„A admis contestația formulată împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.10/D din 20 septembrie 2019 și, în consecință, a dispus înregistrarea de către Biroul Electoral Central a candidaturii și a semnului electoral ale domnului Viorel Cataramă la alegerile pentru Președintele României din anul 2019″, se arată într-un comunicat al CCR, remis luni MEDIAFAX.
În schimb, CCR a respins contestația împotriva înregistrării candidaturii Vioricăi Dăncilă și alte două contestații formulate împotriva candidaturii lui Theodor Paleologu la prezidențiale, potrivit sursei citate.
Viorel Cataramă a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, după ce Biroul Electoral Central a respins candidatura sa la prezidențiale, că a contestat decizia la Curtea Constituțională deoarece este „profund nelegală” și bazată pe aprecieri subiective.
Biroul Electoral Central a decis să respingă înregistrarea candidaturii și a semnului electoral depuse de Viorel Cataramă pentru alegerile prezidențiale. Instituția precizează că peste 94.000 de semnături depuse de Viorel Cataramă au fost anulate, deoarece prezentau elemente de similitudine evidente.
Viorel Cataramă a fost primul politician care și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale, ajungând la sediul BEC miercuri, cu peste 230.000 de semnături.
Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.
Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.
Cataramă: Nu pot să nu remarc faptul că, în ultimul timp, BEC tinde să acționeze ca un actor politic
Viorel Cataramă a declarat, luni, că înlăturarea sa din competiția pentru prezidențiale încalcă fragrant legea, fapt pentru care CCR a invalidat decizia BEC. Acesta a precizat că Biroul Electoral Centra acționează, în ultima vreme, ca un actor politic, chiar dacă nu are această atribuție.
„Așa cum am declarat imediat după aflarea Deciziei BEC, încercarea de înlăturare a mea din competiția pentru președinția României s-a făcut cu încălcarea flagrantă a legii. Din acest motiv, plenul CCR, în unanimitate, a invalidat hotărârea sus-menționata și a dispus respectarea drepturilor mele prevăzute de Constituție, admițându-mi candidatura”, a afirmat, luni, Viorel Cataramă.
El a reamintit de momentul când BEC a vrut să elimine din cursa pentru europarlamentare alianța USR-PLUS, adăugând că instituția a ajuns să acționeze ca un actor politic.
„Nu pot să nu remarc faptul că, în ultimul timp, BEC tinde să acționeze ca un actor politic, deși nu are această atribuție. Reamintesc, în acest sens, că la recentele alegeri europarlamentare a încercat să elimine din cursa electorală alianța USR-PLUS, fiind necesară intervenția instanțelor de judecă pentru respectarea legii”, a conchis Cataramă.