Cătălin Predoiu: România continuă demersurile pentru întrarea în SCHENGEN în 2024 / Discuții cu omologul austriac, Gerhard Karner
This browser does not support the video element.
Marți, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că România își menține angajamentul de a obține intrarea deplină în Spațiul Schengen în 2024 și a subliniat că negocierile pe această temă sunt în plină desfășurare.
Cătălin Predoiu a anunțat că, în cadrul Consiliului JAI din 10 octombrie, se așteaptă „semnalele pentru care am muncit permanent, astfel încât să se deschidă perspectiva unei decizii până la finalul anului 2024”, menționând că nu se așteaptă la o decizie finală la acest Consiliu.
Între 2 și 5 octombrie, Cătătlin Predoiu a avut o serie de întâlniri la Viena, Praga și München, având ca obiectiv promovarea intrării României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre în 2024.
Acesta a purtat discuții cu oficiali de rang înalt, inclusiv cu ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, și ministrul bavarez de interne, Joachim Hermann. De asemenea, a avut întâlniri cu Magnus Brunner, ministrul austriac de finanțe, propus pentru a deveni viitor comisar european pentru afaceri interne.
Am insistat în aceste discuţii pe meritele şi rezultatele României în protejarea frontierelor naţionale şi ale UE, combaterea migraţiei iregulare şi ilegale şi aplicarea impecabilă a tuturor sistemelor şi codurilor Schengen, a transmis, marţi, ministrul de Interne.
„Argumente logice” prezentate de România
Predoiu a adăugat că a prezentat „argumente logice, dar și de realitate, care demonstrează că decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie să aibă loc în 2024”.
El a reafirmat angajamentul României de a întări securitatea frontierelor și de a aplica toate procedurile Schengen, inclusiv controale la frontieră, atunci când situația o impune.
Anul trecut, România a intrat în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Decizia Consiliului European a fost însoțită de măsuri de întărire a controlului la frontieră, măsuri pe care Ministerul Afacerilor Interne le-a îndeplinit complet, a adăugat ministrul.
Schengen, pe agenda Consiliului JAI
În legătură cu viitorul Consiliu JAI, ministrul a explicat că se va discuta Eurobarometrul Schengen, care analizează situația din toate țările membre, fără ca pe ordinea de zi să fie inclusă luarea unei decizii.
Totuși, el a menționat că acțiunile diplomatice desfășurate ar putea genera semnale de sprijin puternice pentru o decizie pozitivă până la sfârșitul acestui an.
Concret, în consiliul JAI din 10 Octombrie se va discuta Eurobarometrul Schengen, adică situaţia din toate ţările membre Schengen, fără ca pe ordinea de zi să fie luarea unei decizii. Dar, în acelaşi timp, am acţionat diplomatic pentru ca în acest Consiliu să primim semnale puternice de sprijin pentru luarea unei decizii pozitive până la finalul acestui an. În alte cuvinte pentru ca acest Consiliu să fie unul pregătitor. Sunt în permanent contact cu preşedinţia ungară, cu Comisia Europeană şi cu miniştrii de interne din statele UE pentru a ne promova obiectivul, a mai transmis Cătălin Predoiu.
Amintim că, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 10 octombrie, președinția ungară va prezenta situația actuală privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România.
La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Pentru stabilirea datei eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu cele două țări este necesară o nouă decizie a Consiliului.
Sursa VIDEO: Facebook – Cătălin Predoiu
Sursa FOTO: Catură video – Facebook – Cătălin Predoiu
CITEȘTE ȘI: