Prima pagină » Știri politice » VIDEO Când ar putea România să-și încerce din nou „norocul” pentru Schengen? Ciolacu: „În a doua jumătate a anului 2023, în timpul președinției spaniole”

VIDEO Când ar putea România să-și încerce din nou „norocul” pentru Schengen? Ciolacu: „În a doua jumătate a anului 2023, în timpul președinției spaniole”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, la Digi24, că România ar putea încerca un nou „asalt” spre „poarta Schengen” în timpul președinției spaniole care va fi în a doua jumătate a anului 2023.

Întrebat dacă România își poate pune speranțele să mai încerce o nouă aderare la spațiul Schengen în timpul președinției spaniole care va fi din a două jumătate a anului 2023, Marcel Ciolacu a spus: „Cred este un termen care poate fi luat în discuție în acest moment. Da, în a 2-a jumătate a anului viitor trebuie vorbit cu cu premierul spaniol, astfel încât și cu demersurile în continuare de abordare. Rămân România cu Bulgaria împreună, lucru pe care îl va recomanda Comisia depinde cum va fi prins pe ordinea de zi”.

De asemenea, întrebat de ce nu ar merge încercată o nouă aderare a României la Schengen în timpul președinției suedeze care începe chiar de la 1 ianuarie 2023 dacă social-democrații europeni susțin aderarea noastră, liderul PSD a declarat: „Între timp s-a schimbat conducerea. Primul ministru din Suedia este un prim-ministru de dreapta, nu mai este un prim-ministru de stânga.

Stânga europeană, de partea României

Fostul prim-ministru al Suediei este în schimb acuma președintele PES și este unul dintre cei mai mari susținători ai noștri și declarativ și decizional.

Cancelarul Germaniei,  Spania, Luxemburg,  Finlanda, toți au fost susținători și toți membrii ai familiei Social-democrate. Nu se poate să fi liderul dreptei europene și ai declarații contradictorii în 24 de ore Prima oară spui este nepermis ce a făcut Austria între timp. Acum spui „domne, au așa o susținere”. Asumă-ți o decizie pe care au luat-o în cadrul familiei.

Primele discuții pe care le-am avut cu primul ministru al României au fost în ceea ce privește familiile europene, fiecare dintre noi făcând deplasări și venind până la urmă cu o decizie, această decizie Austria să o încalce”, a spus Ciolacu.

Primul semnal de respingere

Liderul social-democraților a afirmat că avea deja semnale că România nu va primi votul de aderare la spațiul Schengen atunci când au început acele obiecții ridicate de Olanda și acel „artificiu” prin Suedia.

„Cred mai avem multe de învățat în ceea ce privește diplomația și când a existat un artificiu prin Suedia când a fost o părere, în Olanda, de au trimis specialiști le reverifice. Deja erau semnale ceva se întâmplă. Cred responsabilii în acest domeniu trebuiau aibe semnale mult mai clare. Sau a fost o decizie clară în urma unui sondaj de opinie (în Austria n.red)

Era foarte greu, era foarte greu ca România primească votul de „split-are” (decuplare de Bulgaria n.red) în primul rând și pe urmă schimbe decizia Austriei.

Ce va face România mai departe?

Putem țipa, putem fim dușmanii poporului austriac, dar eu cred trebuie fim niște oameni raționali. Viața nu se termină, nici nu s-a terminat nici ieri, nici astăzi există un viitor, e ceva ce n-a funcționat.

Este o nedreptate ce au făcut liderii austrieci, nepermisă la acest nivel. Dar trebuie îndreptăm aceste lucruri și trebuie ne vedem. Interesul României. De această dată, interesul României este de a adera la spațiul Schengen.

Trebuie facem tot ce ține de noi ca într-o perioadă cât mai scurtă aderăm”, a conchis liderul PSD.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și