Prima pagină » Știri politice » O asociație contestă în instanță desecretizarea documentelor SRI, SIE, MAI și STS, care au dus la anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale

O asociație contestă în instanță desecretizarea documentelor SRI, SIE, MAI și STS, care au dus la anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale

O asociație contestă în instanță desecretizarea documentelor SRI, SIE, MAI și STS, care au dus la anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale
Călin Georgescu

Asociația pentru Apărarea Libertăților Publice (APALP) a dat în judecată Administrația Prezidențială, SRI, SIE, Ministerul Afacerilor Interne – DGPI și STS, deoarece au desecretizat documentele din Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pe 4 decembrie 2024.

Acțiunea a fost depusă la Curtea de Apel București, iar instanța urmează să ia o decizie miercuri, 11 decembrie, într-o ședință programată.

Potrivit portalului instanțelor, acțiunea se încadrează în categoria contenciosului administrativ și fiscal și vizează suspendarea executării actului administrativ prin care documentele au fost desecretizate.

Reclamantul în cauză este Asociația pentru Apărarea Libertăților Publice (APALP), iar pârâții sunt instituțiile menționate, respectiv Administrația Prezidențială, Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE), Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Călin Georgescu, menționat inițial ca reclamant pe portal

Inițial, pe pagina portalului figura și Călin Georgescu drept reclamant. Contactați de HotNews.ro, reprezentanții Curții de Apel București au precizat că numele lui Călin Georgescu a apărut „dintr-o eroare materială”.

Pe 4 decembrie, CSAT a desecretizat documentele serviciilor secrete care documentau imixtiunea unui „actor statal” în campania lui Călin Georgescu. (detalii AICI)

În urma desecretizării, Parchetul General a deschis două dosare penale in rem, pentru cercetarea posibilelor fapte de influențare ilegală a opțiunilor electorale ale cetățenilor, prin crearea și gestionarea unor mii de conturi false pe rețelele de socializare.

De asemenea, desecretizarea documentelor CSAT a dus la anularea primului tur al alegerilor prezidențiale de către cei nouă judecători ai Curții Constituționale. (detalii AICI)


CITEȘTE ȘI:

ANAF verifică proveniența banilor utilizați pentru promovarea lui Călin Georgescu. Cercetările vizează posibile fapte de fraudă și evaziune fiscală

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și