilie, cu sprijinul PSD, fostul senator USL Victor Ciorbea.

Totodată, numărul adjuncților Avocatului Poporului crește, de la 1 ianuarie, de la patru la cinci, iar bugetul instituției se suplimentează. Modificarea Legii Avocatului Poporului a fost făcută prin ordonanță de urgență, în ședința de săptămâna trecută a Guvernului, fără ca proiectul de act normativ să fi fost pus, în această formă în dezbatere publică sau fără să fi fost anunțat la intrarea sau la ieșirea din Guvern. OUG 48/2014 a apărut luni, direct în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare la trei zile de la publicare.

Pentru a fi de acord cu modificarea, UDMR a cerut și a obținut câteva locuri de muncă la Avocatul Poporului pentru minoritatea maghiară. Astfel, cetățenii care aparțin minorităților naționale cu domiciliul sau reședința într-o localitate în care ponderea minorității depășește 20% își vor trimite de acum petițiile în limba maternă, Avocatul Poporului având obligația să îi răspundă și în română și în limba în care a fost sesizată instituția. Totodată, birourile teritoriale ale Avocatului Poporului în zonele în care minoritățile au o pondere mai mare de 20% vor avea angajați vorbitori ale limbilor materne ale acestora. Ideea a fost preluată integral dintr-un proiect de lege al parlamentarilor UDMR Marton Arpad și Marko Attila Gabor, trecut prin adoptare tacită în februarie de Camera Deputaților și rămas în așteptare la Senat pentru sesiunea următoare.

Gândul a solicitat Avocatului Poporului să precizeze dacă inițiativa modificărilor menționate i-a aparținut instituției sau Guvernului, însă nu a primit, până la ora publicării aricolului, niciun răspuns.

Încă o ordonanță de urgență „la secret”

Motivul oficial al urgenței cu care s-a modificat legea Avocatului Poporului a fost înființarea unui Mecanism Național de Prevenire a Torturii în Locurile de Detenție, obligație pe care România și-a luat-o până în august 2014. Un proiect de lege în acest sens a ajuns la Guvern încă din aprilie 2012, mai exact la cabinetul Lidiei Barac, secretar de stat la Ministerul Justiției la acel moment. Textul inițiat de Avocatul Poporului în 2012 se referea exclusiv la acest mecanism, la completarea organigramei cu specialiști în acest sens și cu un adjunct care să gestioneze domeniul, fiindu-i anexată o propunere de buget în acest sens. Nu se făcea, astfel, nicio mențiune legată de decontarea cazării, a transportului sau de alte echivalarea mandatului titularului funcției de Avocat al Poporului cu vechimea în magistratură.

TEXTUL PROIECTULUI AVANSAT DE AVOCATUL POPORULUI ÎN 2012

Timp de doi ani, Guvernul nu a inițiat proiectul de lege în Parlament, așa cum i se solicita. Cu o lună înainte de expirarea termenului limită pentru introducerea în lege a Mecanismului Național de Prevenire a Torturii în Locurile de Detenție, s-a apelat în schimb la ordonanța de urgență.

Dincolo de mecanismul menționat, actul normativ ținut la secret pe parcursul întregului traseu guvernamental, inclusiv după adoptarea în ședința de Guvern din 26 iunie 2014 – când nu a fost inclus pe lista oficială a ordonanțelor aprobate, transmisă public – , reglementează alte câteva avantaje pentru conducerea și personalul instituției Avocatului Poporului.

Primii beneficiari ai deconturilor de cazare și de transport

Astfel, Avocatul Poporului și adjuncții care nu au locuință în București își vor deconta cheltuielile de cazare și de transport, din localitatea de domiciliu până în Capitală, nefiind menționat niciun plafon. Dacă actualul ocupant al funcției de Avocat al Poporului, Victor Ciorbea, nu este în această situație, trei dintre cei patru adjuncți ai săi sunt beneficiari direcți.

Acestora li se va deconta cazarea, fie că locuiesc sau nu într-o locuință de serviciu, plus transportul, cu orice mijloc de transport ar alege. Dacă cazul miniștrilor și al secretarilor de stat cheltuielile de cazare se decontează în limita unui plafon stabilit anual – aflat în prezent la aproximativ 18.000 de lei pe an -, iar transportul, cel puțin pentru eșalonul al doilea al Guvernuliui se suportă de către stat o singură dată într-o lună, modificările aduse Legii Avocatului Poporului nu menționează limitări.


