Camioane grecești cu destinația AUSTRIA, blocate la vama din Bulgaria / Circulația îngreunată din cauza controlului mărfurilor și a documentelor
Zeci de camioane de transport internațional au oprit la granița Oryahovo-Bechet (Bulgaria către România) cu destinația Austria, titrează presa elenă. Printre acestea se numără și camioane grecești care livrează mărfuri către Austria. Aceștia sunt blocați la granița cu Bulgaria de câteva zile în așteptarea controlului mărfurilor și a documentelor.
Presa elenă spune că această evoluție neașteptată cu consecințele dramatice pe care le presupune – întârzieri de mai multe zile în livrări, neplăceri pentru șoferi etc. – are legătură cu intrarea Bulgariei în acordul Schengen și cu obligațiile pe care și le asumă față de alte țări pentru controlul vehiculelor și al cetățenilor.
Mai mult, Austria cere Bulgariei și României controale stricte pentru care autoritățile vamale din cele două țări au fost prinse nepregătite.
Pentru șoferii greci, indignarea a fost cauzată de faptul că nu au existat informații cu privire la întârzierile iminente la intrarea camioanelor grecești în Bulgaria de la Promahonas, după cum a raportat Asociația Internațională de Transport a Proprietarilor de Camioane D.X. de N. Pieria „AKROPOLIS”, citată de presa din Grecia.
Ce spune Bulgaria?
La rândul ei, Bulgaria, fără a menționa întârzierile și problema care s-a creat camioanelor, susține că autoritățile vamale „au întărit controlul la frontieră pentru a-și îndeplini angajamentele care trebuie îndeplinite față de Austria pentru intrarea în Schengen”.
Vecinii bulgari mai precizează că „în primele șase zile ale anului au fost efectuate în total peste 7.200 de verificări la diverse tipuri de vehicule, inclusiv la cele care trec prin țară. Se folosesc toate metodele de control vamal – inspectie fizica, scanare cu sisteme de raze X, control documente. Sunt verificate atât mărfurile transportate, cât și cabinele camioanelor, autoturismelor, camioanelor ușoare și autobuzelor”, spun aceștia.
La verificările din primele șase zile ale anului au fost găsite aproape 120.000 de țigări și 5,5 kg tutun, peste 340 litri alcool, 800 litri ulei de motor, 1.500 kg praf de spălat, 5.429 scule electrice, 10.500 de jucării pentru copii și 110 produse de parfum. Toate bunurile menționate în listă au fost confiscate în timpul tentativei de a intra cu ele în țară sau în timpul trecerii prin Europa de Vest.
România și Bulgaria au primit o decizie favorabilă de aderare la spațiul Schengen, maritim și aerian (nu terestru) la sfârșitul anului 2023. Aplicarea Aquis-ului Schengen în cele două state se va face începând din luna martie, atunci când practic se schimbă programul de zbor internațional.
De asemenea, politicienii de la București speră într-o decizie favorabilă până în 2025 și în ce privește aderarea României la Schengen Land (terestru), lucru care ar urma să fie negociat, cel mai probabil, sub președinția rotativă a Ungariei.
CITIȚI ȘI: