Camera Deputaților aprobă trecerea ANRE în subordinea Parlamentului
Deputații au adoptat, marți, cu 219 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” și 9 abțineri, un proiect privind Ordonanța 33/2007, introducând modificări care prevăd că Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei va trece în subordinea Parlamentului.
Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a precizat că, potrivit acestei reglementări, se desființează Autoritatea Națională de reglementare în domeniul gazelor, iar atribuțiile, obligațiile și personalul acestei autorități vor fi preluate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.
Potrivit lui Chițoiu, în comisia parlamentară de specialitate s-au introdus amendamente pentru întărirea autonomiei și independenței acestei Autorități și anume că ANRE va trece în subordinea Parlamentului, conducerea va fi aleasă de Parlament, iar ANRE va prezenta anual un raport de activitate în comisiile parlamentare de specialitate.
Chițoiu a precizat că aceste modificări au fost făcute pentru a corela legislația cu Directiva europeană care prevede că statele membre trebuie să garanteze autonomia Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, iar aceasta să nu accepte soluții din partea niciunui guvern.
Inițial, în ordonanța 33/2007 se prevedea că ANRE era în coordonarea prim-ministrului.
Președintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, a precizat că, potrivit prevederilor adoptate, Parlamentul va aproba numirile în funcțiile de președinte, vicepreședinte ai ANRE, precum și comitetul de reglementare numai din rândul specialiștilor din domeniu, cu o vechime minimă de 7 ani în domeniu.
El a adăugat că ANRE are dreptul să-și construiască bugetul propriu, un regulament propriu. „Vor avea salarii foarte bune și vor avea posibilitatea să-și selecteze profesioniști”, a mai spus Iancu.
Conducerea Senatului a decis, luni, să transmită Camerei Deputaților proiectul de lege privind energia electrică și organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, pe care această Cameră legislativă să îl dezbată marți, în calitate de primă Cameră sesizată. „Comisiile, în primul rând cea juridică, dar și celelalte care au fost implicate, au verificat foarte bine și este cât se poarte de limpede că această lege trebuie să fie mai întâi la Camera Deputaților. A fost greșit direcționată de la Camera Deputaților la noi. E vorba despre înființarea unei agenții, unde Senatul e Cameră Decizională, deci noi trebuie să fim în a doua parte”, a explicat chestorul Radu Berceanu, după ședința Biroului Permanent al Senatului. El a adăugat că dezbaterea acestui proiect trebuie să respecte un program riguros, astfel încât legea să intre săptămâna viitoare în dezbaterea Senatului.
Legea energiei, care include și intervalul liberalizării prețurilor la electricitate, considerată prioritară de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, a fost aprobată în luna martie de către Guvern.
Pe de altă parte, trecerea ANRE în subordinea Parlamentului este prevăzută în programul de guvernare al Cabinetului Ponta.