Președintele interimar, Ilie Bolojan, a explicat cum funcționează mecanismul de împrumuturi, la nivelul statelor membre UE, pentru consolidarea domeniului apărării. Într-o conferință de presă după reuniunea Consiliului European, Bolojan a transmis că „nu există o sumă pe care o are fiecare țară la dispoziție”.
„Nu există o sumă pe care o are fiecare țară la dispoziție. Practic, fiecare țară, respectând regulile propuse de Comisie, va prezenta într-o formă simplificată o aplicație de finanțare”, a spus Bolojan.
Întrebat care este ținta financiară pe care România și-o propune să obțină din mecanismul de împrumuturi de 150 de miliarde de euro, președintele interimar a răspuns că „va depinde de prioritățile pe care Ministerul Apărării le va stabili”.
„Această aplicație de finanțare, sigur, va depinde de prioritățile pe care Ministerul Apărării le va stabili pentru achizițiile pentru consolidare apărării noastre, dar și de strategia europeană de apărare în general. Pentru că unele achiziții vor fi făcute la nivel european și deci, în urma acestei partajări de responsabilități, vom stabili pe ce priorități vom merge”, a explicat Bolojan.
Potrivit președintelui interimar, sunt „peste 100 de companii private sau de stat care sunt într-o zonă a industriei de apărare și acestea vor putea participa la acest tip de proiecte”.
Acesta a precizat că „pentru că fiecare comandă care se va executa în România, din aceste piețe, este ca și în celelalte industrii, înseamnă locuri de muncă în România, înseamnă salarii mai bune, înseamnă tehnologie care este asimilată de industrie a noastră și înseamnă capabilități în viitor”.
CITEȘTE ȘI: