Cadoul PSD pentru dezvoltatorii imobiliari. Ce conține proiectul adoptat de senatori fără niciun vot împotrivă

Cadoul PSD pentru dezvoltatorii imobiliari. Ce conține proiectul adoptat de senatori fără niciun vot împotrivă
Publicat: 01/11/2016, 20:54
Actualizat: 03/11/2016, 11:40

Senatorul PSD, Șerban Nicolae, vrea să-i scutească pe dezvoltatorii imobiliari de plata impozitului/taxei în cazul clădirilor nou-construite. Potrivit propunerii sale legislative, „scutirea se aplică de la momentul finalizării construcției până la data valorificării acesteia prin vânzare sau cedarea folosinței”.

Proiectul său a fost adoptat de plenul Senatului cu 50 de voturi „pentru” și 12 abțineri și are ca obiect de reglementare completarea articolului 456 din Codul fiscal și prevede extinderea sferei scutirilor de la plata impozitului/taxei pe clădiri, cu o nouă categorie de clădiri, respectiv „clădirile, construcție nouă, edificate exclusiv în scopul comercializării”.

În expunerea de motive, Șerban Nicolae precizează că actualul cadru legislativ „nu face distincție între imobilul clădire, construit exclusiv cu destinația comercializării, ca marfă, de către o societate sau o persoană fizică autorizată (PFA) și o locuință edificată pentru folosința proprie”.

„Dincolo de pierderile comerciale firești în cazul mărfii deținute pe stoc o perioadă îndelungată, pentru constructori se adaugă pierderi bănești semnificative prin obligarea la plata impozitului pe clădiri înainte de valorificarea produsului finit. Într-o asemenea situație, dezvoltatorii imobiliari au la dispoziție doar două variante: fie includ sumele plătite ca impozit pe clădiri în prețul de vânzare a imobilului, fie nu includ aceste sume în preț, în speranța deducerii acestor cheltuieli la momentul vânzării”, arată senatorul PSD.

VEZI PROIECTUL DE LEGE

În ceea ce privește impactul bugetar, Șerban Nicolae precizează că „sumele aparent „pierdute” de comunitatea locală se vor recupera prin efectul stimulativ al măsurii propuse” în contextul în care presiunea asupra dezvoltatorilor imobiliari se va diminua, aceștia „fiind încurajați să investească în realizarea de construcții noi”.

„Totodată, trebuie avut în vedere faptul că principalii beneficiari ai construcțiilor noi sunt tinerii, pentru care prețul poate fi mai accesibil dacă dezvoltatorul nu va mai fi obligat să mențină un preț ridicat generat de cheltuielile a căror justificare nu se poate explica din punct de vedere economic”, mai precizează senatorul PSD.

Guvernul nu susține adoptarea propunerii legislative

Guvernul nu susține, însă, propunerea legislativă depusă de Șerban Nicolae, argumentând, în primul rând, că „nu este în concordanță cu principiul general enunțat la art.455 alin. (1), respectiv „Orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pentru acea clădire (…)””. Mai mult, arată Executivul, proiectul „conduce la micșorarea veniturilor bugetelor locale, inițiatorul neprevăzând propuneri în vederea acoperirii minusului de venituri”.

„Cu privire la inițiativa legislativă, precizăm că norma apare ca fiind lipsită de precizie și claritate. Astfel, pe de o parte, nu rezultă cum se va determina în concret scopul pentru care este edificată o clădire, iar, pe de altă parte, nu rezultă ce se are în vedere prin sintagma „începerea utilizării prin cedarea folosinței””, se mai arată în punctul de vedere transmis de Guvern.

Comisia pentru buget, finanțe a Senatului a adoptat un raport de admitere cu două amendamente pentru propunerea lui Șerban Nicolae.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Proiectul a trecut de Senat în condițiile în care premierul Dacian Cioloș declara, marți, la Adevărul Live, că impactul bugetar al legilor prin care se fac majorări salariale, votate de Parlament în ultimele luni, se ridică la nouă milioane de lei, echivalentul a peste 1% din PIB, avertizând că astfel se va ajunge fie la creșterea deficitului, ceea ce ar fi ”catastrofal”, fie la o reducere a fondurilor alocate investițiilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor