Prima pagină » Știri politice » UPDATE – Camera Deputaţilor dezbate, marți, moţiunea simplă a USR împotriva ministrului Energiei. Virgil Popescu: „USR sperie românii cu facturile de la gaze și curent”

UPDATE – Camera Deputaţilor dezbate, marți, moţiunea simplă a USR împotriva ministrului Energiei. Virgil Popescu: „USR sperie românii cu facturile de la gaze și curent”

UPDATE - Camera Deputaţilor dezbate, marți, moţiunea simplă a USR împotriva ministrului Energiei. Virgil Popescu: „USR sperie românii cu facturile de la gaze și curent”
Virgil Popescu: România este interesată să importe gaz natural lichefiat din Israel

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate, marţi, moţiunea simplă iniţiată de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. Votul urmează să fie dat miercuri.

UPDATE – Virgil Popescu: „Factura mea e de 120 de lei la 140 KWh. Vreau să văd și factura domnului Drulă. Induceți panica”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a acuzat USR, partidul care a inițiat moțiunea simplă împotriva sa, de „subminarea sectorului energetic românesc”.

Despre moțiune, acesta a spus că a fost făcută „exact cum pregăteşti un ghiveci românesc cu legume, câte ceva pentru fiecare, câteva mesaje”.

Ministrul spune că „USR sperie românii cu facturile de la gaze și curent” și i-a îndemnat pe liderii săi și pe alții din Opoziție să-și arate facturile.

„În timp ce la București USR mimează grija față de sectorul energetic românesc, la Strasbourg, săptămâna viitoare vor fi supuse la vot Directiva RED 3 regenerabile împreună cu două amendamente nefavorabile energiei hidro din România, iar cel mai activ susținător al acestora este Nicolae Ștefănuță.

Atât de dramatică este situația, încât am primit mesaje din partea reprezentanților în Parlamentul European al unei alte țări aliate, pentru a ne asigura că interesele meschine ale USR nu pun în pericol întreaga arhitectură energetică europeană. Deci, la Bruxelles aleșii pe listele USR sabotează pe față România! Haideți să vedem ce fac și în România. (…)

USR, vă acuz de subminarea sectorului energetic românesc și vă cer să luați măsuri împotriva dlui Ștefănuță și a tuturor europarlamentarilor USR care se opun energiei hidro în România și Europa! Totul trebuie să aibă o limită! Nu poți, din dragoste pentru propria imagine, să arunci în aer o țară întreagă. Așa ați făcut tot timpul, stimați useriști, și pentru asta vă va judeca o țară întreagă, inclusiv cei care v-au votat.

Despre moţiune pot să vă spun că a fost făcută exact cum pregăteşti un ghiveci românesc cu legume, câte ceva pentru fiecare, câteva mesaje, (…) totul condimentat cu minciuni, exagerări şi o aromă inconfundabilă de panică. Nu ştiu cine anume a redactat acest document numit moţiune, dar pot să vă spun că este un om de un cinism ieşit din comun.

Să minţi în faţa Parlamentului şi în faţa românilor despre vieţi pierdute la Complexul energetic Oltenia este dezonorant şi descalificant. Spuneți-ne voi cum moare câte un angajat al CEO la fiecare 5 zile, pentru că am sunat la Complex ca să verific informația și am aflat că în anul 2022 au fost înregsitrate ZERO accidente mortale și 5 accidente de muncă, cele mai puține de la înființarea CEO.

Specula nu a fost încurajată de Guvernul PSD-PNL. Specula ar fi fost încurajată dacă nu am fi luat măsurile din OUG 119. Specula a fost descurajată de la adoptarea Ordonanței de Urgență de săptămâna trecută și acest lucru se vede în cantitățile mai mici care au început să fie tranzacționate PZU. Asta înseamnă că energia nu se mai vinde succesiv pentru a-i crește prețul, ci se vinde direct la cel care nevoie de ea.

USR sperie românii cu facturile de la gaze și curent, în cel mai cinic și deplorabil mod posibil. Iată factura mea. Iată cât am plătit eu. Vreau să văd și factura domnului Drulă, a doamnei Prună și da, Ludovic, vreau să văd și factura ta! Și dragi colegi din Opoziție, haideți să arătați toți facturile! Este factura mea, unde locuiesc în București. E în valoare de 120 de lei. Am consumat 140 de kwh.

Este adevărat, am și o locuință la Drobeta Turnu Severin, unde sunt și prosumator, acolo și costurile sunt ceva mai mari, pentru că mi-am instalat pompe de căldură, ca să economisesc gaz. Apropos, nu am văzut pe vreun lider politic al Opoziției din România să îndemne românii să folosească becuri cu LED, nu incandescente, pentru că acestea cu LED consumă mai puțin; nu am văzut să încurajeze cineva susținut ca românii care au posibilitatea să devină prosumatori; nu am văzut pe cineva să le și spună cum pot nu să facă economii la gaze și energie electrică pentru țară, ci pentru a rămâne ei, oamenii, cu mai mulți bani la dispoziție la final de lună.

Am văzut doar oameni din Opoziție care sădesc panică, și se uită bucuroși când ea se propagă, și am văzut oameni din Coaliție, care caută soluții. Iată adevărul care trebuie să stopeze panica artificial creată: 80% dintre consumatorii români, adică un număr de 7.189.415 consumatori consumă până în 156 kwh energie electrică.

Adică sunt complet acoperiți de plafonul impus prin OUG, acela de 300 kwh, din care primi 255 la preț de 80 de bani. Mai mult, 11% dintre consumatorii români consumă până în 292 kwh energie electrică și doar o mică parte dintre ei va trebui să plătească diferența la preț pentru doar 37 de kwh, dintre 255 și 292 kwh.

Deci, ca să fie clar, dacă o gospodărie consumă 275 de kwh pe lună, aceasta va avea 255 de kwh acoperiți de plafonul de 80 de bani și doar 20 kwh la prețul din contract. (…) Tot ceea ce faceți este să induceți panică, crezând că românii se vor uita către voi cu încredere.

(…) Asta nu este o moțiune simplă, unii dintre autorii săi sunt mai simpli. Este o declarație politică pe steroizi, bună doar să agite puțin lucrurile, de parcă războiul de la graniță și contextul european delicat nu ar fi fost suficiente”, a afirmat Popescu, la dezbaterea moţiunii simple iniţiate de USR.

Știrea inițială:

Grupul Uniunii Salvaţi România (USR) a depus, pe 1 septembrie, în plenul Camerei Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, chiar în ziua în care în Guvern se discută, pentru a fi aprobată, o nouă ordonanță de urgență cu privire la măsurile statului în cazul creșterii facturilor.

„În conformitate cu articolul 112 din Constituţia României şi cu 189 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, vă înaintez moţiunea: „România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu”, a anunţat liderul grupului, Ionuţ Moşteanu.

Copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), deputatul George Simion, a precizat că partidul pe care îl conduce susţine acest demers.

Vicepreşedintele Daniel Suciu, care a prezidat ședința, a precizat că la Biroul permanent nou constituit, după ce se va publica în Monitorul Oficial, va fi luată în discuţie moţiunea depusă de USR.

Ionuț Moșteanu a declarat că această moțiune este doar prima din mai multe care vor fi depuse în această sesiune.

Moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Virgil Popescu

Moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Virgil Popescu by Otilia Serescu on Scribd

Ce prevede regulamentul

Conform Regulamentului Camerei Deputaților, moţiunea simplă poate fi iniţiată de cel puţin 50 de deputaţi şi exprimă poziţia acestora într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă care a făcut obiectul unei interpelări.

Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România din Camera Deputaților are 45 membri, în timp ce AUR are 27 de membri.

Regulamentului Camerei Deputaților prevede:

  • Art. 190

(1) Moţiunile simple trebuie să fie motivate şi se depun la preşedintele de şedinţă în cursul şedinţelor publice.

(2) După primirea moţiunii simple preşedintele Camerei o comunică de îndată Guvernului şi o aduce la cunoştinţă Camerei, după care dispune afişarea ei la sediul Camerei Deputaţilor.

  • Art. 191

(1) Preşedintele Camerei stabileşte data dezbaterii moţiunii simple, care nu poate depăşi 6 zile de la înregistrarea acesteia, înştiinţând Guvernul în acest sens.

(2) Moţiunile simple privind probleme de politică externă se supun dezbaterii numai însoţite de avizul Comisiei pentru politică externă şi cu consultarea Ministerului Afacerilor Externe.

O moțiune simplă se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, iar după începerea discutării moţiunii simple deputaţii nu îşi pot retrage adeziunea la moţiune, dezbaterea urmând a se încheia prin supunerea la vot a moţiunii de către preşedintele Camerei.

La moţiunile simple prezentate nu pot fi propuse amendamente. În cazul în care o moţiune simplă este aprobată, hotărârea Camerei se va trimite Guvernului, care va ţine cont de poziţia exprimată în cuprinsul respectivei moţiuni.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele