Prima pagină » Știri politice » Cât de respectate sunt drepturile maghiarilor din România? Răspunsul liderului UDMR, Kelemen Hunor

Cât de respectate sunt drepturile maghiarilor din România? Răspunsul liderului UDMR, Kelemen Hunor

Cât de respectate sunt drepturile maghiarilor din România? Răspunsul liderului UDMR, Kelemen Hunor
România cunoaște un regres în privința respectării drepturilor cetățenilor români aparținând minorității maghiare, declară președintele UDMR, Kelemen Hunor, citând un raport paralel elaborat de Uniune în ceea ce privește aplicarea Convenției Cadru privind protecția minorităților naționale.

Kelemen Hunor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că raportul este tehnic și se referă la perioada 2010 – 2016, fiind elaborat de specialiștii Uniunii după ce s-a constatat că raportul Ministerului de Externe, finalizat în februarie, nu corespunde realității, având „inexactități și lipsuri”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„UDMR a finalizat raportul paralel privind aplicarea Convenției Cadru privind protecția minorităților naționale, ca răspuns la raportul de țară depus de România la începutul anului. Acesta este un raport tehnic, nu politic, pentru perioada 2010 – 2016, și a fost elaborat de specialiștii Uniunii după ce am constatat că raportul Ministerului de Externe nu corespunde realității, are inexactități și lipsuri. Concluzia raportului UDMR este că România cunoaște un regres în privința respectării drepturilor cetățenilor români aparținând minorității maghiare. (…) Am observat o intensificare a incidentelor antimaghiare, climatul de siguranță al comunității maghiare s-a deteriorat considerabil. Realitatea ne arată că în ceea ce privește sentimentul de libertate a comunității sunt motive de îngrijorare, am mai observat că au apărut noi tipuri de amenințări la adresa păstrării identității etnice”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, printre problemele constatate se numără faptul că România nu a adoptat Legea Statutului minorităților naționale, existența unor incidente antimaghiare, acte sistematice prin care sunt îngrădite drepturile maghiarilor în Ținutul Secuiesc, sau cazuri de discriminare pe criterii etnice.

„Autoritățile statului au sancționat maghiarii pentru că și-au asumat identitatea etnică, în serviciile publice și sănătate folosirea limbii materne e îngrădită considerabil, se constată o discriminare în domeniul învățământului, retrocedarea imobilelor este un proces stopat, cereri nesoluționate stau la comisii, discursul de ură este nesancționat”, a mai spus liderul UDMR.

Acesta a recunoscut că s-au înregistrat și aspecte pozitive în privința drepturilor minorităților naționale, dar a precizat că scopul raportului a fost de a semnala problemele existente.

Kelemen a adăugat că majoritatea românească este invitată la un dialog cu scopul de a identifica soluții reale pentru aplicarea și respectarea dreapturilor minorităților naționale.

Raportul paralel al UDMR are 72 de pagini, a fost redactat în limba română și urmează să fie tradus și în engleză, după care va fi înaint experților Consiliului Europei.