Candidatul socialiștilor pro-ruși împotriva Maiei Sandu, la prezidențialele din Republica Moldova. PSRM susține un candidat cu DOSARE PENALE
Igor Dodon, președintele partidului pro-rus PSRM, a anunțat luni, într-o declarație de presă, că nu va candida la alegerile prezidențiale din octombrie din Republica Moldova împotriva președintelui în funcție, Maia Sandu. El a anunțat că la alegerile din acest an candidatat al socialiștilor va fi Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al republicii.
Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu va înainta un candidat, susținând unul „apartinic, unic, de compromis național, în jurul căruia să fie posibilă consolidarea mai multor forțe de opoziție”, dar și „mobilizarea unor mari segmente ale cetățenilor alegători”.
Un asemenea candidat, cu caracter și cu cele mai înalte calități profesionale și omenești, este domnul Alexandru Stoianoglo, pe care și Partidul Socialiștilor, și eu personal, îl vom susține cu toată încrederea în aceste alegeri prezidențiale pe care ne punem ca scop să le câștigăm. Eu știu sigur că în susținerea domnului Stoianoglo vor veni foarte mulți lideri de opinie, demnitari și politicieni care pun pe prim-plan interesele Republicii Moldova. Ei, ca și mine, au încredere că domnul Stoianoglo este acea personalitate, care exprimă voința și speranțele majorității cetățenilor, care își doresc o politică matură, responsabilă și statalistă. Alexandru Stoianoglo posedă și autoritate profesională, și atitudine patriotică, și modestie personală, și curaj civic, și principialitate – dumnealui posedă toate calitățile necesare pentru a ocupa destoinic prima funcție în stat, a explicat Igor Dodon.
În cadrul unui briefing de presă alături de liderul PSRM, Igor Dodon, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a exemplificat motivele care l-au determinat să participe la alegerile prezidențiale.
Am acceptat să mă implic într-o activitate dificilă. Acum nu este locul pentru demonstrarea ambițiilor. Există doar conștientizarea responsabilității și complexității incredibile a sarcinilor trasate. Decizia mea a fost influențată de mai mulți factori. Primul dintre factori este injustiția și arbitrariul care cresc în R. Moldova în fiecare zi. Nedreptatea nepedepsită, abuzul demonstrativ în sensul direct al cuvântului, batjocora față de oameni. Legile sunt călcate în picioare, ordinea constituțională este atacată zilnic de autorități și diverși aventurieri politici. Restabilirea dreptății și a legii este începutul începuturilor, iar noi o putem face împreună, a spus fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo.
„O Moldovă europeană trebuie să fie neutră”
Stoianoglo a menționat că este un susținător al integrării R. Moldova în UE, însă consideră că „o Moldovă europeană trebuie să fie neutră”.
Mulți știu că sunt un susținător al integrării R. Moldova, dar mă doare atunci când integrarea europeană este folosită cu bâta și nu ca o prerogativă ambițioasă pentru modernizarea țării și unitatea oamenilor. Este dezgustător să vezi cum o Moldovă neutră este transformată într-un câmp de luptă, într-un teritoriu de conflict, și nu doar partidul de la putere este utilizat în acest joc. O Moldovă europeană trebuie să fie neutră, în care să existe loc de cooperare între țări și popoare, un loc cu înalte garanții sociale, a spus Stoianoglo.
Acesta a spus că un alt motiv care l-a determinat să accepte înaintarea candidaturii la alegeri este faptul că nu este un om politic și poate înțelege nevoile oamenilor indiferent de preferințele lor politice.
Cine este Alexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo, de origine găgăuză, a activat în calitate de procuror al UTA Găgăuzia în perioada anilor 1995-2001. Între anii 2001-2007 a deținut funcția de procuror general adjunct în Procuratura Generală, iar din 2007 și până în 2009 a activat în calitate de avocat. În perioada 2009-2010 și în perioada 2011-2014 a fost deputat în Parlament, din partea Partidului Democrat. În noiembrie 2019 a preluat funcția de procuror general al Republicii Moldova, în urma unui concurs public.
Alexandr Stoianoglo figurează în mai multe anchete penale, între care pentru excesul de putere, încălcarea inviolabilității vieții personale și îmbogățirea ilicită. .
În octombrie 2021, Alexandr Stoianoglo a fost reținut și suspendat din această funcție, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.
Iar în toamna anului 2023 a fost eliberat din funcția de procuror general în urma decretului semnat de președintele Maia Sandu, anunțând că: „având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Cine și-a anunțat candidatura
Până acum, mai multe persoane au anunțat că vor candida la alegerile prezidențiale din țara vecină, printre ele numărându-se actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, fostul președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, dar și ex-premierul, Vlad Filat, condamnat pentru acte de corupție, Tudor Ulianovschi, ex-ministru de externe, cât și Ion Chicu, lider PDCM, fost prim-ministru.
Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu referendumul la care cetățenii vor fi întrebați dacă susțin aderarea țării la Uniunea Europeană.
CITEȘTE ȘI: