Călin Popescu Tăriceanu abordează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, subiectul ”Columna lui Traian”. Este vorba despre o replică a celebrului monument de la Roma, existând demersuri pentru amplasarea ei în Piața Victoriei încă din secolul al XIX-lea. Numai că proiectul este boicotat de unul dintre candidații la Primăria Capitalei, Nicușor Dan.
Asistăm la o campanie ”jenant de plicticoasă”, scrie Tăriceanu, manifestându-și suprinderea că încă există un astfel de scenariu nedorit după campania prezidențială a lui Klaus Iohannis. Nicușor Dan – ”reprezentantul marii alianțe de dreapta” pe scena politică – a ironizat propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu de amplasare a unei replici a Columnei lui Traian în Piața Victoriei din București, iar liderul ALDE reacționează.
”Am crezut că nu o să mai fim nevoiți să vedem campanii electorale atât de jenant de plicticoase cum a fost ultima campanie prezidențială, dar văd că actuala campanie riscă să o bată. Ce vedem? Candidații care au în spate partide sau alianțe mari stau în tranșee, nu ies la nici o dezbatere cu un contracandidat, încercând să-și conserve avantajul dat de partidele lor care bagă milioane de euro în media și tipărituri.
Vocea și ideile celor care nu avem aceleași fonduri în spate ne sunt înăbușite prin ignorare sau încercare de ridiculizare. În urmă cu ceva zile l-am auzit pe contracandidatul meu Nicușor Dan, reprezentantul marii alianțe de dreapta, cum lua în derâdere ideea din programul meu prin care propun amplasarea în Piața Victoriei a unei replici a Columnei lui Traian și transformarea zonei într-o adevărată piață publică”, precizează Călin Popescu Tăriceanu în mediul online.
Potrivit celor scrise de Călin Popescu Tăriceanu, Nicușor Dan este de părere că românii care doresc să vadă Columna lui Traian trebuie… să meargă la Roma.
O astfel de reacție ”siderantă”, notează Tăriceanu, este încă o dovadă că ”politica dusă de partidul copiilor de securiști” înseamnă a nu vedea istoria națională ”cu ochi buni”, iar rezultatul – pe termen lung – înseamnă pierderea credinței în Dumnezeu.
”Reacția candidatului care nu propune nimic, care a construit o alianță împotriva a ceva (să scoatem “ciuma roșie” din București) și nu pentru ceva, a fost siderantă! El zice că în loc de a amplasa Columna în piață românii care vor să o vadă nu au decât să meargă la Roma! Reacția lui vine în continuarea politicii dusă de partidul copiilor de securiști care nu văd cu ochi buni ideea de istorie, tradiție sau națiune. Dacă ne-am lua după ei ar trebui să trăim în grupuri în loc de familie, să încetăm să mai credem în Dumnezeu și să renunțăm la proprietatea privată!”, mai scrie liderul ALDE pe pagina sa de socializare.
Ideea amplasării unei replici a Columnei lui Traian în Piața Victoriei nu îmi aparține. Ea este o idee care plutește în societatea românească încă din secolul al XIX-lea, cam de la Badea Cârțan încoace. Prima idee de reconstruire îi aparține lui Mihail Kogălniceanu. Alexandru Odobescu o vedea amplasată la Universitate, iar în 1882 se propune chiar o lege în Parlament pentru o asemenea lucrare. În 1939 s-a comandat o copie a Columnei unor meșteri de la Vatican. Din cauza războiului, mulajele au ajuns mult mai târziu în România, abia în 1967. Deci ele există și sunt la Muzeul de Istorie a României!
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu consideră că USR nu este altceva decât un partid de ”securiști globaliști”, iar o replică a Columnei lui Traian – în ciuda tuturor piedicilor – își găsi locul în Piața Victoriei. Nicușor Dan, mai scrie liderul ALDE, este înregimentat în rândul celor care ”nu fac nimic”, dar ”simt nevoia să pună piedici celor care fac ceva”.
”Deci, USR-iști securiști globaliști, Columna reprezintă un act de identitate al poporului român și ea își va găsi locul în Piața Victoriei, cu sau fără voia voastră. Iar contracandidatului Nicușor Dan îi spun că el face parte din rândul celor care nu fac nimic, dar simt nevoia să pună piedici celor care fac ceva. Opoziția lui față de amplasarea Columnei este dovada inculturii lui și a impotenței în a simți și înțelege ce înseamnă patriotismul!”, concluzionează Călin Popescu Tăriceanu.