CADOUL USL pentru clienții politici din COMPANIILE DE STAT. Lista oamenilor de partid ale căror salarii vor crește și de 25 de ori

Publicat: 27 06. 2014, 13:22
Actualizat: 18 03. 2015, 18:09

O ordonanță, care a trecut fără piedici prin Parlament și mai așteaptă, până cel târziu pe 22 noiembrie, doar semnătura președintelui Traian Băsescu pentru a fi bătută în cuie, face culoar pentru majorarea salariilor directorilor generali din companiile de stat neperfomante și le permite reprezentanților în Adunările Generale ale Acționarilor să-și mărească indemnizațiile de ședință de la 47 de lei, cât iau în prezent, până la 25% din cât primește șeful companiei.

În AGA, ca și în CA-urile companiilor de stat, sunt numiți, așa cum se poate vedea mai jos, fie apropiați ai liderilor de partid, fie marionete ale acestora, de cele mai multe ori secretare sau consilieri de miniștri indiferent de experiență, sponsori ai partidelor și, rareori, specialiști.

Aceștia își vor putea fixa, în noile condiții, indemnizații de ședință și de 3.000-4.000 de euro. Neoficial, politicienii admit că înainte ca indemnizațiile să fie reduse drastic, cei numiți în astfel de poziții împărțeau profitului cu partidul, fie prin cotizații, fie prin sponsorizări, pentru finanțarea campaniilor electorale.

Din 2010 și până acum, membrii AGA au fost remunerați cu 47 de lei pe ședință, 1% din indemnizația directorilor generali ai companiilor fixată uniform la 4700 de lei cât câștigă și un secretar de stat în Guvern. Excepție făceau doar managerii profesioniști, care își negociau salariul la numire, completânu-l prin bonusuri. Din 2013, limitarea pentru directori nu a mai fost prelungită. Prin acest act normativ șefii companiilor neperformanete pot câștigat tot atât cât managerii privați, iar membrii AGA, 25% din aceste salarii care ajung și în unele cazuri depășesc10.000 de euro lunar.

Prevalându-se de o formulare ambiguă a noului text de lege, Guvernul susține însă că nu a majorat, ci a „limitat” indemnizațiile la 25% din salariul fix al directorului general. „Limitarea aceasta previne situații de abuz. Economia în ansamblu, statul nu-și permite să plătească indemnizații foarte mari„, a explicat pentru gândul ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, evitând să menționeze însă în câte cazuri scad și în câte situații indemnizațiile pot crește, după OG 26/2013.

Fostul ministru al Finanțelor, PDL-istul Gheorghe Ialomițianu îl contrazice. Cu toate acestea, Opoziția nu a făcut niciun demers în Parlament pentru a modifica textul. „Am văzut prea târziu”, se justifică el.

Directorii numiți politic vor fi plătiți cât managerii privați

Modificarea remunerațiilor în toate companiile la care statul este acționar – de la cele mai cunoscute ca Electrica, Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Metrorex, CFR, TAROM, Nuclearelectrica, CNADNR, Rompetrol Rafinare, Loteria Română, Poșta Română, până la cele de care se vorbește mai puțin, dar în care se câștigă mult, ca CN Uraniu, Electrocentrale, Conversmin, ROMATSA – s-au făcut în august după ce în luna mai Guvernul introducea o altă „limitare inspirată de modelul din Polonia”, a salariilor directorilor generali la șase salarii medii din ramura respectivă. Regula nu garanta că toate salariile vor merge însă în jos. „Sigur, pentru unii e o scădere, pentru alții o creștere”, confirma ministrul pentru buget Liviu Voinea, după ședința de Guvern din 29 mai, lăsând în continuaare deschisă posibilitratea bonusării în funcție de performanță.

În august, în timpul vacanței parlamentare, Guvernul a venit cu o nouă ordonanță, simplă, prin care face două modificări esențiale, prin articolul 14, alineatele (1) și (2). Reglementările sunt „pierdute” la finalul unui text de lege care se referă, în cea mai mare parte, la disciplina bugetară. Mai întâi, Guvernul a ridicat companiile cu pierderi și cu șefi numiți politic prin ordin de ministru la rang de companii cu management corporatist și criterii de performanță.

Echivalarea privește însă strict nivelul la care sunt plătiți directorii, membrii CA și ai consiliilor de supraveghere. „Nivelul remunerațiilor membrilor CA, consiliilor de supraveghere și directorilor care nu au fost numiți în condițiile OUG 109/2011 (selecția așa-numitului management privat, n.red.) se stabilește prin asimilare cu cele prevăzute de aceasta”, cu condiția să existe bani în bugetul aprobat, se arată în textul ordonanței.

În prezent, există 157 de companii de stat doar la nivel național, fără a le pune la socoteală pe cele locale. Chiar dacă managementul privat a fost instalat la o parte dintre acestea – Transgaz, CFR etc – un singur director general  era total străin de relații politice,  cel de la TAROM.

Liberalul Orban traduce: „De fapt vor să-i plătească mai bine și pe cei numiți politic”

În traducerea foștilor miniștri Gheorghe Ialomițianu (PDL) și Ludovic Orban (PNL), prevederea înseamnă un singur lucru: directorii numiți politic vor fi plătiți mai bine, în funcție de cum negociază cu statul.

