VIDEO Când va reduce BCE dobânzile cheie/ Christine Lagarde: Cu excepția șocurilor suplimentare, dobânzile nu vor continua să crească

Publicat: 12 01. 2024, 11:41
Actualizat: 12 01. 2024, 12:04

This browser does not support the video element.

Banca Centrală Europeană (BCE) va începe să reducă dobânzile după ce va fi sigură că inflația se îndreaptă spre ţinta de 2%, a declarat președintele Christine Lagarde, transmite BFM.

Nu pot să vă ofer o dată concretă la care vor fi reduse dobânzile. Dar, pot să vă spun că, dacă vom câştiga lupta cu inflaţia, adică vom avea certitudinea că inflaţia va fi mai mică de 2%, atunci dobânzile vor începe să fie reduse”, a spus Christine Lagarde.

Pentru a combate inflația ridicată, BCE a desfășurat un ciclu fără precedent de înăsprire monetară: zece creșteri consecutive ale ratei în perioada iulie 2022 – septembrie 2023.

Ritmul creșterii prețurilor de consum a încetinit semnificativ de când rata inflației a atins un vârf de două cifre la sfârșitul anului 2022, dar rămâne peste ținta BCE de 2%.

Președintele BCE a declarat, într-un interviu la postul de televiziune France 2, că ratele dobânzilor cheie din zona euro au atins vârful, după ce au crescut în fața inflației ridicate anul trecut.

Cu excepția șocurilor suplimentare, ratele nu vor continua să crească. Cred că au atins apogeul”, a adăugat Lagarde.

Șefa Băncii centrale a evitat, totuși, să se aventureze în zona posibilelor reduceri ale ratelor cheie ale dobânzilor, conform BFM.

Deși inflația rămâne sub 3%, chiar şi după saltul din decembrie, oficialii BCE aşteaptă să vadă datele referitoare la majorările salariale, care vor veni abia în primul trimestru, scrie Agerpres.

În timp ce o prăbușire a economiei zonei euro ar putea să le modifice modul de gândire, scenariul lor de bază rămâne cel al unei aterizări line.

În prezent, dobânda la depozite, un indicator de referinţă pentru activitatea de creditare în zona euro, se situează la un maxim istoric de 4%. La ultima sa reuniune de politică monetară, care a avut loc la mijlocul lunii decembrie, BCE a subliniat că lupta împotriva inflaţiei nu s-a terminat dar a menţinut nemodificate dobânzile, pentru a doua lună consecutivă.

Tăcerea „lungă” a lui Lagarde

Șefa Băncii centrale a avut un moment de tăcere destul de lung atunci când a fost întrebată dacă Europa a pierdut bătălia cu Statele Unite, în ceea ce privește creșterea economică.

Creșterea în Statele Unite a fost de 4,9% în trimestrul al treilea, comparativ cu 0,1% pentru Uniunea Europeană. De exemplu, diferența de PIB dintre Europa și Statele Unite este de 80%. Europa a renunțat, Christine Lagarde. Care este legătura dintre Franța și Idaho? (n.r. SUA) Bogăția Franței este cea a celui de-al 48-lea stat american. Avem impresia că Europa a pierdut această bătălie, a fost întrebarea jurnalistei franceze.

Șefa BCE a făcut o pauză lungă, înainte de a oferi răspunsul: „Nu, nu cred”. Un moment de tăcere care spune multe, au fost comentariile pe rețelele de socializare.

CITEȘTE ȘI:

Inflația este în creștere în SUA, astfel că Fed va trebui să mențină politica monetară rigidă

Vicepreședintele BCE: Zona euro ar putea confirma intrarea în recesiune /Presiunile salariale și tensiunile geopolitice favorizează inflația