Cazanciuc, despre legea carantinei: „Nu există nicio garanție că românii nu vor fi luați de pe stradă pentru un simplu strănut”. Când va intra la vot

Cazanciuc, despre legea carantinei: „Nu există nicio garanție că românii nu vor fi luați de pe stradă pentru un simplu strănut”. Când va intra la vot
Senatorul PSD Robert Cazanciuc
Publicat: 12/07/2020, 15:48
Actualizat: 12/07/2020, 15:48

Robert Cazanciuc, președintele interimar al Senatului, a criticat, duminică, în cadrul unei conferințe pe presă, proiectul de lege elaborat de Guvern privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, despre care spune că reprezintă „o sumă de încălcări repetate ale drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor”. Senatorul PSD a evitat să dea un termen la care proiectul va fi supus plenului Camerei superioare.

Președintele interimar al Senatului a precizat, duminică, în timpul unei conferințe de presă, că dezbaterile din Comisia juridică vor dura atât timp cât e necesar pentru a finaliza o lege bună, care să îi protejeze pe români.

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost adoptat luni de Guvern, după ce a fost elaborat în conformitate cu decizia CCR, votat joi în Camera Deputaților și intrat în dezbaterea senatorilor juriști de vineri. Sâmbătă, la solicitarea PSD, votul din plen a fost amânat pentru luni, însă, conform agendei Senatului, va intra în dezbatere luni sub sub rezerva depunerii raportului comisiei.

„Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a scăpat situația de sub control”

„Am avut o săptămână în care președite Iohannis a ales să iasă la televizor și să certe pe toată lumea: pe români, că nu au respectat regulile, și pe politicieni, însă ar trebui să certe Guvernul lui. E clar pentru toți: Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a scăpat situația de sub control. O spun cifrele oficiale, comunicate chiar de Guvern. Proiectul de lege elaborat de Guvern este un dezastru, o sumă de încălcări repetate ale drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, care, dacă s-ar adopta, așa cum a fost trimis, am avea o lege în contradicți nu numai e cu legea fundamentală a României, Constituția, dar și cu practica CEDO și a altor instanțe europene”, a declarat Robert Cazanciuc.

„Carantina, izolarea, spitalizarea trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, științifice, de boală. În proiectul elaborat de Guvenul Orban nu există nicio garanție că românii nu vor fi luați de pe stradă pentru un simplu strănut. Semnele sugestive, așa cum e formulat în proiectul Guvernului , nu reprezintă o dovadă clară, științifică”, a afirmat Cazanciuc.

„Să fie foarte clar: toată lumea este de acord că un bolnav contagios trebuie izolat, ajutat să nu răspândească boala, dar modul în care se pune în practică această carantinare sau izolare face diferența între un regim democratic și unul dictatorial. Îți trebuie foarte mult tupeu să vii în Parlament cu un asemenea proiect, după care tot tu să țipi cp nu este votat”, a spus vicepreședintele Senatului, cu referire la criticile de sâmbătă ale premierului, după aflarea deciziei de amânare a votului în plenul Camerei superioare a Parlamentului.

„E ca și când un elev care nu prea a învățat în liceu, nu prea știe să scrie, a dat Bac-ul acum și dă vina pre profesori sau pe comisia se examinare ca a picat examenul”, a comentat Cazanciuc reacția de ieri a premierului,

„O lege foarte proastă, plină de greșeli și care lasă loc abuzurilor”

„Este a treia oară când Guvernul trimite Parlamentului, în ultimul moment, o lege foarte proastă, plină de greșeli și care lasă loc abuzurilor. Această lege trebuie să reglementeze nu numai în cazul pandemiei de acum, dar și în situații similare”, a afirmat Caznaciuc.

Un alt exemplu de deficiență a legii este lipsa termenelor de aplicare a reglementărilor propuse. „Proiectul nu le garantează românilor că vor fi izolați sau spitalizați doar atâta timp cât este nevoie, nu pe perioadă nedeterminată, cum vrea domnul Orban”, a comentat vicepreședintele Senatului.

„Confiscarea și distrugerea bunurilor unor persoane izolate, carantinate trebuie aplicate în scopul decontaminării, proporțional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor fundamentale. Proiectul lui Orban nu prevede nici în acest caz niciuna dintre aceste garanții”, a mai spus Cazanciuc.

Vicepreședintele Senatului a criticat și propunerile Guvernului privitoare la contestarea restrângerii de drepturi.

„Am rugat Guvernul ca până luni să ne ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, Austria, în Spania, în Italia, pe internarea obligatorie și pe detașarea obligatorie a medicilor. De asemenea, am cerut Ministerului Justiției să avizeze acest proiect, pentru a arăta foarte clar dacă actul normativ corespunde legii fundamentale din România și practicii CEDO în această materie. De asemenea, am cerut și un aviz de la CSM pentru că în mod cert proiectul elaborat de Guvernul Orban nu are avizul CSM, deși, pentru a respecta decizia Curții Constituționale este nevoie de o procedură detaliată de contestare la un judecător”, a precizat Cazanciuc.

„Că o să votăm luni, că o să votăm marți, că o să votăm miercuri, o să vedem în funcție de cum vor fi dezbaterile în comisie”

„Trebuie să ne asigurăm că legea este respectată pentru toți, adică legea nu e numai pentru fraieri. O lege proastă nu protejează pe nimeni, să fie foarte clar, o lege proastă pune în pericol pe toată lumea. Interesul nostru e să avem o lege cât mai bună și cât mai repede posibil”, a conchis Cazanciuc.

„Ideea că suntem într-o situație dezastruoasă acum este pur și simplu o minciună. Pentru că în luna martie și aprilie vârful era mult mai sus, undeva la 10 -11% proporție. Acum suntem undeva la 3-4%. Deci nu trebuie să lucrăm non stop să punem românilor pe masă o lege proastă, care să nu îi protejeze, pentru că mecanismele din această lege nu îi protejează pe români”, a răspuns Cazanciuc la întrebarea privind activitatea comisiei, în contextul externării multor pacienți confirmați cu COVID-19.

„O să stăm în Parlament până vom avea garanția că această lege îi protejează pe români, nu doar le dă senzația că îi protejează”, a spus Cazanciuc. „Că o să votăm luni, că o să votăm marți, că o să votăm miercuri, o să vedem în funcție de cum vor fi dezbaterile în comisie”, a completat Cazanciuc, precizând că au fost invitați la dezbatere și reprezentanți ai organizațiilor profesionale, ai societății civile și ai altor actori implicați.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, sâmbătă, un nou record în ceea ce privește numărul de noi îmbolnăviri, în ultimele 24 de ore, 698, iar numărul lor, conform raportării de duminică a fost de 456, astfel că numărul total a ajuns la 32.535.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Live pe TikTok cu Simion și Becali, cu remarci sexiste la adresa lui Lasconi: e...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
A alergat 5 kilometri direct spre secţia de votare. Mesajul Andreei Ştef, campioana României la...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online