Prima pagină » Știri politice » Cât „l-a costat pe Iohannis” să pună România pe radarul Africii. Președintele promite desecretizarea notei de plată „conform legii”

Cât „l-a costat pe Iohannis” să pună România pe radarul Africii. Președintele promite desecretizarea notei de plată „conform legii”

Cât

Klaus Iohannis a promis din Cabo Verde să raporteze românilor nota de plată pe care aceștia trebuie s-o achite la finalul turneului de lucru african. După ce a subliniat importanța eforturilor prezidențiale de a pune România pe „radarul Africii”, lucru imposibil fără cheltuieli pe măsură, Iohannis s-a arătat dispus să instruiască serviciul de presă al Cotrocenilor să facă publice cifrele.

În ce priveşte cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu nişte cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii, i-a promis Klaus Iohannis, reporterului Libertatea, care s-a deplasat pe banii publicației în Africa pentru a avea dreptul la o singură întrebare și o jumătate de răspuns. Iohannis, vizibil sâcâit, a acceptat “ca să nu se mai scrie cine-știe-ce în presă pe acest subiect”.

Reamintim că Recorder că a strâns on-line 40 de mii de semnături pe o petiție referitoare la desecretizarea cheltuielilor președintelui, nu numai în Africa, dar și în America de Sud. Același reporter al Libertatea a reușit fără mari eforturi să ia un mini-interviu președintelui Cabo Verde, José Maria Neves, pe care l-a întrebat cum ar reacționa dacă 40 de mii de oameni i-ar solicita un răspuns oficial. Neves a răspuns că la el în țară este nevoie doar de un singur om.

„Românii cred că apreciază”

”Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României faţă de continentul african. Avem o nouă strategie faţă de Africa şi ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Şi chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja şi dacă vreţi să fiu foarte concentrat: prin acest turneu am repus România pe radarul african. Cred că românii apreciază, fiindcă mulţi cunosc relaţiile pe care le-am avut şi cred că mulţi îşi dau seama de potenţialul enorm pe care îl reprezintă o relaţie bună între România şi statele africane, între Uniunea Europeană şi Africa”, a spus şeful statului.

Senegalul educat în România, ultima frontieră

Preşedintele Klaus Iohannis ajunge marţi într-o vizită oficială în Senegal, ultima din cadrul turneului din Africa, el urmând ca marţi şi miercuri să aibă un program mai relaxat, care include şi o vizită într-o insulă aflată în patrimoniul UNESCO, iar joi să fie primit de preşedintele Republicii Senegal, Macky Sall, la Palatul Prezidenţial, să asiste la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal şi să viziteze Muzeul Civilizaţiilor Negre din Dakar. Şeful statului va avea şi o întâlnire cu foşti studenţi din Senegal care au studiat în România.

Citiți și: FOTO | Klaus și Carmen Iohannis au vizitat un centru pentru copii cu deficiențe mintale din Dakar / Președintele stă trei zile în Senegal

FOTO | Klaus Iohannis a ajuns în Zanzibar. Care este următoarea destinație a președintelui?

VIDEO | Insolit/Inedit: „Deșteaptă-te Române”, în varianta africană. Cum i-au cântat kenyenii Imnul României lui Iohannis

„Hakuna matata” | Ceremonie de rămas-bun în Tanzania. Localnicii iau tabloul cu Klaus Iohannis și se aruncă în apă, sub ochii președintelui (VIDEO)

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și