Discuția se va axa asupra „pachetului migrației”, în perspectiva reuniunii Consiliului JAI, care va avea loc luni.
Consilierul prezidențial pentru Afaceri Europene a precizat că discuția nu va avea ca scop informarea lui Jean-Claude Juncker asupra poziției României cu privire la cotele obligatorii de imigranți, având în vedere că aceasta este „foarte bine” cunoscută la Bruxelles.
„Poziția României este cunoscută, foarte bine cunoscută, la Bruxelles. (Discuția – n.r.) nu este doar să se informeze domnul Juncker cu privire la poziția României. Poziția României a fost reiterată și cunoscută nu doar din ceea ce s-a comunicat public, dar inclusiv România în discuțiile care au avut loc și-a precizat foarte clar poziția”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Leonard Orban.
Reprezentanții statelor membre UE vor dezbate luni în Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne, propunerile Comisiei Europene privind imigrația. România va fi reprezentată de vicepremierul Gabriel Oprea, care va anunța că țara noastră poate primi 1.785 de refugiați, respingând cotele obligatorii.
Reuniunea miniștrilor de Interne din statele membre ale Uniunii Europene (UE), programată luni la Bruxelles, va fi coordonată de Jean Asselborn, ministrul pentru Imigrație și Azil din Luxemburg, țară care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
La ședința Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) sunt invitați și reprezentanți ai agențiilor Uniunii Europene și Națiunilor Unite responsabile de gestionarea imigrației. Reprezentanții Agenției UE pentru Frontiere (Frontex), ai Oficiului European pentru Susținere în materie de Azil (EASO), ai Agenției europene a poliției (Europol), Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) vor oferi cele mai noi informații despre fluxurile migratorii și despre situația de pe teren. Ședința Consiliului JAI se va desfășura pe baza acestor date.