Câte mii de euro ar urma să primească olimpicii anual. Anunțul făcut de ministrul Cercetării
„Finanțarea este aprobată, așteptăm finalizarea înscrierilor la universitățile din România, ceea ce va fi în jur de 1 octombrie, pentru a vedea situația exactă, să știm câți dintre olimpici sunt cu contracte de studii în universități. La ora actuală, bugetul este construit pentru absolut toți olimpicii care ar putea să se înscrie anul acesta la universități în România. Avem buget pentru toți, avem în jur de 250-270 de oameni care ar putea să se înscrie, care știm noi că îndeplinesc condițiile”, a spus Lucian Georgescu.
Potrivit ministrului Cercetării, prima tranșă de bani va fi achitată până la sfârșitul anului
„Îi primesc în tranșe, nu am fixat încă, să vedem și câți sunt și cum preferă, eu cred că se va merge pe tranșe care să le asigure plusul de venituri necesar ca să aibă un venit decent fără să fie nevoie de alte surse din exterior”, a mai spus Georgescu.
Potrivit unei Hotărâri de Guvern care a fost adoptată la începutul anului, pe lângă bursele obișnuite, studenții cu rezultate la olimpiade vor primi granturi de cercetare. Olimpicii români care au câștigat locul 1, 2 sau 3 la olimpiada națională sau internațională vor primi între 1.500 de euro și 3.500 de euro pe an dacă rămân la studii universitare în țară.
De asemenea, statul va oferi granturi pentru studenții care se implică în cercetare și pentru participarea la conferințe naționale sau internaționale.
„Bursa este de 3.500 de euro pe an pentru locul I la olimpiada internațională, de 3.000 de euro la națională și coboară. Cei care devin studenții noștri mai beneficiază, în condițiile în care fac parte dintr-o echipă de minimum 5 studenți-cercetători, de încă o finanțare directă de 3.500 de euro pe an pentru cercetări sau studii care sunt acceptate la nivel internațional. În afară de asta mai există și sume în jur de 500 de euro pe an prevăzute pentru eventuale deplasări, conferințe, seminarii naționale și internaționale care să le dea posibilitatea acestor olimpici să-și valorifice întregul potențial pe care îl au în contextul unei universități românești”, a explicat Lucian Georgescu
Ministrul a adăugat că statul a promovat aceste măsuri pentru a-i convinge pe tinerii valoroși să rămână la studii în țară.
Cei care vor primi granturile vor fi obligați să studieze la universități din România, iar după finalizarea studiilor, aceștia nu mai au nici o obligație față de statul român și se pot angaja în străinătate.