„Până acum, erau companii care intrau pe ordonanța privind guvernanța corporatistă unde s-a implementat managementul profesionist, în baza unei selecții, cu indicatori de performanță, în funcție de care primesc salariile și aveam și celelalte companii, care nu intră în prevederile acestei legi. Aici, pe sub mână, au introdus posibilitatea majorării salariilor și pentru directorii din celelalte companii fără să spună exact ce se preia din OUG 109/2011. Vor avea aceleași salarii indiferent de performanța lor și vor fi numiți direct de către miniștri, de către primari, președinți de CJ, că avem și companiile de la nivel local”, spune Ialomițianu, pentru gândul.

În opinia lui Orban, „limitarea” din lege „e o gargară”. „De fapt vor să-i plătească mai bine și pe cei numiți politic. Dar să nu ne facem acum iluzii că acolo unde au fost selectați pe OUG 109 au venit manageri străini. A venit la TAROM și, pentru câteva luni, a fost un grec la CFR. În celelalte companii din Transporturi și de la Ministerul Economiei toți au fost numiți pe relații politice”, explică fostul ministru PNL al Transporturilor, singurul parlamentar al USL care a votat împotriva ordonanței în Camera Deputaților.

Cum să câștigi la stat un sfert din salariul de director mergând la o ședință

De salariile directorilor din companii, Guvernul i-a agățat și pe reprezentanții în adunările generale ale acționarilor, consilii în care se iau decizii administrative precum numirea șefilor companiilor, selectarea managerilopr privați dintr-o listă propusă de consultanți independenți, sau majorările de capital, nu și de gestionare efectivă a contractelor sau de strategie. Practic, membrii AGA desemnați de stat, numiți prin pixul ministrului, stabilesc salariul directorului general ca apoi să primească până la 25% din această sumă pentru o ședință la care participă în timpul orelor de program, pentru care își primesc oricum salariul.

„Operatorii economici nu pot acorda membrilor AGA remunerații mai mari de 25% din indemnizația fixă lunară a directorilor generali, pe ședință”, se arată în ordonanța adoptată în Parlament. Până acum, aceștia primeau 1%, printr-o regulă stabilită pentru 2010 și 2011 de Guvernul Boc și păstrată în 2012 și 2013, prin memorandumuri, de Guvernul Ponta. Mai mult, salariul șefilor companiilor era limitat la acea data la o indemnizație de secretar de stat, adică 4700 de lei. Excepție au făcut doar instituțiile bancare ale statului (CEC Bank și Exim Bank), cele de asigurări și Fondul Proprietatea.

„Pentru membrii AGA, avem o creștere a indemnizațiilor de la 1% la 25% din indemnizația fixă a directorilor. Practic, avem o creștere de două ori: o dată, salariile directorilor pot să fie 4.000 de euro, 10.000. 20.000 de euro, depinde cât negociază; a doua oară, crește procentul de la 1% la 25%”, explică Gheorghe Ialomițianu.

Indemnizația de 47 de lei avea și ea hibele sale, crede Ludovic Orban, contactat de gândul. Prima era demotivarea de a mai merge la ședințe. „Era absurd. Nu trecea nimeni pe acolo. Nu te duci până la Portul Constanța să iei 47 de lei”, justifică liberalul nemulțumirea celor plătiți modic. În opinia sa, „reprezentanții AGA trebuie să fie plătiți proporțional cu dividendele încasate. N-ai profit, nu iei bani”. Fostul ministru al Transporturilor confirmă că „ministrul hotărăște ce remunerație primesc membrii AGA”, dar și că „în cele mai multe cazuri, reprezentanții statului sunt numiți politic”.

Zgonea: „Poate plecăm și noi acolo, că la ce salarii avem…”

În ciuda acestor detalii, la votul decisiv din Camera Deputaților s-au opus doar 66 de parlamentari din 339: PDL, liberalul Ludovic Orban și Kereskenyi Gabor de la UDMR. La Senat, textul a trecut ca uns, votat la unison de toate partidele. Cauza Guvernului a fost susținută în plenul Parlamentului de secretarul de stat de la Economie, Dan Manolescu, membru în AGA la EximBank. În acest moment, legea este la promulgare cu termen 22 noiembrie.

La debateri, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a admis deschis majorarea indemnizațiilor, ca și numirile politice. „Dacă veniți la guvernare n-o să mai ia nimeni de la PDL 47 de lei, o să ia 2.000 de euro. Poate plecăm și noi acolo, că la ce salarii avem…„, le-a replicat Zgonea PDL-iștilor, potrivit stenogramei ședinței.

Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, cel care a inițiat în vară textul ordonanței, susține însă că indemnizațiile AGA și salariile directorilor nu cresc, ci se limitează. „A existat o interdicție care a expirat la 31 decembrie 2012. Ordonanța respectivă s-a dat în contextul în care nu aveam procedura de management privat. Acum toate companiile de stat, cu foarte mici excepții, din domeniul siguranță națională, au trecut sau vor trece la management privat. În cadrul managementului privat nu exista o regulă privind sumele care puteau fi stabilite prin contractul de mandat.  Și atunci am introdus această limitare. Limitarea aceasta previne situații de abuz. Economia în ansamblu, statul nu-și permite să plătească indemnizații foarte mari”, a precizat Voinea, pentru gândul.

