Cătălin Predoiu: România continuă demersurile pentru întrarea în SCHENGEN în 2024 / Discuții cu omologul austriac, Gerhard Karner

Publicat: 08/10/2024, 15:13
Actualizat: 08/10/2024, 15:42

Marți, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că România își menține angajamentul de a obține intrarea deplină în Spațiul Schengen în 2024 și a subliniat că negocierile pe această temă sunt în plină desfășurare.

Cătălin Predoiu a anunțat că, în cadrul Consiliului JAI din 10 octombrie, se așteaptă „semnalele pentru care am muncit permanent, astfel încât să se deschidă perspectiva unei decizii până la finalul anului 2024”, menționând că nu se așteaptă la o decizie finală la acest Consiliu.

Între 2 și 5 octombrie, Cătătlin Predoiu a avut o serie de întâlniri la Viena, Praga și München, având ca obiectiv promovarea intrării României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre în 2024.

Acesta a purtat discuții cu oficiali de rang înalt, inclusiv cu ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, și ministrul bavarez de interne, Joachim Hermann. De asemenea, a avut întâlniri cu Magnus Brunner, ministrul austriac de finanțe, propus pentru a deveni viitor comisar european pentru afaceri interne.

Am insistat în aceste discuţii pe meritele şi rezultatele României în protejarea frontierelor naţionale şi ale UE, combaterea migraţiei iregulare şi ilegale şi aplicarea impecabilă a tuturor sistemelor şi codurilor Schengen, a transmis, marţi, ministrul de Interne.

„Argumente logice” prezentate de România

Predoiu a adăugat că a prezentat „argumente logice, dar și de realitate, care demonstrează că decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie să aibă loc în 2024”.

El a reafirmat angajamentul României de a întări securitatea frontierelor și de a aplica toate procedurile Schengen, inclusiv controale la frontieră, atunci când situația o impune.

Anul trecut, România a intrat în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Decizia Consiliului European a fost însoțită de măsuri de întărire a controlului la frontieră, măsuri pe care Ministerul Afacerilor Interne le-a îndeplinit complet, a adăugat ministrul.

Schengen, pe agenda Consiliului JAI

În legătură cu viitorul Consiliu JAI, ministrul a explicat că se va discuta Eurobarometrul Schengen, care analizează situația din toate țările membre, fără ca pe ordinea de zi să fie inclusă luarea unei decizii.

Totuși, el a menționat că acțiunile diplomatice desfășurate ar putea genera semnale de sprijin puternice pentru o decizie pozitivă până la sfârșitul acestui an.

Concret, în consiliul JAI din 10 Octombrie se va discuta Eurobarometrul Schengen, adică situaţia din toate ţările membre Schengen, fără ca pe ordinea de zi să fie luarea unei decizii. Dar, în acelaşi timp, am acţionat diplomatic pentru ca în acest Consiliu să primim semnale puternice de sprijin pentru luarea unei decizii pozitive până la finalul acestui an. În alte cuvinte pentru ca acest Consiliu să fie unul pregătitor. Sunt în permanent contact cu preşedinţia ungară, cu Comisia Europeană şi cu miniştrii de interne din statele UE pentru a ne promova obiectivul, a mai transmis Cătălin Predoiu.

Amintim că, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 10 octombrie, președinția ungară va prezenta situația actuală privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România.

La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Pentru stabilirea datei eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu cele două țări este necesară o nouă decizie a Consiliului.

Sursa VIDEO: Facebook – Cătălin Predoiu

Sursa FOTO: Catură video – Facebook – Cătălin Predoiu

CITEȘTE ȘI:

România mai așteaptă la „poarta” SCHENGEN / Victor Negrescu: Nu cred că pe 10 octombrie se va lua o decizie cu privire la aderarea pe cale terestră

Aderarea la Schengen a României și Bulgariei, din nou pe tapet la JAI Luxemburg. Preşedinţia ungară a Consiliului UE ne promite sprijin total

Comisia Europeană confirmă: România şi Bulgaria, pe deplin pregătite pentru aderarea la spaţiul SCHENGEN!

Obiectivul României: Aderarea completă la Spațiul SCHENGEN până la finalul anului / Victor Negrescu: Avem argumente care ne susțin poziția

Victor Negrescu: Am solicitat Consiliului UE să susţină, anul acesta, aderarea României la spaţiul SCHENGEN pe cale terestră

Gabriela Firea solicită aderarea completă a României la spațiul SCHENGEN / Consiliul JAI pe 10 octombrie

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit Diana Șoșoacă pentru circul cu botnița din Parlamentul European
E scandal pe avere în familia lui Liviu Dragnea! Au trecut aproape 3 ani de...
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
Sentință în cazul românilor care au uluit America după ce au furat sute de mii...
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi...
Se cere interzicerea Cybertruck pe drumurile din Europa. Mașinile lui Elon Musk sunt „periculoase” și...
Speriat de dronele ucrainene, Putin și-a demolat casa de vacanță preferată de la Marea Neagră....
Lovitură dură pentru emisiunea MasterChef! Fanii s-au săturat de Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu și au...
Transformarea ȘOCANTĂ a Pamelei Anderson! Nu mai arată deloc ca-n tinerețe, când făcea furori cu...
ANAF scoate la a doua licitaţie un apartament cu două camere de 54 mp în...
"De data asta nu mai scapi" - Fata de 18 ani UCISĂ, la Bacău, de...
Revine vara în România? Meteorologii au actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni și anunță...
A MURIT! Oana Roman, răpusă de durere
Cum comunică Michael Schumacher cu familia. Dezvăluirea făcută de fosta soție a lui Flavio Briatore
IDF: 100 de avioane israeliene au lovit „120 de ţinte teroriste” în Liban într-o oră
Dracula A EXISTAT cu adevărat! Arheologii au găsit DOVADA absolută
Decizie pentru înmatriculările auto. Se aplică începând de mâine, 9 octombrie
Carmen Negoiță le-a pus gând rău banilor de la Asia Express. În ce vrea să...
Ce vedetă a prins buchetul de flori la nunta Monicăi Bîrlădeanu. Nu e vorba despre...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Ileana Sterp dorește să clarifice anumite aspecte pentru cei care nu au înțeles rostul anumitor...
Câți copii are, de fapt, Valeriu Gheorghiță din mariajul cu fosta soție, Cristina? Cât plătește...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Aseară m-am bătut pentru o fată!
Soluția ingenioasă găsită de NASA pentru habitatele de pe Lună