Prima pagină » Știri politice » Camera Deputaților ADOPTĂ legea care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de URȘI / Vânătoarea, reintrodusă pentru oprirea suprapopulării

Camera Deputaților ADOPTĂ legea care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de URȘI / Vânătoarea, reintrodusă pentru oprirea suprapopulării

Deputaţii au început luni, în sesiune extraordinară, dezbaterile asupra proiectului de lege referitor la măsurile de gestionare a populaţiei de urşi.

UPDATE | Tánczos Barna: Protecția vieții umane trebuie să fie prioritară

Tánczos Barna, fost ministru al mediului și inițiatorul proiectului de lege, a declarat după vot că adoptarea legii nu va aduce înapoi victimele.

A fost nevoie de o altă tragedie oribilă pentru ca coaliția de guvernare să realizeze că este necesară o acțiune fermă pentru protejarea vieții umane. Adoptarea legii nu va aduce înapoi victimele și nu va remedia pagubele cauzate de urși în ultimii ani, dar transmite un mesaj clar că majoritatea guvernamentală a înțeles că problema urșilor trebuie luată în serios, iar protecția vieții umane trebuie să fie prioritară, a declarat senatorul UDMR.

Fostul ministru a reamintit că a semnat în timpul mandatului său ordinul care reintroduce vânătoarea, stabilind o cotă de prevenție de 426 de exemplare și o cotă de intervenție de 55 de exemplare.

După ce succesorul său nu a emis ordinul, s-a adresat legislativului, cu proiectul de lege care a trecut inițial de Senat.

UPDATE | Câți urși pot fi uciși

Legea a trecut de plenul Camerei Deputaților cu 214 voturi pentru, 7 contra şi 23 de abţineri şi un deputat care nu a votat.

Legea prevede, pentru anii 2024 şi 2025, uciderea unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Acest lucru înseamnă că se va permite din nou vânătoarea interzisă din 2016 pentru a gestiona suprapopularea urșilor și se vor introduce cote anuale de prevenție stabilite pe baza studiilor de specialitate.

Cotele de prevenție și de intervenție au fost propuse de senatorul UDMR Tanczos Barna, fost ministru al Mediului, care a vrut să le instituie și când a fost ministru al Mediului, în 2023, dar s-au opus specialiștii de la Academia Română.

Senatorul Tanczos Barna a explicat, pentru Gândul, de ce a ajuns să propună proiectul de lege și de ce crede că specialiștii Academiei, care ”nu au legătură cu ce se întâmplă în țară”, nu au avut dreptate în 2023 când s-au opus ordinului de ministru emis de el. Citește aici. 

La începutul ședinței de plen, deputaţii au ţinut un moment de reculegere în memoria tinerei ucise de urs pe Jepii Mici.

Știrea inițială

Şedinţa plenului Camerei Deputaţilor se desfăşoară în format hibrid, cu prezenţă fizică şi online.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 407/2006, precum şi modificarea şi completarea OUG 81/2021. Intervenţiile legislative vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea recoltării pentru anii 2024 şi 2025 a unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Premierul Marcel Ciolacu a spus, încă de săptămâna trecură, că a vorbit cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, după ce o tânără a fost ucisă de urs.

Ciolacu a transmis că prin noul proiect de lege „nu se va da liber la împușcat ursi acolo unde sunt mai mulți, ci se va concentra pe „o selecție”.

Reamintim că o fată de 19 ani a murit, marți, după ce a fost atacată de urs, pe traseul Jepii Mici din Bucegi.

CITEȘTE ȘI:

Citește și