Tinerele speranțe din AGA: consiliere de 23 de ani și profesoare de desen la CNADNR, sponsori ai partidelor la Loterie, tatăl Dracula Park la TAROM

În urma noilor reglementări, gândul a făcut lista reprezentanților în AGA și în Consiliile de Administrație ale celor mai importante companii de stat, cei mai mulți numiți pe filieră politică, chiar dacă oficial au existat și selecții pentru management privat. Printre aceștia figurează nume cu notorietate, ca Remus Vulpescu și Iulian Butnaru, consilierii vicepremierului Daniel Chițoiu. Contactat de gândul, Vulpescu spune că este plătit cu 47 de lei lunar și nu își va majora indemnizația, însă admite că legea are ambuguități care dau această posibilitate. „La Transgaz și Transelectrica, aflate în coordonarea Ministerului Finanțelor Publice, remunerația reprezentanților statului în AGA (inclusiv eu) este de 47 lei per sedință și nu va crește”, spune Vulpescu.

AGA Companiei Naționale de Autostrăzi este dominată de consilierii ministrului Dan Șova, în ciuda lipsei de experiență în domeniu a multora dintre aceștia. Șova a numit aici o profesoară de desen autoare de manual, un referent care a lucrat la grupul parlamentar PSD, o tânără de 23 de ani salariată a unei fundații a lui Dan Voiculescu și pe fiul unei controversate foste șefe a Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor. În CA pe de altă parte apar doi foști secretari de stat la Departamentul Marilor Proiecte, Simona Maya Teodoroiu și Alexandru Năstase, ambii susținuți de PSD, alături de președintele PSD Corabia, de un fost partener la casa de avocatură Șova & Asociații, un consilier al premierului Victor Ponta – Costin Mihalache – și un fost director controversat din CNADNR.

Numirea în proporție covârșitoare a consilierilor fără experiență sau apropiaților de partid într-o companie este menită „să îi asigure ministrului un control, asupra companiei, a Consiliului de Administrație și, implicit, a directorului general”, explică Ludovic Orban.

Edit Gyenge, consiliera ministrului Dan Șova și reprezentant al statului în AGA la CNADNR. Sursa foto: copiisupradotati.ro

În unele cazuri, relațiile sponsor-partid sunt evidente în listele publicate anual în Monitorul Oficial. Un exemplu este Adrian Ștefan Bădescu, promovat în conducerea Loteriei. Dacă în 2011 apare în lista sponsorilor PSD cu o sumă de 3-4 ori mai mare decât cea cu care au contribuit la partid lideri ca Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc sau Titus Corlățean, în 2012, la vârsta de 27 de ani, este promovat consilier la Cancelaria Prim-Ministrului și membru CA la Loteria Română.

Numele lui Adrian Ștefan Bădescu apare în lista sponsorilor PSD. Sursa: Monitorul Oficial

La CFR SA, în AGA, 2 din cei 5 reprezentanți ai statului sunt consilieri la partidele aflate la putere, iar un al treilea director de cabinet în Minister, cu experiență strict în organizarea agendei demnitarilor pentru care a lucrat. În linii, mari, aceeași situație apare și la CFR Marfă, companie cu mari probleme financiare a cărei privatizare s-a ratat recent și aflată în atenția FMI.

Un secretar de stat de la Justiție – Ovidiu Puțura, susținut de PNL – , este în CA al Metrorex. Cristina Petrescu, o fostă sindicalistă CFR, acum consilier la cabinetul secretarului de stat PSD din Ministerul Dezvoltării, Iulian Matache, a  fost numită în CA la Compania Națională de Investiții. Sorin Marica, fostul șef al companiei Dracula Park, înființată pentru un proiect care nu s-a materializat niciodată, a fost cooptat în virtutea relației bune cu PSD, consilier la Ministerul Transporturilor, de unde a ajuns în AGA TAROM. Marius Nica, secretarul general de la Ministerul Mediului, fost director de cabinet, a ajuns președintele CA la Loteria Română. Ion Moraru, Secretarul General al Guvernului are un loc asigurat permanent într-un consiliu interministerial special pe lângă EximBank, fiind astfel remunerat cu încă 18.000 de lei lunar.

Printre cei mai bine plătiți se numără și Cosmin Marinescu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor încasează ca reprezentant în AGA a CEC Bank, la care statul este unic acționar, 4000 de euro pe lună.

Cea mai recentă declarație de interese a secretarului de stat Cosmin Marinescu arată că în AGA CEC Bank remunerația este de 4.000 de euro pe lună. Dacă noua ordonanță se va aplica în toate companiile, CEC nu va mai fi excepția, ci regula. Sursa: ANI

Printre demnitarii cu cei mai mulți apropiați în aceste consilii se numără ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, ministrul pentru proiecte de infastructură, Dan Șova, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, foștii miniștri liberali Varujan Vosganian și Relu Fenechiu, ministrul pentru Energie Constantin Niță, dar și premierul Victor Ponta.

