Prima pagină » Știri politice » Camera Deputaților ar putea vota, miercuri, proiectul PNL pentru eliminarea pensiilor speciale

Camera Deputaților ar putea vota, miercuri, proiectul PNL pentru eliminarea pensiilor speciale

Camera Deputaților are pe ordinea de zi a plenului de miercuri proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistrați și funcționari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.

Camera Deputaților are pe ordinea de zi a plenului de miercuri proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistrați și funcționari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.

Camera Deputaților este for decizional pe proiectul de lege.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a votat, marți, un raport favorabil de adoptare a acestei propuneri legislative, cu amendamente.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționari publici cu statul special, funcționari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic și consular al României, membrilor Curții Constituționale și a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România.

Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.

Dezbaterile au avut loc pentru ambele inițiative privind eliminarea pensiilor, atât a PNL, cât și a USR, însă raportul favorabil a fost dat pentru propunerea PNL.

Președintele Comisiei pentru Muncă, deputatul PSD Adrian Solomon a depus un amendament prin care indemnizațiile de merit pentru sportivi și artiști sunt eliminate. Acesta a criticat inițiativele legislative ale PNL și USR și a declarat în timpul dezbaterilor că „ori toți suntem speciali, ori niciunul nu este special”.

Pe de altă parte, PSD se opune „categoric” eliminării indemnizațiilor de merit pentru artiști și sportivi și a anunțat că va vota împotrivă acestui amendament la ședința de plen, potrivit unui comunicat semnat de Marcel Ciolacu. PSD mai transmite că Solomon nu a avut mandat să depună un astfel de amendament.

Ulterior, Adrian Solomon a explicat că decizia eliminării tuturor indemnizațiilor speciale a fost luată în partid. Despre faptul că Marcel Ciolacu susține că nu a avut mandat să elimine indemnizațiile pentru sportivi și artiști, deputatul PSD a precizat că e posibil ca cei din conducere să nu știe legislația.

Deși a depus amendamentul care a fost admis, președintele comisiei pentru muncă a afirmat că nu-și dorește eliminarea indemizațiilor respective. Întrebat de ce a propus eliminarea celor două categorii de pensii speciale, deputatul a spus: „Ca să-i văd reacția USR și a PNL”.

Deputatul PNL Florin Roman a declarat că liberalii vor încerca să rezolve, în plenul de miercuri, problema indemnizațiilor pentru cele două categorii. În caz contrar, liberalul a spus că Guvernul va emite ordonanță de urgență.

Deputatul USR Cristian Seidler a afirmat că pensiile speciale aflate acum în plată trebuie eliminate, nu impozitate, deoarece impozitarea este o capcană.