Președintele Traian Băsescu intenționează să invite partidele la consultări pentru desemnarea unui nou prim-ministru săptămâna viitoare, după ce se întoarce de la Bruxelles. Surse din Administrația Prezidențială au declarat, azi, pentru gândul, că în condițiile unei majorități care va depăși 70% cu susținerea minorităților, Traian Băsescu ar fi dispus să accepte propunerea de premier cu care liderii USL vor veni la Cotroceni. Până acum, singurul nume susținut public la unison a fost cel al lui Victor Ponta.
CONCURS. 1 LIKE = 1 SAMSUNG GALAXY SIII
După lansarea de către Crin Antonescu a ideii că Traian Băsescu „a explorat alte posibilități” din USL, dar ar fi fost refuzat, Președinția a negat astăzi contactarea vreunui alt lider pentru a i se oferi informal deocamdată funcția de prim-ministru. „Domnul președinte Traian Băsescu le solicită politicienilor să nu-l implice în niciun fel în eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale”, a transmis purtătorul său de cuvânt, Bogdan Oprea, la scurt timp după propagarea scenariului Mircea Geoană prim-ministru.
Citește și Ponta a descoperit trădătorul din PSD: A discutat în numele lui Băsescu pentru a obține sprijin ca premier, persoana va fi exclusă
Pronosticul lui Udrea: Victor Ponta
Previziunea că Ponta va fi acceptat de Băsescu în cele din urmă, a venit și de la Elena Udrea. „Dacă USL a obținut 60%, să aibă premierul pe care îl vor”, a spus Udrea la Realitatea TV, întrebată dacă este de părere că Traian Băsescu îl va nominaliza pe Victor Ponta premier
Mai mult, președintele nu ar intenționa, susțin sursele citate, să pună condiți de negociere la formarea viitorului guvern, nici în privința ministrului justiției sau a miniștrilor care fac parte din CSAT.
Înainte de alegeri, Băsescu a avertizat USL asupra pontențialilor miniștri cu dosare penale: „Să nu-și imagineze că un ministru cu dosar penal, fie el trecut și prin parlament, va avea ocazia să depună jurământul în fața mea”. Ulterior, președintele a venit cu clarificări în sensul că va semna imediat decretele de suspendare din funcție a miniștrilor-problemă cu o condiție: să nu fie și parlamentari, caz în care are nebvoie de avizul legilativului.
Calendarul prezidențial
În calendarul luat în calcul la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele vor avea loc cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare, după convocarea Parlamentului. Chiar dacă rezultatele alegerilor se vor publica în Monitorul Oficial vineri, președintele nu intenționează să semneze decretul de convocare a noului Parlament cât timp va fi plecat la Bruxelles, pentru Consiliul European programat pe 13-14 decembrie.
Dacă va fi desemnat pe 17 decembrie, premierul are la dispoziție zece zile pentru a se prezenta în parlament cu structura guvernului și propunerile de miniștri, ca să primească votul de învestitură.
În interiorul USL a început deja negocierea portofoliilor. Guvernul ar urma să aibă 22 de miniștri, inclusiv cei fără portofoliu, și câteva ministere noi. Adminsitrația și Internele se vor rupe, iar pe lângă Finanțe va exista și un Minister al Bugetului. Din actualul Minister al Economieie vor rezulta trei portofolii: Economie, Comerț și Turism, în discuție fiind și un Minister al Fondurilor Europene.
Citește și Băsescu: „Simt dispreț când mi se cere să numesc un premier care m-a suspendat. O broscuță mai merge, dar un porc e greu de înghițit”
Citește și Guvernul Ponta II – Structura noului Cabinet și numele ministeriabililor negociate până acum
Citește și Viorel Hrebenciuc, la GÂNDUL LIVE: Nu vrem să îl suspendăm pe Băsescu. Te ajută să ai tot timpul dușmanul în geam. VIDEO