Călin Popescu Tăriceanu, despre Brexit: Înțeleg furia britanicilor pe birocrația de la Bruxelles. O avem și noi
„Ziua de 31 ianuarie 2020 va rămâne în istoria Europei ca o zi tristă. Pentru că este ziua în care intră în vigoarea Acordul prin care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. E un moment bun să reflectăm cum a început ceea ce eu consider a fi un dezastru. A început din dorința unui partid politic de a-și întări poziția politică provocând un referendum asupra apartenenței Marii Britanii la UE. Erau siguri că vor câștiga acest referendum în detrimentul altora care militau pentru ieșirea din Uniune. Ce nu au luat în calcul inițiatorii referendumului a fost că britanicii o să fie manipulați consistent pe rețelele sociale de către actori pe care doar îi bănuim. Manipulați sau nu, faptele rămân fapte: britanicii au votat pentru ieșirea din Uniune, iar acum ne aflăm în fața unui eveniment istoric ale cărui consecințe nu le putem încă anticipa”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, vineri, pe Facebook, în urma anunțului Marii Britanii despre ieșirea din UE.
El a zis că înțelege frustrarea și furia britanicilor „pe birocrația de la Bruxelles, pentru că aceeași frustrare o avem și noi”.
„Înțeleg pe deplin frustarea și chiar furia britanicilor pe birocrația de la Bruxelles, pentru că aceeași frustrare o avem și noi, și polonezii, cehii, letonii sau slovacii, dar mi-e greu să accept că ei, care erau cei ce păstrau echilibrul politic al Europei, au ales să părăsească Uniunea”, a spus Tăriceanu.
Fostul președinte al Senatului a adăugat că cetățenii români aflați în Marea Britanie sunt speranța că „flacăra Uniunii Europene va rămâne vie în Londra, Manchester sau Liverpool”.
„Respect decizia cetățenilor britanici, dar recunosc că am făcut parte din rândul celor care am sperat până în ultima clipă că această plecare nu va avea loc. M-am înșelat. Pe moment, Marea Britanie va părăsi spațiul comunitar. Rămân în randul celor care își pun ultimele speranțe în cei peste 3,5 milioane de cetățeni ai UE, printre care și aproape o jumătate de million de români, care au ales să-și facă din Marea Britanie a doua casă. Ei sunt speranța noastră că flacăra Uniunii Europene va rămâne vie în Londra, Manchester sau Liverpool. Ei sunt garanția că peste 3,5 milioane de punți îi vor opri pe britanici să se insularizeze cu adevărat”, a completat el.
Tăriceanu susține că politicienii care „au dus Marea Britanie în afara Uniunii” vor regreta.
„Politicienii vin și pleacă și am credința că nu va dura mult până când cei care au dus Marea Britanie în afara Uniunii vor regreta ce au făcut. Și poate că alți cetățeni ai Marii Britanii vor hotărî că locul lor este alături de prietenii și aliații lor din Uniunea Europeană. Și noi vom fi acolo, așteptându-i cu brațele deschise”, a mai zis el.
„Așa că azi nu spunem „Goodbye!”, ci „See you later, Great Britain!”, a conchis Tăriceanu.
Vineri este ultima zi în care Marea Britanie are calitatea de membru al Uniunii Europene, la trei ani și jumătate de când cetățenii britanici au decis, prin intermediul unui referendum, ca țara lor să iasă din Blocul comunitar.
Marea Britanie, membră a comunității europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României, n. red.). Va urma o perioadă de tranziție, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.