Prima pagină » Știri politice » Care ar trebui să fie una dintre prioritățile noului premier. Ce spune vicepreședintele Comisiei de Apărare

Care ar trebui să fie una dintre prioritățile noului premier. Ce spune vicepreședintele Comisiei de Apărare

Care ar trebui să fie una dintre prioritățile noului premier. Ce spune vicepreședintele Comisiei de Apărare
Vicepreședintele Comisiei de Apărare, Ovidiu Raețchi, a declarat, luni, că alocarea a 2% din PIB pentru apărare trebuie să fie o prioritate pentru premierul desemnat, afirmând că armata are nevoie de bani atât pentru dotări, cât și pentru drepturile militarilor.

„O prioritate a premierului desemnat trebuie să fie includerea în proiectul de buget a 2% din PIB pentru Apărare. Armata are nevoie de bani pentru dotări și pentru drepturile militarilor. Îmi exprim încrederea că premierul desemnat înțelege necesitatea de a respecta acordurile internaționale ale României și înțelegerile interne și că proiectul de buget propus de guvernul pe care îl va conduce va conține acordarea a 2% din PIB în domeniul Apărării”, a declarat vicepreședintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raețchi, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Liberalul a susținut că armata română are nevoie de o dotare corespunzătoare, care să țină cont nu numai de angajamentele asumate de țara noastră în fața NATO, dar și de contextul regional.

„În 2016, aproape o treime din bugetul destinat Apărării a fost direcționat către dotarea Armatei, iar acest ritm trebuie să fie menținut. Precizez aici că achiziționarea celor 4 corvete multirol se ridică la aproximativ 1, 6 miliarde de euro pe durata a 7 ani, la care se adaugă și costurile lucrărilor de modernizare a fregatelor, ca parte a dotărilor necesare forțelor navale. De asemenea, vitală este și dotarea forțelor terestre cu vehiculele necesare, precum și cu sisteme de comunicații și informatică, dar și înzestrarea Armatei cu o nouă escadrilă de avioane F16”, a susținut Raețchi.

Vicepreședintele Comisiei de Apărare i-a solicitat premierului desemnat Sorin Grindeanu să ia în calcul și acordarea unor drepturi care au fost sistate pentru personalul militar, polițiști și funcționarii cu statut special din sistemul penitenciarelor.

„Având în vedere privațiunile și interdicțiile prevăzute în statutul cadrelor militare/polițiștilor, dar mai ales faptul că îndeplinirea atribuțiilor de serviciu poate merge până la sacrificiul vieții, consider că urgentarea și finalizarea recalculării pensiilor militare în cel mai scurt timp, precum și acordarea rapidă a sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit, care a fost sistată în 2009, trebuie luate în calcul”, a spus Ovidiu Raețchi.

Deputatul PNL a afirmat că noul guvern trebuie să țină cont în eleborarea legii bugetului și de angajamentele privind pensiile militare.

„Precizez că, la ora actuală, potrivit legii nr. 223/2015 privind pensiile militare, modificată prin OUG nr. 57/2015, recalcularea pensiilor militare se va finaliza la sfârșitul anului 2017, dar în practică putem vorbi chiar de prorogarea termenului și în anul 2018. De asemenea, urmează ca doar în august 2017 să se acorde procentul restant de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit sistată în 2009. Pentru a nu mai amâna, sugerez premierului desemnat ca respectiva diferență să fie acordată cât mai rapid, prin includerea sa în legea bugetului și nu de la data de 1 august 2017”, a conchis Ovidiu Raețchi.

Citește și