Prima pagină » Știri politice » Care sunt șansele ca la pensiile speciale să fie aplicat „impozitul de solidaritate”? Stadiul proiectului legislativ al AUR în Parlament

Care sunt șansele ca la pensiile speciale să fie aplicat „impozitul de solidaritate”? Stadiul proiectului legislativ al AUR în Parlament

Care sunt șansele ca la pensiile speciale să fie aplicat „impozitul de solidaritate”? Stadiul proiectului legislativ al AUR în Parlament
Sursa foto: Alexandra Pandrea - caracter ilustrativ

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, semnat de 37 de senatori și deputați ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care ar introduce „impozitul de solidaritate” pentru pensiile speciale, este în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaților, for decizional, după ce a fost respins de Senat.

 Proiectul de lege al AUR privind impozitarea pensiilor speciale a primit undă verde în una dintre comisiile Camerei Deputaților, care este cameră decizională în acest caz. Comisia pentru drupturile omului, culte și problemele minoritățile naționale a acordat aviz negativ, cu majoritate de voturi, în ședința din 5 aprilie, conform fișei proiectului. Anterior, în 29 martie, Comisia pentru egalitate de șanse pentru femei și barbati a hotarat, cu majoritate de voturi, avizarea favorabila a propunerii legislative.

Proiectul a fost respins de Senat, a primit avizul negativ al Consiliului Legislativ și avizul favorabil al Consiliului Economic și Social.

La Camera Deputaților, proiectul a fost trimis pentru raport în comisiile pentru buget și pentru muncă, termenul pentru depunerea acestuia fiind în 12 aprilie.

Cine ar urma să plătească impozitul

Conform notei de fundamentare, proiectul AUR propune introducerea impozitului de solidaritate, aplicabil persoanelor fizice care realizează venituri din pensii și/sau indemnizații pentru limită de vârstă, primite în baza unor legi/statute speciale, sunt obligate la plata unui impozit pe veniturile din pensii si indemnizații pentru limită de vârstă.

Condiția este ca venitul lunar net din pensie și/sau din indemnizația pentru limita de vârstă, de la unul sau mai multi plătitori, după caz, din care se deduce impozitul pe venit aferent, să fie mai mare decât indemnizația netă lunară a președintelui României.

Potrivit proiectului, în toate cazurile, impozitul de solidaritate poate fi aplicat doar asupra parții necontributive a pensiei și/sau indemnizației pentru limita de vârstă.

Conform statisticilor Casei Naționale de Pensii Publice, pentru luna martie 2022, sunt șase categorii de beneficiari de legi speciale (pensii de serviciu) care au primit o pensie medie de serviciu cuprinsă între 4.911 și 20.301 lei.

Proiecul de lege:

Proiectul de Lege pentru Modificarea Legii Nr 227 2015 Privind Codul Fiscal Cu Modificarile Si Completarile… by Gandul.info on Scribd

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele