Prima pagină » Știri politice » Câți bani au primit partidele de la bugetul de stat, în luna septembrie

Câți bani au primit partidele de la bugetul de stat, în luna septembrie

Câți bani au primit partidele de la bugetul de stat, în luna septembrie
Dintre partidele politice doar, PSD, PNL și ALDE - au primit subvenții de la bugetul de stat în luna septembrie în valoare totală de 1,76 milioane de lei, din care liberalii au luat cel mai mult, adică 853.586 lei, urmați de PSD, care a încasat 813.015 lei.

ALDE a primit o subvenție de 95.329 lei în luna septembrie. Subvenția care ar fi revenit UNPR, în valoare de 285.794 lei, și cea pentru PNȚCD, 6.236 lei, a fost suspendată prin decizii ale președintelui Autorității Electorale Permanente până la clarificarea situației juridice a respectivelor formațiuni.

Sumele încasate de partide de la bugetul de stat pot fi destinate pentru întreținerea și funcționarea sediilor, plata personalului, activități de propagandă și organizarea de activități cu caracter politic, precum și pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare în țară și în străinătate, arată legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

De asemenea, partidele pot aloca parte din aceste sume pentru plata facturilor de telefon sau pot plăti cotizațiile datorate organizațiilor politice internaționale la care este afiliat partidul politic. Investițiile în bunuri mobile și imobile, necesare activității partidelor respective, cheltuielile de protocol, birotică, precum și cele necesare pentru campania electorală pot să fie finanțate din banii pe care partidele le primesc de la bugetul de stat.

75% din bugetul anual acordat partidelor politice este împărțit partidelor politice, proporțional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaților și Senat, dacă au realizat pragul electoral, mai arată legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Potrivit sursei citate, 25% din bugetul anual acordat partidelor politice este împărțit partidelor politice, proporțional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor județeni și consilierilor din cadrul municipiului București, dacă au obținut cel puțin 50 de mandate de consilier județean și de consilier din cadrul municipiului București.

Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei. Suma alocată anual partidelor nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.

Începând cu anul 2008, partidele politice primesc subvenția de la bugetul de stat prin bugetul Autorității Electorale Permanente și au obligația să înregistreze distinct în evidența contabilă proprie subvenția primită.

Autor