LISTA CELOR MAI BINE PLASAȚI REPREZENTANȚI AI STATULUI ÎN COMPANII

TRANSGAZ

Salariul fix actual al directorului general: 27.500 de lei lunar. O propunere recentă a AGA este majorarea la 10.000 de euro lunar

ADUNAREA GENERALĂ A ACȚIONARILOR

CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE

ROMGAZ

Salariul fix actual al directorului general: 11.000 de lei

CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE

ELECTRICA

Salariul fix actual al directorului general: 50.000 de lei lunar

ADUNAREA GENERALĂ A ACȚIONARILOR

CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE

CNADNR

Salariul fix al directorului general: 10.000 de lei lunar

ADUNAREA GENERALĂ A ACȚIONARILOR

CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE

Costin MIHALACHE

Președintele CA. Din ianuarie este numit consilier de stat al premierului Victor Ponta. Vine de la compania Plastidrum din Teleorman și nu a menționat în declarația de interese rolul în CNADNR. Soția sa, Andreea Mihalache, este membru în CA la Poșta Română.

Simona Maya TEODOROIU Secretar de stat la Ministerul Justiției, susținută de PSD. Pentru o scurtă perioadă în 2013 a fost secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură condus de Dan Șova.  Nu a menționat în declarația de interese rolul în CNADNR.
Mircea POP Fost director general adjunct la CNADNR, destituit de CA. A fost consilier în Guvernul Adrian Năstase.
Alexandru NĂSTASE

Consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului. Până pe 8 noiembrie a fost secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură condus de Dan Șova, unde a venit dintr-o firmă de publicitate pe care o deține împreună cu soția.

Monica TRUȚER

Reprezentant al Ministerului de Finanțe. Era și în timpul guvernării Boc, director adjunct în Ministerul de Finanțe. Este de asemenea membru în CA al CFR Călători.

Toma-Longin COCOCI

Președinte PSD Corbia, vicepreședinte PSD Olt și consilier la cabinetul ministrului Dan Șova, nu a menționat în declarația de interese rolul în CNADNR.

Radu-Ștefan CERNOV Avocat, fost membru asociat în Societatea Civilă de Avocați Șova și Asociații. Numele său a apărut în scandalul legat de contractele de consultanță juridică pe care casa de avocatură le-ar fi încheiat cu CE Turceni și CE Rovinari. Este numit administrator la Metrorex și până recent a fost membru în CA Transgaz, poziție din care a demisionat.

LOTERIA ROMÂNĂ

Salariul fix al directorului general: 20.354 de lei lunar

ADUNAREA GENERALĂ A ACȚIONARILOR

Brigita ORZAN

Director de cabinet al ministrului pentru Buget, Liviu Voinea. A venit la Ministerul Finanțelor în iunie 2012, ca director la cabinetul secretarului de stat la acea vreme Liviu Voinea, renunțând la postul de la compania de consultanță Voinea Business Development, unde câștiga 9.500 de lei lunar. Deține Rowel Soft SRL împreună cu Roland Orzan. Pentru participarea în AGA este remunerată, în prezent, cu 94 de lei lunar.

Tudor SIMOTA Consilierul ministrului pentru Buget, Liviu Voinea. A venit la Guvern de la Fundația Culturală DELTA Este din Arad și fugurează ca unic acționar la Adeserv Company SRL și președinte al Asociației Casa româno-chineză.
Ioan RĂCEU Director în Ministerul Finanțelor, membru CA la Monitorul Oficial în AGA la Loteria Română și în comisia de privatizare a Nuclarelectrica.

CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE

Marius NICA Președinte CA. Este secretar general la Ministerul Mediului, poziție în care a fost promovat în februarie de la cea de director de cabinet al ministrului Rovana Plumb.
Adrian Mișu MANOLACHE Directorul Loteriei Române. Fost director regional la BCR și director execuitiv al sucursalei din Prahova. Are 35 de ani și e licențiat în Relații Internaționale la Universitatea Româno-Americană din București.
Adrian Nicusor NICA Este consultant fiscal și a lucrat la ANAF. Apare și ca membru în AGA de la Transelectrica.
Adrian Ștefan BĂDESCU Dacă în 2011 apare în lista sponsorilor PSD cu o sumă de 3-4 ori mai mare decât cea cu care au contribuit la partid lideri ca Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc sau Titus Corlățean, în 2012, la vârsta de 27 de ani, este promovat consilier la Cancelaria Prim-Ministrului și membru CA la Loteria Română. Figurează de asemenea ca membru în Consiliul Național al PSD și a fost consilier remunerat la partid.
Daniel DIACONESCU Vine din ANAF. Este și memebru AGA la Transelectrica.

TAROM

Salariul fix al directorului general: Confidențial

ADUNAREA GENERALĂ A ACȚIONARILOR

Liliana MUȘAT Reprezentant al Ministerului Finanțelor. Este consilier superior la Direcția de Programare Bugetară, transferată de la Ministerul Transporturilor anul acesta. Numită și în AGA APDM Galați. În 2012, era membru CA la Aeroporturi București, ROMATRSA, CFR MARFĂ, CNADNR, PLASIDRUM și reprezentant al statului în AGA TAROM.
Sorin MARICA Din acest an, consilier la Ministerul Transporturilor, la cabinetul secretarului de stat Nicușor Buică, unde a venit de la conducerea companiei Dracula Park SA, înființată pentru un proiect care nu s-a materializat niciodată. Apropiat al PSD, postură în care în 2002 a fost consilier la Ministerul Turismului în timpul mandatului lui Dan Mathei Agathon.
Daniela Alina MARIN Consilier al ministrului Ramona Mănescu. Este vicepreședinte TNL, membru PNL sector 1, calitate în care a fost delegată la Congresul PNL de la începutul anului, înscrisă în 2008 pe lista PNL pentru Consiliul General al Municipiului București.
Gabriel DUMITRESCU Director la  ROMATSA și fost director general Tarom.
Gabriel STROE Director de achiziții al aeroportului Otopeni.
Marius ILIE Reprezentantul SIF MUNTENIA.

CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE

Dante STEIN Este consilier onorific al premierului Victor Ponta și fiul fostului proprietar al companiei AutoItalia, Herbert Stein. Este cetățean austriac, a fost vicepreședinte executiv la AutoItalia. Familia Stein face afaceri în România în leasing și asigurări auto.
Manuel DONESCU Numit în februarie secretar de stat în Ministerul Trasporturilor, cu sprijinul PNL, fost consilier al lui Daniel Chițoiu. A lucrat în MAE, fiind trimis la Ambasada din Beijing, unde a fost consilier diplomatic, și la cea din Tokio, ca secretar I.
Răzvan FILIPESCU Președintele Autorității Naționale pentru Turism, numit cu susținerea PSD. A fost director general la Prod Transports Cereal SA din Agigea și administrator în turism. Între 2003 și 2004, în timpul guvernării Năstase, a lucrat la Corpul de Control al Prim-Ministrului.
Florin LUCA Consultant strategie bancară.
Bogdan SPETEANU Director general BCR Leasing.

CEC Bank SA

Salariul fix al directorului general: Confidențial

ADUNAREA GENERALĂ A ACȚIONARILOR

Cosmin MARINESCU Consilierul lui Daniel Chițoiu la Ministerul Finanțelor este conferențiar universitar la Academia de Studii Economice. Este numit politic membru în AGA CEC Bank SA (de unde câștigă lunar 4000 euro) și în AGA Formenerg SA (47 lei de lei pe lună). Anul  trecut, a fost colaborator la Ministerul Economiei,  în timpul lui Chițoiu, fiind numit în această calitate în Consiliul de Administrației al EON Energie și în comisia de privatizare a NuclearElectrica.

CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE

Radu Grațian GHEȚEA Președintele CEC Bank. Numit în 2007, pe filieră PNL.
Andrei Liviu STAMAȚIAN Prim-vicepreședintele CEC Bank.
Mihaela Lucica POPA Vicepreședinte CEC Bank
Gheorghe CARABAȘAN A intrat în CEC Bank în 2007, ca vicepreședinte. Fost director al Alpha Bank, are 39 de ani în activitatea bancară, iar între 1973 și 1994 a lucrat în Banca Română de Comerț Exterior.
Ciprian BADEA Secretar general în Ministerul Finanțelor, promovat în timpul guvernării USL pe filiera PNL, din poziția de director al Direcției Juridice pe care o deținea de mai mulți ani. Este membru neremunerat în AGA EximBank și a Fondului Proprietatea și plătit în AGA Imprimeriei Naționale, în care reprezintă statul din timpul guvernării Tăriceanu. De la CEC Bank, unde a intrat tot în timpul primei guvernări PNL, a încasat, în 2012, 292.040 de lei.
Mirela SITOIU Este director de resurse umane în Ministerul Finanțelor. A intrat în AGA CEC Bank în 2012, după schimbarea de putere din Guvern.
Constantin MIHAIL Vicepreședinte ANAF, un mai vechi colaborator al ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu, cu care a lucrat la ANAF în timpul Guvernului Tăriceanu. La acea vreme, Constantin Mihail era director la Direcția Generală pentru Remormă și Cooperare Internațională, dar și șef de cabinet al vicepreședintelui ANAF.
Valentin MAVRODIN Fost secretar de stat la Ministerul Finanțelor în timpuil mandatului lui Varujan Vosganian, în Guvernul Tăriceanu. În prezent, este director general în Minister, poziție din care a fost numit în AGA Formenerg, dar și în comisia de privatizare de la Hidroelectrica.  În timpul Guvernului Boc a fost susținut în CA al ROMATSA, dar și în AGA CEC Bank unde a răms o perioadă și după instalarea USL la putere.
Florin TUNARU Este inspector fiscal la Teleorman din ”90. În 2010, i-a devenit consilier personal liderului PSD, Liviu Dragnea, la Consiliul Județean, iar în mai 2012, imediat după instalarea Guvernului Ponta, a fost avansat vicepreședinte al ANAF și numit în CA al CEC Bank.
Gelu Ștefan DIACONU Președintele ANAF, fost șef al vămilor, fost secretar de stat la Economiei și apoi la Finanțe în timpul mandatelor lui Daniel Chițoiu. A obținut 105.000 de euro numai dintr-un litigiu în care a cerut compensații la încetarea mandatului său la EximBank.

