„Având în vedere dezbaterile din spațiul public privind sesizarea Parchetului de către BEC și întrucât, în acest context, candidatura mea a fost, în mod insistent și repetat, pusă în discuție într-o lumină denigratoare, doresc să fac următoarele precizări: Candidații au certificat sub propria semnătură că listele depuse sunt originale (nu s-au depus fotocopii) și că numărul de semnături depuse corespunde adevărului (din punct de vedere numeric). Valabilitatea semnăturilor a fost certificată de mai multe persoane care, sub propria răspundere, au declarat că semnăturile corespund realității”, a transmis Viorel Cataramă.
Prezidențiabilul Dreptei Liberale a adăugat că AEP și BEC ar trebui să facă plângeri penale pe numele candidaților care au depus fotocopii cu semnăturile strânse și au certificat că ele sunt originale. Cataramă mai spune că în această situație sunt și Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Viorica Dăncilă și Mircea Diaconu.
„Prin urmare, AEP și BEC trebuie să facă plângeri penale în primul rând împotriva candidaților care au depus fotocopii, certificând că sunt originale; în această situație sunt, printre alții, Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Viorica Dăncilă, Mircea Diaconu. Conform Art 13 (3) din legea 370/2004, exercitarea corectă și imparțială a funcției de membru al biroului electoral este obligatorie, iar nerespectarea acestei obligații atrage răspunderea juridică, civilă sau penală, după caz”, a completat Viorel Cataramă.
El mai spune că este vorba de un caz de discriminare gravă a unor candidați.
„Suntem astfel în fața unui caz de discriminare gravă a unor candidați (cei care nu au reprezentanți), cu încălcarea gravă a legii de către persoane care exercită o autoritate de stat; vinovați sunt reprezentanții partidelor politice și AEP din BEC, numite pe criterii politice și care, prin numărul lor pun în minoritate judecătorii ÎCCJ. De aceea, am hotărât ca plângerile penale pe care le voi înainta către Parchet să vizeze numai următoarele persoane: Constantin Buică, Marian Muhuleț, Zsombor Vajda, Dorel Onaca, Cristian Ene, Daniela Călin, Dora Szilagyi, Lavrin Covaci și Mihai Badea; sesizările vor viza săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și inducerea în eroare a organelor judiciare”, a conchis Cataramă.
BEC a sesizat Parchetul în privința mai multor candidați la alegerile prezidențiale, în contextul în care în urma verificărilor instituția a constatat elemente de similitudine în semnăturile depuse de către aceștia. Printre candidați se numără Alexandru Cumpănașu și Viorel Cataramă.
Curtea Constituțională a admis contestația formulată de Viorel Cataramă privind respingerea candidaturii prezidențiale. Judecătorii CCR dispun înregistrarea de către BEC a candidaturii și semnului electoral ale lui Cataramă la alegerile din luna noiembrie.
Parchetul General a preluat, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, dosarul cu plângerile BEC pentru fals în declarații în privința semnăturilor mai multor candidați la președinție, între care se numără Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu.