Prima pagină » Știri politice » Câte o fotografie lângă tricolor și o înregistrare intonând imnul, condiție pentru candidatura la alegerile locale

Câte o fotografie lângă tricolor și o înregistrare intonând imnul, condiție pentru candidatura la alegerile locale

Câte o fotografie lângă tricolor și o înregistrare intonând imnul, condiție pentru candidatura la alegerile locale
O fotografie lângă tricolor și o înregistrare cu recitarea sau intonarea a cel puțin unei strofe din imnul național. Acestea sunt cele două criterii pe care senatorul PSD Ovidiu Donțu vrea să le adauge în procesul de selecție a candidaților pentru primării sau pentru funcția de consilieri județeni sau locali. Social-democratul a înaintat o propunere legslativă prin care cere ca, odată cu depunerea candidaturilor, politicienii să-și dovedească „atașamentul" față de țară prin prezentarea unor astfel de dovezi și dă exemplul Republicii Moldova, acolo unde, la depunerea jurământului, miniștrii „se apleacă în fața drapelului național și îl sărută".

La depunerea candidaturilor pentru funcțiile de consilieri locali sau județeni ori de primari, trebuie depuse și câte o fotografie a fiecărui candidat, îmbrăcat într-o ținută decentă, realizată lângă drapelul României și, în cazul în care dorește, cel al Uniunii Europene, dar și o înregistrare audio-video cu fiecare candidat recitând sau intonând, în limba română, cel puțin o strofă din imnul național al României, reiese dintr-o propunere legislativă inițiată de social-democratul Ovidiu Donțu.

Potrivit expunerii de motive care însoțește propunerea legislativă, obligativitatea recitării sau a intonării a cel puțin o strofă din imn va demonstra cunoașterea minimală de către candidați a respectivului simbol național.

„În ceea ce privește drapelul, consider că, prin fotografierea candidatului lângă acesta, are loc o recunoaștere a acestui simbol național, candidatul fiind liber, dacă dorește, să își demonstreze atașamentul prin diverse moduri cum se întâmplă de exemplu în Republica Moldova la momentul jurământului de către miniștri. Aceștia se apleacă în fața drapelului național și îl sărută, indiferent dacă sunt femei sau bărbați. Emoționant!”, se mai arată în expunerea de motive.

Senatul este primă cameră sesizată în cazul acestui proiect, Camera Deputaților fiind for decizional.

Citește și