EXIMBANK

Salariul fix al directorului general: Confidențial

ADUNAREA GENERALĂ A ACȚIONARILOR

Dan MANOLESCU Secretar de stat în Ministerul Finanțelor, promovat de PNL. Este vicepreședintele Consiliului Superior al Camerei Consultanților Fiscali, condusă de Daniel Chițoiu și vine dintr-o compania Soter & Partners, unde a coordonat departamentul de consultanță fiscală.
Adrian Mișu MANOLACHE Directorul Loteriei Române. Fost director regional la BCR și director execuitiv al sucursalei din Prahova. Are 35 de ani și e licențiat în Relații Internaționale la Universitatea Româno-Americană din București.
Ciprian BADEA Secretar general în Ministerul Finanțelor, promovat în timpul guvernării USL pe filiera PNL, din poziția de director al Direcției Juridice pe care o deținea de mai mulți ani. Este membru neremunerat în AGA EximBank și a Fondului Proprietatea și plătit în AGA Imprimeriei Naționale, în care reprezintă statul din timpul guvernării Tăriceanu. De la CEC Bank, unde a intrat tot în timpul primei guvernări PNL, a încasat, în 2012, 292.040 de lei.

CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE

Traian HALALAI Președintele executiv al băncii din noiembrie 2012, numit cu sprijinul lui Victor Ponta în locul lui Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană.
Paul ICHIM Vicepreședinte al EximBank din martie 2009. Anterior, a lucrat în sectorul bancar și în Ministerul Finanțelor unde a fost, între 2000 și 2005, secretar de stat și consilier al ministrului.
Vasile SECAREȘ Profesor universitar, specialist în relații internaționale. A fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu pe probleme de analiză politică. Se numără printre fondatorii FSN și a fost, până în 1997 vicepreședinte EximBank.
Emilian BĂDICĂ Membru în CA din partea celor cinci societăți de investiții financiare (SIF). A fost membru în Consiliu și în mandatul precedent.
George CĂLIN  

În Eximbank funcționează și o structură care aprobă regimul de acordare a dife­ri­telor facilități din portofoliul băncii, așa-numitul Comitet Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA),  în care și-au găsit loc 11 oameni din Guvern remunerați cu 18.000 de lei lunar. Printre ei: doi secretari de stat de la Finanțe (Enache Jiru și Gheorghe Gherghina), secretarul General la Guvernului, Ion Moraru, un secretar de stat de le Economie, unul de la Interne, unul de la Dezvoltare, și reprezentanți ai Transporturilor și Agriculturii.

TRANSELECTRICA

Salariul fix al directorului general: 19.500 de lei lunar

ADUNAREA GENERALĂ A ACȚIONARILOR

Aurora NEGRUȚ Președinte al CA, desemnat din poziția de Șef Serviciu la Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie. A lucrat în Ministerul Economiei la OPSPI și AVAS. În prezent, este numită reprezentant al statului în DFEE Electrica SA, CE Oltenia, Cuprumin, Hidroelectrica și Nuclearelectrica.
Dumitru Remus VULPESCU Reprezentant al statului, directorul de cabinet al ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu, fostul șef al OPSPI devenit cunoscut în timpul privatizării controversate a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. Membru în AGA TRANSGAZ și TRANSELECTRICA (ultima calitate de reprezentare nefiind menționată în declarația de interese). A fost în ultimul an membru AGA Electrica, CNI Coresi, și al CA în Rompetrol Rafinare până în iunie, când a fost înlocuit de Gabriel Dumitrașcu, șeful Departamentului pentru privatizări în energie.

METROREX

Salariul fix al directorului general: 15.750 de lei

ADUNAREA GENERALĂ A ACȚIONARILOR

Gheorghe HUȚANU Reprezintă Ministerul Tranporturilor. A fost șeful corpului de control în vremea ministrului Ovidiu Silaghi, promovat din postul de consilier la cabinetul unui secretar de stat în care a fost instalat în 2012. Anterior, a fost consilierul personal al lui Radu Stroe la Secretariatul General al Guvernului, tras o vreme pe linie moartă cât timp a fost implicat într-un proces penal. Fost comisar șef al Gărzii Financiare Mureș, a fost arestat în 2007 pentru luare de mită, timp de patru luni, condamnat ulterior la 4 ani și 8 luni d eînchisoare, dar achitat la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Petru MARCULEȚ Este director în Ministerul Transporturilor, în care lucrează din 1989. De-a lungul timpului, a fost reprezentantul statului în adunările generale ale acționarilor și în consiliile de administrație ale mai multor companii, între care CNADNR, TAROM, ARR și Metrorex. De la compania care operează transportul subteran în București lua în 2008, ca reprezentant în AGA, peste 19.000 de lei pe an. Ulterior, indemnizația s-a redus la 42 de lei pe ședință până la această ordonanță care permite din nou creșterea.
Ion Laurențiu VOICU Conduce Direcția de Comunicare a Ministerului Transporturilor, poziție din care a fost numit de toate guvernările să reprezinte statul la vârful companiilor din Transporturi. În 2009, de exemplu, figura în CA la CFR Călători, în AGA la Metrorex și în AGA la Aeroport Otopeni.
Emil UNGUREANU Director la Direcția pentru Fonduri Externe din Ministerul Transporturilor. Soția sa, Angela Ungureanu, a fost angajată la Metrorex în perioada în care Emil Ungureanu figura ca membru al AGA în aceeași companie. Anterior, a reprezentat statul în CA a TAROM.
Mărioara NIȚU Reprezentantul Ministerului Finanțelor, în care este director general adjunct. Este numită politic reprezentatul statului  în CA CFR Marfă, CN APDM SA Galați, CN CAN SA Constanța, în AGA Metrorex, dar și CA al uneia dintre cele mai vânate companii, ROMATSA, ca și în comisiile de privatizare pentru Poștei Române și Nuclearelectrica. Este membră și în comisia de tragere LOTO la Loteria Națională de unde a încasat 4200 de lei anul trecut.

CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE

Dragoș-Alexandru DRAGHICI Desemnat șef al CFR Marfă în urma selecției managementului privat
Florin-Mihai ALEXANDRESCU Fost consilier personal al lui Relu Fenechiu la Ministerul Transporturilor. Membru în AGA Administrației Porturilor Dunării Fluviale. Este absolvent al Universității Tehnice de Construcții București.
Ovidiu PUȚURA Secretar de stat la Ministerul Justiției, propulsat de PNL, încă din Guvernul Ponta 1. Este judecător și a fost detașat la MJ de la Tribunalul Bistrița-Năsăud. În cazul său, participarea ca reprezentant al statului în diverse companii s-a dovedit profitabilă: ia 3000 de lei lunar din CA GDF Suez Energy Romania și 18.000 de lei pe lună din CIFGA Eximbank. Anterior, a fost membru în CA Electrica, CA GDF Suez Energzy România, CA Romgaz, administrator special Romaero, administrator Romsilva și EximBank.
Petru-Bogdan MIHOC Consultant financiar la compania Prospecțiuni.

ROMATSA

Salariul fix al directorului general: 42.315 lei lunar

CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE

Cristian GHIBU Președintele CA. Este secretar de stat Ministerul Transporturilor, instalat în mandatul lui Relu Fenechiu al cărui apropiat este și degrevat de responsabilități de către Ramona Mănescu. A fost președintele comisiei pentru privatizarea CFR Marfă, eșuată recent.
Aleodor FRÂNCU Director General al ROMATSA, susținut de PNL. A fost șef al Cancelariei prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu, demis după ce CNSAS a susținut că a colaborat cu Securitatea înainte de 1989. După plecarea din Guvern, a renunțat la calitatea de membru PNL.
Bogdan COSTAȘ Fost director de investiții în Ministerul Justiției și director economic la Administrația Penitenciarelor.
Carmen RADU Fostul președinte al EximBank, a fost propusă de liberali în 2013 pentru funcția de vicepreședinte al băncii, însă a decis să renunțe la acest post.
Valentin CIMPUIERU Director General Adjunct Tehnic și Dezvoltare Romatsa
Elena DOBRAN Consilier juridic la Auroritatea Aeronautică
Mărioara NIȚU Reprezentantul Ministerului Finanțelor în care este director general adjunct. Este numită politic reprezentatul statului  în CA CFR Marfă, CN APDM SA Galați, CN CAN SA Constanța, în AGA Metrorex, dar și CA al uneia dintre cele mai vânate companii, ROMATSA, ca și în comisiile de privatizare pentru Poștei Române și Nuclearelectrica. Este membră și în comisia de tragere LOTO la Loteria Națională de unde a încasat 4200 de lei anul trecut.

CFR SA

Salariul fix al directorului general: 66.642 de lei

ADUNAREA GENERALĂ A ACȚIONARILOR

Cristian Mihai  MARINESCU Secretar general adjunct în Ministerul Transporturilor; om de afaceri, membru al PSD Ilfov după ce a fost exclus din PSD Sibiu, anterior consilier al lui Victor Ponta.
Constantin ZAHARIA Consilierul personal al ministrului PNL al Transporturilor, Ramona Mănescu, fost director în minister, tras pe linie moartă în timpul lui Relu Fenechiu după ce, în mandatului ministrului Ovidiu Silaghi ar fi încercat să transfere, ca director general al CFR Marfă, gratis, peste 1000 de vagoane către GFR, firma lui Gruia Stoica.
Gherasim PUI Expert la Direcția Generală Strategie, Management și Afaceri Externe din Ministerul Transporturilor. Numit politic în AGA Telecomunicații CFR în Consiliul de Administrație la Reparații Locomotive Brașov și în cel al Metrorex.
Maria Mirela VOICA Este directorul de cabinet al secretarului de stat Nicușor Buică, având în spate o experiență exclusiv în posturi în care a fost numită politic la cabinetul demnitarului. A venit la Transporturi în martie dintr-o poziție de consilier la Ministerul Mediului, în care a lucrat și Buică, fiind anterior angajată ca șefă de cabinet a secretarului de stat responsabil de Păduri, Cristian Apostol, membru PDL Prahova și fost director Romsilva.
Tudor STOIAN Reprezentant al Ministerului Finanțelor, consilier la Direcția de Reglementare în domeniul Activelor Statului. Numit, de mai mulți ani, în AGA la Administrația Porturilor Dunării Fluviale, CFR SA, Radionav SA Constanța și în Consiliul de Administrație la Romavia, Ro-army security, Societatea de Administrare Active Feroviare „SAAF” SA și la Administrația Zonei Libere Galați.

CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE

Florian Raimund KUBINSCHI A fost promovat președintele CA după venirea Ramonei Mănescu la Ministerul Transporturilor din membru al CA desemnat în timpul mandatului lui Relu Fenechiu. Vicepreședinte Volksbank, a fost vicepreședinte executiv MKB Romexterra Bank și CFO la Banca Țiriac, devenită ulterior HVB Țiriac.
George MICU Unul dintre oemenii de încredere ai liberalului Relu Fenechiu, numit în aprilie manager la CFR SA și demis de Ramona Mănescu.  A fost director general adjunct al CFR Marfă, dar și membru în Consiliul de Administrație de la CFR Călători. Într-un raport al Corpului de Control al fostului prim-ministru Emil Boc, se menționează că a semnat ilegal, în 2011, 5 hotărâri ale Consiliului de Administrație, în perioada în care era numit interimar la conducerea CFR Marfă de către fostul ministru PDL, Anca Boagiu.
Sebastian Gabriel TCACIUC Economist, vine din mediul privat. Este director de investiții la Advent International, fost CFA la Ceramica SA, analist la Alpha Bank și la ING.
Enache JIRU Fost șef al Trezoreriei, a avansat la conducerea CEC și în cea a Minsiterului de Finanțe, unde este secretar de stat, cu sprijinul PSD, fiind un mai vechi colaborator al lui Mihai Tănăsescu. Până în 2000, a lucrat la Banca Națională, după 2005 numărându-se printre consultanții companiei Energy Holding. În perioada 2009-2010, a fost președinte al Comisiei de Selecție a Administratorului pentru Fondul Proprietatea. În prezent, este membru în consiliul de supraveghere a AAAS, în CA la CN CFR SA, în comisia de privatizare Hidroelectrica și CIFGA Eximbank.

CFR Călători

Salariul fix al directorului general: 41.175 de lei

ADUNAREA GENERALĂ A ACȚIONARILOR

Mihaela SIMION Este șef serviciu la Directia Economică din Ministerul Transporturilor, numită cenzor, CA, comisii de privatizare, AGA în numeroase companii de-a lungul timpului. Soțul, Gheorghe Simion, este angajat la Grup Feroviar Român, ca șef serviciu.
George ȘERBAN A fost consilier personal al secretarului de stat de la Transporturi, Lucian Iliescu.
Marin STANCU Șef serviciu în Ministerul Transporturilor, fost director în minister în perioada Guvernării Tăriceanu A fost numit în trecut în CA Metrorex și în conducerea AFER.
Mihail VOICU Este consilier superior în Ministerul Transporturilor
Ovidiu Valentin NĂSTASE Adjunct al șefului Finanțelor Publice sector 4.

CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE

Corina Alexandrina GĂTEJ Președintele CA a fost consiliera președintelui Traian Băsescu pe probleme legate de mediul de afaceri în perioada 2009-2010. La Cotroceni a venit din poziția de CEO Unilever South Central Europe.
Valentin DOROBANȚU Selectat manager privat la CFR Călători în timpul mandatului lui Relu Fenechiu. A ocupat de-a lungul timpului mai multe posturi de conducere în cadrul CFR Intrastructură, în Autoritatea Feroviară Română și la CFR Călători. Potrivit declarației de interese, este și membru al AGA la CFR Gevaro
Claudiu Octavian DUMITRESCU Susținut de PNL, este director în Ministerul Transporturilor, fost director în CFR pe vremea lui Radu Berceanu, în Guvernul Tăriceanu. Numit politic în AGA la CFR Marfă, CFR SA, CFR Călători SA, în CC – AFER și UP. În trecut, reprezentantul statului în AGA la Metrorex și SFT CFR.
Dana Rachila GALBEN Este adjunct în Direcția Strategie și Afaceri Externe în Ministerul Transporturilor. Fost membru AGA și CA la CFR Călători, CNADNR, Plastidrum, CFR SA.
Alexandru PETRESCU  

CFR Marfă

Salariul fix al directorului general: 42.750 de lei

ADUNAREA GENERALĂ A ACȚIONARILOR

Anca BOȚOC Directorul de cabinet al fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, este fost consilier la Camera Deputaților. În  timpul guvernării PDL, a fost șefa de cabinet a a ministrului Gabriel Sandu la Comunicații.
Mariana VLAD Consilier al ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu. A venit de la Exim Bank unde a fost expert la Relații Publice.
Dana Rachila GALBEN Este adjunct în Direcția Strategie și Afaceri Externe în Ministerul Transporturilor. Fost membru AGA și CA la CFR Călători, CNADNR, Plastidrum, CFR SA.
Claudiu Octavian DUMITRESCU Susținut de PNL, este director în Ministerul Transporturilor, fost director în CFR pe vremea lui Radu Berceanu, în Guvernul Tăriceanu. Numit politic în AGA la CFR Marfă, CFR SA, CFR Călători SA, în CC – AFER și UP. În trecut, reprezentantul statului în AGA la Metrorex și SFT CFR.
Maria POPESCU Reprezentanta Ministerului Finanțelor este șef serviciu la Direcția de Programare Bugetară în Sectorul Securiotate Națională și Administrație, membru CA la Romtehnica, RA RAR și al AGA în CFR Marfă.

* Salariile directorilor generali provin dintr-o informare furnizată de Guvern în mai 2013. După aplicarea ordonanței acestea vor putea fi renegociate.