Carmen Dan, audiată în secret pentru Interne, deși nu s-au discutat informații de securitate națională
Jurnaliștii prezenți în sala au fost invitați să părăsească încăperea, președintele comisiei supunând la vot propunerea. Astfel, în urma votului s-a decis ca audierea lui Carmen Dan să se desfășoare cu ușile închise. Deputatul PSD Dorel Căprar, președintele comisiei, a motivat că forul are un statut special și că se pot atinge subiecte de securitate națională.
„S-a supus la vot, nu am influențat în niciun fel această decizie. Am făcut precizarea în cadrul audierii ca această componență să fie foarte vizibilă. Voi analiza foarte bine ce se întâmplă la Ministerul de Interne și care sunt vulnerabilitățile. Din informațiile mele ne confruntam cu o problemă de subdimensionare a resurselor umane și, bineînțeles, vom continua măsurile de asigurarii lucrarii logistice. În medie ies din sistem 2.800 de cadre. Anul acesta ne-am confruntat cu o ieșire masivă din sistem, de aproximativ 12.000. De aceea a apărut acel act normativ care a creat posibilități avantajoase”, a declarat Carmen Dan după avizul comisiei.
Întrebată dacă va demisiona în cazul în care va avea un dosar, Carmen Dan a declarat : „Eu așa cum mă cunosc nu am de ce să intru și să fiu acuzată în vreun dosar pentru că rolul meu la nivelul ministerului va fi să muncesc”.
După audiere, parlamentarul PNL Cezar Preda a precizat că nu s-au discutat aspecte de securitate națională.
„Toată opoziția a votat împotrivă. A fost 17 la 11. Cred că e un ministru care își asumă un program de guvernare făcut de altcineva și ineficient. Daca ați citit programul pe interne, o să vedeți că e totul vag, nu spune nimic, nicio strategie. Eu am întrebat ce direcție va lua DIPI. Nu mi s-a raspuns”, a declarat parlamentarul PNL Cezar Preda.
Carmen Daniela Dan, propunerea PSD pentru Ministerul Afacerilor Interne, este președintele comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat din luna decembrie 2016.
Carmen Daniela Dan a ocupat funcția de secretar al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN) între lunile martie și septembrie 1990 și secretar al Școlii generale numărul 3 Videle între 1990 și 1996. În iulie 1996 a devenit referent al Băncii Agricola – Agenția Videle, funcție pe care a deținut-o până în noiembrie 2001. Din 2001 până în 2002 a fost teller front office la Raiffeisen Bank – Agenția Videle.
În 2002 a devenit consilier juridic al Consiliului Județean Teleorman – Serviciul Juridic și Contencios, ocupând această funcție până în anul 2010. Din 2010 până în 2012 a fost director executiv al Consiliului Județean Teleorman – Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor al Județului Teleorman.
Carmen Daniela Dan a fost subprefect al județului Teleroman timp de aproape doi ani, între 15 iunie 2012 și 13 martie 2014, dată la care a devenit prefect al județului și a ocupat această funcție până în data de 22 decembrie 2016, când a fost numită președinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, ca urmare a obținerii unui mandat de parlamentar.
Carmen Daniela Dan a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Ecologică București și a fost licențiată în iulie 2000 la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza.
A făcut programul de master în Managementul Afacerilor Publice Europene între 2003 și 2004, un program de perfecționare în politici publice în administrația publică locală în 2007 și încă două programe în 2013, unul de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici și unul pilot de formare specializată în contextul exercitării funcției publice, destinat prefecților și subprefecților.
În spațiul public, Carmen Daniela Dan a fost prezentată a fiind apropiată a președintelui PSD, Liviu Dragnea.