Candidații pentru viitorul Parlament: parlamentari migratori, cercetați, chiulangii, rude
IPP a dat publicității, vineri, o analiză a propunerilor de candidați ale partidelor pentru viitorul Parlament, arătând că oferta politică pentru alegerile din 9 decembrie include actuali parlamentari migratori, nomazi, chiulangii, cercetați penal, confirmând astfel percepția desrep salaba calitate
Cinci candidați pe un loc
IPP constată că pentru alegerile din 9 decembrie 2012 și-au depus candidaturile la Birourile Electorale Centrale 2.457 de candidați. Dintre aceștia, doar 19% vor ocupa fotolii în Parlamentul României din 315 mandate de deputați și 137 de mandate de senatori, ceea ce înseamnă, potrivit IPP, aproximativ cinci candidați pe un loc de parlamentar.
Circa 90% dintre cei care candidează din nou sunt bărbați
Potrivit analizei IPP, 62% (295) dintre parlamentarii din mandatul 2008 – 2012 recandidează, adică 85 de senatori și 210 deputați. IPP constată că, din totalul parlamentarilor care recandidează pentru un mandat de senator sau deputat, 89% sunt bărbați și doar 11% (32) de persoane sunt femei. Concluzia IPP este că ponderea femeilor rămâne scăzută și că partidele nu au o politică de încurajare a paticipării femeilor pe scena politică.
PSD are cei mai mulți candidați care au mai fost parlamentari – circa 80%
Partidul cu cei mai mulți parlamentarii care au mai ocupat până acum funcții de senatori sau deputați este PSD, aproximativ 78% dintre candidați au mai deținut funcții în Parlamentul 2008 – 2012, urmat fiind de PNL, cu 77% candidați ce au mai deținut mandate în Parlament, se arată în analiza IPP, care precizează că în interiorul USL dintre parlamentarii care recandidează – 65 aparțin PNL, 101 PSD, 6 – PC și 12 – UNPR. Pe de altă parte, potrivit analizei IPP, 68% (89) din actualii 131 de parlamentari ai PDL recandidează.
ARD are cel mai mare număr de candidați noi – circa 80%
IPP remarcă faptul că, în ceea ce privește listele de candidați ale alianțelor politice, alianța politică cu cel mai mare număr de candidați noi, ce nu au mai deținut până acum funcția de parlamentar, este Alianța pentru o Românie Dreaptă (ARD), cu 78% candidați noi, în timp ce Alianța USL are 57% candidați noi.
Circa 40 de migratori candidează iar; UNPR deține un sfert dintre aceștia
Potrivit analizei IPP, 41 de actuali parlamentari candidează pentru un nou mandat de senator sau deputat într-un alt partid decât cel cu care au fost aleși în decembrie 2008. IPP remarcă faptul că 27% dintre aceștia (11) aparțin în acest moment unei formațiuni politice ce nu exista în 2008 și anume Uniunii Naționale pentru Progresul României, partid politic ce în acest moment face parte din Alianța USL. Restul candidaților migratori sunt în proporții relativ egale migrați de la PDL către PNL respectiv PSD și de la PNL către PDL.
Circa unu din zece candidații este nomad (și-a schimbat colegiul)
Potrivit sursei menționate, 8% (24) dintre parlamentari din mandatul 2008 – 2012 ce recandidează la alegerile din 9 decembrie 2012 și-au schimbat colegiul/circumscripția în care candidaseră în 2008 fiind, din punctul de vedere al IPP, candidați nomazi. Potrivit IPP, 67% dintre aceștia aparțin Alianței USL (restul fiind parlamentarii PDL). Circumscripția cu cele mai multe schimbări de candidați este Bucureștiul, unde lideri importanți ai USL precum: senatorul Titus Corlățean PSD, deputatul Eugen Nicolăescu PNL, Gabriel Oprea UNPR, deputatul Călin Popescu Tăriceanu PNL, candidează pentru un mandat de senator sau deputat.
De cealaltă parte, lideri ai PDL care au schimbat colegiile sunt Vasile Blaga – președintele PDL recandidează pentru un post de senator în circumscripția Timiș. Deputatul PDL Elena Udrea, aleasă în București, recandidează într-un colegiu din circumscripția Neamț. Alte nume sonore ce au schimbat circumscripția sunt și deputatul PDL de Argeș Cristian Boureanu, care recandidează în circumscripția Giurgiu, senatorul PNL ales în București Crin Antonescu, președinte al PNL, recandidează în circumscripția Teleorman. Senatorul de Bihor PSD Petru Filip, membru în PDL până în mai 2012, recandidează în Vrancea. Circumscripțiile cu cele mai puține modificări în ceea ce privește parlamentarii ce recandidează sunt Alba, Arad, Gorj, Ialomița, Mureș și Vâlcea.
Patru dintre „parlamentarii-butoane” candidează din nou
Studiul IPP relevă faptul că patru dintre parlamentarii care au fost surprinși de jurnaliști votând în plen atât cu propria cartelă cât și cu cea a altor colegi și care au fost sancționați de către Camera Deputaților cu interzicerea participării la lucrările Camerei pentru o zi, dar recandidează sunt: Vasile Berci (PNL), candidat în circumscripția Maramureș – colegiul 7, Ciprian-Florin Luca (PSD), candidat în colegiul 5 – circumscripția Arad, Valentin Rusu (PNL, fost PDL până în luna aprilie a.c) și Colegiul 4 circumscripția Caraș-Severin și Ioan Stan – PSD candidat în Colegiul 5 – circumscripția Suceava.
Unu din doi parlamentari trimiși în judecată candidează din nou
IPP arată că pentru 22 de parlamentari din mandatul 2008 – 2012 s-a dispus trimiterea în judecată de către DNA; nouă dintre aceștia recandidează. IPP precizează însă că procesele acestora sunt în curs de judecare iar până la finalizare, senatorii și deputații beneficiază de prezumția de nevinovăție: senatorul PC Mircea Marius Banias – PC, senatorul UNPR Nicolae Dobra, deputatul PNL Relu Fenechiu, deputatul PSD Marian Ghiveciu, deputatul Monica-Maria Iacob-Ridzi, care candidează din partea PP-DD, senatorul PSD Miron Mitrea, senatorul PC Dan Voiculescu, liberalul Teodor Atanasiu și deputatul UDMR Laszlo Borbely.
IPP ia în dsicuție și cazul deputatului Florin Costin Pâslaru, despre care afirmă că este declarat în acest mandat incompatibil de către ANI din cauza angajării fiului său la biroul parlamentar de circumscripție. IPP arată că ulterior acesta a fost declarat incompatibil și de către Tribunalul Galați. Cu toate acestea,deputatul recandidează deoarece a câștigat recursul făcut la Curtea de Apel Galați și, astfel, rămâne în cursa pentru alegerile parlamentare. Magistrații Curții de Apel Galați i-au admis recursul la hotărârea Tribunalului de anulare a deciziei BEJ prin care îi fusese admisă noua candidatură.
Absenteiștii și cei cu puține inițiative înregistrate, din nou în Parlament
IPP precizează că parlamentari cu procente record la absență, cel puțin la nivelul voturilor finale din plen, recandidează, anume: senatorul PNL Crin Antonescu cu 11% prezență la voturile finale electronice exprimate în plen pe tot mandatul 2008 – 2012, senatorul PNL Ioan Ghișe – 18%, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc cu 30% prezență sau deputatul PNL Relu Fenechiu cu 36%.
IPP arartă că parlamentarii cu cele mai puține inițiative legislative înregistrate în cursul mandatului 2008 – 2012 dar și cu o eficiență legislativă redusă, dar care recandidează sunt: deputatul Marin Bobeș, PSD cu 7 inițiative legislative înregistrate în mandatul 2008 – 2012, niciuna devenită lege, deputatul PSD Bogdan Nicolae Niculescu-Duvăz, cu opt inițiative legislative înregistrate în actualul mandat dintre care una devenită lege, senatorul Petru-Șerban Mihăilescu (UNPR), cu 11 inițiative legislative înregistrate însă nicuna devenită lege, precum și senatorul PNL Varujan Vosganian, cu 15 inițiative legislative și niciuna devenită lege.
Candidații noi ai USL – afaceriști, candidații noi ai PDL – funcționari publici
Cei mai mulți dintre candidații noi propuși de USL, potrivit IPP, provin din mediul de afaceri, fiind administratori sau director de companii private. Din contră, candidații PDL sunt mai degrabă persoane din instituții centrale sau locale, foști prefecți, președinți sau vicepreședinți de consilii județene, primari, directori de întreprinderi de stat, consilieri locali, etc. Pe listele cu candidați mai există și foști experți parlamentari, persoane care au lucrat împreună cu parlamentarii din acest mandat.
Majoritatea candidaților, investitori imobiliari
În ceea ce privește averile declarate de către candidați, IPP a constatat că majoritatea dețin investiții imobiliare cu precădere în terenuri și case. Potrivit IPP, sunt declarate și un număr mare de datorii fie la bănci, fie la persoane fizice. Un alt aspect care a atras atenția IPP este numărul mare de împrumuturi pe care le-au dat candidații, împrumuturi în nume personal, unor persoane fizice dar și firmelor, în special celor pe care le și administrează/conduc. IPP atrage atenția asupra faptului că unii candidați, directori de firme private, declară venituri salariale extrem de mici (în jur de 1.000 – 1.200 lei/lunar) însă apar ca fiind creditorii acelor firme cu sute de mii de lei.
Conluzie IPP: Percepția cu privire la slaba calitate a candidaților, confirmată
IPP consideră că datele menționate anterior confirmă percepția cu privire la slaba calitate a candidaților pentru alegerile parlamentare 2012, de unde și îngrijorarea privind pregătirea și conduita membrilor viitorului Parlament.