Prima pagină » Știri politice » Cazul Dan Șova, pe masa CCR. Când discută judecătorii contestațiile privind votul pentru arestarea preventivă a lui Șova

Cazul Dan Șova, pe masa CCR. Când discută judecătorii contestațiile privind votul pentru arestarea preventivă a lui Șova

Cazul Dan Șova, pe masa CCR. Când discută judecătorii contestațiile privind votul pentru arestarea preventivă a lui Șova
Judecătorii Curții Constituționale vor discuta cererile prin care se contestă votul senatorilor în cazul reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova pe 8 aprilie. Până acum, au fost înregistrate atât o sesizare din partea PNL, cât și una a președintelui Klaus Iohannis.

După ce au fost sesizați din două direcții pe cazul votului din Senat privind reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova, judecătorii Curții Constituționale au stabilit că vor discuta sesizarea făcută de șeful statului pe 8 aprilie.

Prima contestație a fost făcută de președintele Klaus Iohannis și care a cerut CCR să rezolve un conflict instituțional, ca urmare a faptului că Senatul a refuzat să dea o hotărâre privind adoptarea sau respingerea solicitării procurorilor DNA în cazul lui Dan Șova. Aceeași cerință a avut-o și Laura Codruța Kovesi, într-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii.

Șeful statului a cerut Curții Constituționale să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe de o parte, și Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte, „ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispozițiile legale cu Constituția în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere/arestare a unui deputat/senator, cu consecința blocării activității puterii judecătorești”.

În scrisoarea președintelui Klaus Iohannis se arată că „atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Șova a condus la un blocaj instituțional prin imposibilitatea desfășurării procedurilor judiciare și a înfăptuirii actului de justiție”, invocând prevederile articolului 72 din Constituție.

Tot joi, și liderii PNL au anunțat că vor sesiza CCR în cazul votului privind reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova, această sesizare urmând a fi discutată de magistrați tot pe 22 aprilie. Pe de o parte, liberalii au solicitat Curții să constate neconstituționalitatea prevederilor articolului 173 din Regulamentul Senatului, cel care le-a permis senatorilor să repsingă solicitarea DNA cu majoritate calificată, cu toate că în Constituție se prevede faptul că astfel de hotărâri ale Parlamentului se adopta cu majoritate simplă.

Pe de altă parte, PNL a mai cerut Curții să constate și încălcarea dispozițiilor articolului 1, alineatul 5 din legea fundamentală, care prevede că „respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”, de către conducerea Senatului, ca urmare a refuzului de a constata, în cuprinsul procesului verbal alcătuit după votul asupra cererii Ministerului Justiției privind încuviințarea măsurii reținerii și arestării lui Dan Șova, îndeplinirea condițiilor din articolul 76 alineatul 2 din Constituție.

„Solicitam Curții Constituționale să supuna controlului de constituționalitate prevederile art. 173 din Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, potrivit cărora în procedura reținerii, arestării și percheziției membrilor acestei Camere, «Senatul hotărăște asupra cererii cu votul secret al majorității membrilor săi », pe care le apreciem ca fiind în total dezacord cu prevederile art. 76 alin. (2) din legea fundamentala, potrivit cărora «Legile ordinare și hotărârile se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți din fiecare Cameră»”, a scris PNL în sesizare.