Călin Popescu Tăriceanu: Vom solicita o opinie a Comisiei juridice în cazul Șova, pe baza deciziei CC

Publicat: 26 05. 2015, 08:52
Actualizat: 26 05. 2015, 10:04

„Pe baza deciziei Curții Constituționale, Biroul Permanent, mâine, va solicita Comisiei juridice și un punct de vedere. O să se dea și un termen, întotdeauna când o comisie este solicitată pe o anumită problemă se dă un termen”, a spus Tăriceanu.

El a arătat că, în calitate de președinte al Senatului, nu face recomandări în privința deciziei în cazul lui Șova.

„Când o să am raportul Comisiei juridice, o să-mi fac o idee. Aici este mai puțin o chestiune politică, cât una de natură juridică, având în vedere decizia Curții Constituționale, aștept punctul de vedere al Comisiei juridice de la Senat”, a adăugat Tăriceanu.

Senatorii au luni o zi liberă, datorită sărbătorii Rusaliilor catolice.

„Decizia Biroului Permanent de săptămâna trecută a fost comunicată, Senatul nu lucrează, că au fost Rusaliile la catolici și colegii care sunt catolici au cerut să fie liberi așa cum și săptămâna viitoare, după Rusaliile pe stil ortodox va fi liber”, a precizat Tăriceanu.

În 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitărilor vizându-l pe Dan Șova, au fost înregistrate 79 de opțiuni „pentru”, 67 „împotrivă”, iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăște în cazul cererii de reținere, arestare sau percheziție a deputatului ori a senatorului „cu votul secret al majorității membrilor săi”, deși Constituția prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului „se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți din fiecare cameră”. Senatul nici nu a emis atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunțat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviințarea reținerii și arestării unui senator.

PNL a sesizat, în 23 aprilie, Curtea Constituțională, arătând că „Senatul trebuia să-și asume decizia prin care încuviințează ori nu reținerea și arestarea preventivă a senatorului în cauză”.

Curtea Constituțională (CC) a stabilit, în 6 mai, în urma analizării sesizării PNL, că hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuvințare a reținerii și arestării lui Dan Șova este neconstituțională.

CC arăta, într-un comunicat de presă, că în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, s-a constatat că Hotărârea Senatului din 25 martie 2015 în cazul lui Dan Șova este neconstituțională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziții legale și regulamentare care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constituție.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuvințare a reținerii și arestării lui Dan Șova ridică problema caracterului loial al colaborării între instituțiile statului, potrivit motivării Curții Constituționale, prin care s-a stabilit că respectiva decizie încalcă legea fundamentală.