Extras din OUG 48/2014. Sursa foto: Monitorul Oficial.

Potrivit declarațiilor de avere, primii beneficiari acestor prevederi ar urma să fie adjuncții Erzsebet Dene, Ionel Oprea și Ecaterina Teodorescu, cea din urmă asigurând la începutul acestui an interimatul la Avocatul Poporului în ciuda criticilor că nu are studii juridice, ci doar economice. Astfel, dacă Erzsebet Dene are domiciliul în Târgu Mureș, Ionel Oprea este stabilit în Piatra Neamț, iar Ecaterina Teodorescu în Turnu Severin.

Ionel Oprea a primit, așa cum arată ultima listă oficială a chiriașilor RA-APPS făcută publică de Guvernul Ponta în ianuarie 2013, un apartament de serviciu de la Regia de Protocol, în apropierea Bulevardului Unirii din București. Așa cum a explicat pentru gândul, într-o investigație derulată anul trecut la vânzarea imobilelor RA-APPS, Ionel Oprea are contract de închiriere pentru apartamentul de serviciu din timpul guvernării Tăriceanu și este „acoperit juridic” până în 2017. Adjunctul Avocatului Poporului deconta, în aceste condiții, contravaloarea acestor facturi și până acum.


Ionel Oprea. Foto: Răzvan Lupică // Mediafax

Noua lege îi permite însă și decontarea transportului fără limită, iar colegelor sale, Erzsebet Dene și Ecaterina Teodorescu, decontarea chiriei în orice imobil din București și acoperirea cheltuielilor de deplasare în provincie.


Ecaterina Teodorescu. Sursa foto: blog personal


Erzsebet Dene. Foto: Silviu Matei // Mediafax

Oferta lui Ponta pentru Ciorbea

Dacă Victor Ciorbea, având domiciliul în București, nu este beneficiarul deconturilor de cazare și transport, actualul Avocat al Poporului obține, prin ordonanța de urgență a premierului Ponta, alte avantaje.

Articolul 9 al actului normativ reglementează că perioada de îndeplinire a funcției de Avocat al Poporului constituie vechime în magistratură și în specialitate juridică. O echivalare care îi poate folosi lui Ciorbea atât pentru ajustarea avantajoasă a pensiei viitoare, cât și, eventual, ca experiență pentru posturi precum cel de judecător la Curtea Constituțională.

Totodată, activitatea desfășurată de personalul de execuție cu studii juridice se va asimila vechimii în magistratură, în timp ce cei care nu au studii juridice, dar lucrează la Avocatul Poporului vor acumula vechime în specialitatea studiilor, chiar dacă nu profesează, practic, în domeniul pentru care s-au pregătit.

În plus, Guvernul a introdus Avocatul Poporului în lista instituțiilor exceptate de la restricțiile fiscal-bugetare impuse în 2012 pentru tipărituri și bunuri de protocol, „inclusiv zile aniversare”. De la restricția generală în sistemul bugetar erau exceptate până acum doar Parlamentul, Guvernul, Președinția, Curtea de Conturi, Curtea Constituțională și Curtea Supremă.

Victor Ciorbea a fost votat de Parlament în aprilie 2014 pentru funcția de conducere de la Avocatul poporului, cu sprijinul PSD. Anterior, fusese propus președinte al ASF și ales în decembrie 2012 senator USL, oficial din partea PNL, dar în virtutea unei bune relații și cu Crin Antonescu și cu Victor Ponta.

Avocatul Poporului este, potrivit Constituției, singura instituție care poate bloca o ordonanță de urgență a Guvernului – prin contestarea la Curtea Constituțională – înainte de a ajunge în Parlament, acolo unde durata dezbaterilor se poate întinde și pe câțiva ani. Singura ordonanță contestată de Avocatul Poporului în mandatele de premier ale lui Victor Ponta a fost cea referitoare la insolvență, după o solicitare publică a președintelui României în acest sens. Curtea Constituțională a accestat contestația datată octombrie 2013, anulând ordonanța.