Directorul Teatrului Național București, actorul Ion Caramitru, a făcut, sâmbătă, un apel la asociațiile monarhiste din România să insiste în Parlament, unde se va dezbate modificarea Constituției, pe organizarea unui referendum pe forma de guvernământ, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ion Caramitru a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la reuniunea de constituire a Clubului Monarhiștilor Clujeni (CMC), că face apel la Parlament să introducă în Constituție principiul alegerii formei de guvernământ așa cum dorește poporul.
„Cred că orice organizație care se crede monarhistă trebuie să insiste acum în Parlament, unde se lucrează la modificarea Constituției, și să ceară organizarea unui referendum pe forma de guvernământ a României. Dacă am presupune că Revoluția din 1989 a fost una profund anti-comunistă și care și-a propus să schimbe definitiv acest cancer al societății, ar trebui să legăm istoria din locul în care a fost ruptă, de la abdicarea monarhiei române, în 1945. Ar trebui să întrebăm populația ce crede, ce dorește și abia apoi să se voteze Constituția, cu forma de guvernământ acceptată. Fac apel la Parlament să introducă în Constituție principiul alegerii formei de guvernământ așa cum dorește poporul. Sunt convins că monarhia ar avea azi o mult mai mare pondere în sufragiu, ar fi un exercițiu de democrație”, a spus Caramitru.
Potrivit acestuia, chiar dacă monarhia ar pierde la referendumul privind forma de guvernământ, „pierde pe mâna și pe mintea poporului, nu hotărăște un partid, o alianță sau mai multe”.
Ion Caramitru a precizat că dacă s-ar alege monarhia ca formă de guvernământ, România ar câștiga, în primul rând, „conștiința de sine”.
„Comunismul egal republică, republică egal comunism pentru România. Poate că în alte țări republica este o formă mai generoasă, dar pentru România, nu. Ea se confundă cu comunismul. Odată cu monarhia vine și bunul simț la putere”, a spus Caramitru.
Ion Caramitru a participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la o reuniune de constituire a Clubului Monarhiștilor Clujeni (CMC), asociație al cărei scop este desfășurarea unor activități de informare și conștientizare privind rolul fundamental pe care instituția monarhică l-a avut în proiectul edificării României moderne.
Inițiatorul CMC, Vasile Morar, a declarat, la rândul său, că obiectivele clubului sunt, printre altele, organizarea de conferințe având ca teme tradiția dinastică a românilor, rolul Monarhiei Constituționale în societatea contemporană, organizarea de acțiuni publice, marcarea publică a unor evenimente importante pentru istoria monarhiei și a Casei Regale Române.
Printre inițiatorii CMC se numără directorul Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) Cluj-Napoca, Doru Radosav, și fostul deputat PNȚCD de Cluj Ioan Vida-Simiti.
La eveniment au participat peste o sută de persoane.