PNL a primit, în luna februarie, 532.453 de lei, echivalentul a 18 mașini Logan, în timp ce PSD a primit, de la bugetul de stat, 444.599 de lei, bani cu care social-democrați ar fi putut cumpăra 15 mașini Logan.
La rândul său, partidul lui Gabriel Oprea, UNPR, a primit 207.153 de lei, echivalentul a 7 mașini Logan.
Potrivit AEP, subvenția acordată Partidul Alianța Liberalilor și Democraților de peste 43.000 de lei, a fost amânată, iar cea acordată PNȚCD, de aproape 4.000 de lei, a fost suspendată.
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților va putea primi subvenția de la bugetul de stat, doar după depunerea declarației privind cuantumurile totale ale veniturilor obținute în anul precedent din activitățile prevăzute la art. 24, defalcate pe fiecare tip de activitate și sursă, potrivit comunicatului AEP.
Subvenția lunară acordată Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat a fost suspendată prin Decizia președintelui AEP nr. 4 din 19.01.2016 și va fi păstrată în sumă de mandat potrivit prevederilor art. 24 alin. (5) din Legea nr. 334/2006, republicată.
Potrivit articolul 24, alineatul 5 din din Legea nr. 334/2006, „pe durata suspendării temporare a subvenției, aceasta este păstrată de către Autoritatea Electorală Permanentă în sume de mandat, până la pronunțarea definitivă a instanței, acestea nefăcând obiectul rambursării la sfârșitul anului la bugetul de stat”.
75% din subvenții sunt acordate partidelor, proporțional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaților și Senat, dacă au realizat pragul electoral, mai arată legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
De asemenea, potrivit legislației, 25% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt împărțite formțiunilor, proporțional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor județeni și consilierilor din cadrul municipiului București, dacă au obținut cel puțin 50 de mandate de consilier județean și de consilier din cadrul municipiului București.
Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei.
Suma alocată anual partidelor nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.