Câți bani au primit partidele de la buget, în 2015

Câți bani au primit partidele de la buget, în 2015
Publicat: 04/01/2016, 16:07

Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente, în 2015, cele mai mari subvenții de la bugetul de stat au fost încasate de noul Partid Național Liberal (PNL și PDL) – 2.923.196 de lei , Partidul Social Democrat – 2.441.710 de lei și de Partidul Poporului Dan Diaconescu – 1.026.026 de lei.

Deși în iunie 2015, PP-DD și UNPR au semnat un protocol de fuziune prin absorbție, prin care PP-DD ar fi urmat să fie radiat din Registrul Partidelor Politice, formațiunea înființată de Dan Diaconescu și-a păstrat personalitatea juridică, potrivit informațiilor din Registrului Partidelor Politice -Tribunalul București.

În martie 2015, cei 10 deputați care făceau parte din grupul parlamentar PP-DD, din Camera Deputaților, au demisionat și au anunțat că grupul parlamentar își va schimbat denumirea în grupul Democrat și Popular, urmând că facă demersurile pentru înființarea unui nou partid, Partidul Național Democrat.

Partidul Consevator (PC) care a fuzionat cu Partidul Liberal Reformator (PLR), înființat de Călin Popescu Tăriceanu, în iunie 2015, formând Alianta Liberalilor și Democratilor (ALDE), a primit de la bugetul de stat suma de 237.322 de lei, aproape dublul sumei primite de Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), condusă de Garbriel Oprea – 111.647 de lei.

Cele mai mici încasări de la bugetul de stat le-a avut, în anul 2015, Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD), care a participat la ultimele alegeri legislative în alinață cu PDL, și care a beneficiat de 20.563 de lei de la bugetul de stat.

Sumele încasate de partide parlamentare de la bugetul de stat au putut fi folosite, potrivit legislației în vigoare, pentru întreținerea și funcționarea sediilor, plata personalului, activități de propagandă și organizarea de activități cu caracter politic, precum și pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare în țară și în străinătate, arată legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Din cele 6.760.468 lei care au fost încasate în anul 2015, partidele au putut aloca bani și pentru plata facturilor de telefon sau a cotizațiilor datorate organizațiilor politice internaționale la care s-au afiliat.

Legislația permite, de asemenea, investirea banilor primiți de la bugetul de stat în bunuri mobile și imobile, necesare activității partidelor, acoperirea cheltuielile de protocol, birotică, precum și cele necesare pentru campania electorală pot să fie finanțate din banii pe care partidele le primesc de la bugetul de stat.

Astfel, cu suma de 6.760.468 de lei, partidele politice parlamentare ar fi putut cumpăra 3493 de telefoane iPhone5, 223 de mașini Logan sau 1.352.093 de litri de benzina.

Suma totală alocată partidelor politice, în 2015, echivalează cu aproape 7.000 de salarii minime pe economie (6.438) sau cu bugetul alocat de Avocatul Poporului pentru cheltuieli de personal, potrivit execuției preliminare a instituției.

75% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt împărțite partidelor politice, proporțional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaților și Senat, dacă au realizat pragul electoral, mai arată legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

De asemenea, potrivit legislației, 25% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt împărțite formțiunilor, proporțional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor județeni și consilierilor din cadrul municipiului București, dacă au obținut cel puțin 50 de mandate de consilier județean și de consilier din cadrul municipiului București.

Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei.

Suma alocată anual partidelor nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.

Începând cu anul 2008, partidele primesc subvenția de la bugetul de stat prin bugetul Autorității Electorale Permanente și au obligația să înregistreze distinct în evidența contabilă proprie subvenția primită.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Cum a putut veni îmbrăcată Erika Isac la Masterchef de la Pro TV. Cătălin Scărlătescu...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Dieta-minune a Simonei Gherghe | Ce a consumat vedeta tv pentru a slăbi 5 kilograme,...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
Ei sunt cei trei români care au murit în urma inundațiilor din Spania. Cu doar...
Doliu URIAȘ în România! A MURIT în urmă cu puțin timp cel mai iubit dintre...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Şeful Ambulanţei Dolj, reţinut de DNA. Vindea locuri de muncă pe zeci de mii de...
MESAJUL primit de Pământ de la peste 24 de miliarde de kilometri depărtare!
Dispare Celentano din Las Fierbinți?! Anunțul teribil al lui Adrian Văncică: Bă băiatule, ți se...
Cum sunt spionate telefoanele mobile. Adevăratul este înfricoșător
Cum a reacționat Dan Badea când a fost confundat cu Mihai Mitoșeru de o „fană”....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
Ileana Sterp este hotărâtă să nu se mai implice în subiecte care nu o privesc...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Un profesor a calculat cum arată halba perfectă de bere!