USD mai are nevoie de doar 14 voturi pentru a asigura singură cele 288 de voturi necesare învestirii unui nou guvern. Primele ținte: minoritățile și UDMR pentru care premierul Ponta a primit mandat de negociere în numele USD.
Concret, în momentul de față, USD (PSD+PC+UNPR) are la Camera Deputaților 189 de membri, în condițiile în care majoritatea este de 203. Dacă însă UDMR(18) și grupul minorităților(17) se alătură noii coaliții de guvernare, cifra magică pentru USD și aliații ar fi de 224 de voturi.
La Senat, aceeași situație. În prezent, când cvorumul necesar pentru o lege organică, de exemplu, este de 86 de voturi, USD este la doar un vot distanță, cu 85 de senatori (PSD 77 de membri, iar PC are 8). Dacă UDMR (8 senatori) votează la unison cu USD, atunci majoritatea social-democrată ar ajunge la 93.
Pentru a trece un Guvern nou prin Parlament sau chiar pentru a supraviețui unei moțiuni de cenzură, USD are nevoie de cel puțin 288 de voturi. Când vine vorba despre cele două Camere reunite, USD însumează 274 de parlamentari, însă cu o eventuală susținere a udemeriștilor și a minorităților, ar ajunge la 317, adică o majoritate de aproape 55%.
La polul opus, dacă liberalii vor iniția o moțiune de cenzură pentru a da jos Guvernul Ponta, nu ar avea mari șanse de reușită. La Camera Deputaților, PNL se bazează pe 99 de membri, iar la Senat pe 51. Dacă moțiunea de cenzură ar fi susținută și de PPDD (24 de membri), PDL (57 de membri) și parlamentarii neafiliați (27), atunci moțiunea ar avea 274 de voturi, adică insuficient pentru a trece.
Planurile USD
În aceste condiții, USD nu ar avea multe motive de îngrijorare. Potrivit unor surse social-democrate, premierul a primit mandat de negociere cu UDMR pentru susținere parlamentară. În cazul în care liberalii nu se înțeleg cu social-democrații, iar PNL iese de la guvernare, vor fi numiți miniștrii intermari pentru această săptămână, luni va fi convocat comitetul executiv al PSD, iar marți, 4 martie, în Parlament va fi prezentat un nou guvern. „Suntem pregătiți dacă PNL se retrage de la guvernare”, a spus, la finalul discuțiilor, premierul Victor Ponta.
În primă fază, miniștri PSD, care dublau posturile celor de la PNL, vor prelua interimatul ministerelor liberale. Astfel, ministrul delegat pentru Bugetul, Liviu Voinea va prelua și Finanțele, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, va deveni ministrul Economiei, ministrul Mediului, Rovana Plumb va prelua și ministerul Apelor și Pădurilor, Dan Șova de la Mari Proiecte își va extinde aria de competențe și asupra Transporturilor, iar Gabriel Oprea va rămâne la Interne.