Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au respins astăzi sesizarea de neconstituționalitate depusă de opoziție împotriva modificării legii referendumului, astfel că pragul de prezență la referendum va fi de 30%. Legea ar urma să se aplice însă abia din 2014. Judecătorii au decis că legea respectă Constituția doar dacă prevederea respectivă se aplică la un an de la intrarea în vigoare, pentru a respecta principiul de a nu schimba regulile în timpul jocului.
„Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, decide: respinge obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului și constată că dispozițiile legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului sunt constituționale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii”, arată CCR.
Președintele Traian Băsescu a anunțat pe 11 iunie că a declanșat procedurile pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral și cu maximum 300 de parlamentari, pentru a verifica dacă românii doresc încă aceste lucruri așa cum le-au votat la referendumul din 2009, dar ale cărui rezultate nu au fost puse în aplicare de Parlament.
În 29 mai, liderul deputaților PDL, Mircea Toader, a anunțat că PDL, UDMR și PPDD vor ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezență la referendum.
Toader a făcut acestă precizare după ce proiectul de lege a fost adoptat de plen cu 221 voturi „pentru”, 73 „împotrivă” și 2 abțineri.
Mircea Toader a arătat că atrage atenția că, dacă această lege de reducere a pragului de prezență la referendum va fi pusă în aplicare, orice primar din România va putea fi schimbat de 25% dintre cetățenii de acolo și acest lucru se poate întâmpla și președinților consiliilor județene, ceea ce nu este normal. „Noi, împreună cu UDMR și PPDD, vom ataca legea la Curtea Constituțională”, a spus Toader.
Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că, în urma adoptării acestei legi, toate deciziile importante pentru întreaga societate vor fi luate cu 25% din populație. „Revizuirea Constituției nu cred că este bine să fie făcută cu 25% dintre cetățeni, nu cred că un primar trebuie să poată fi demis cu 25% și nu cred că modificarea limitelor administrativ-teritoriale trebuie să fie făcută cu 25%. Nu cred că în toate situațiile unui stat de drept deciziile se pot lua cu 25%”, a spus Marton arpad.
În același context, deputatul UDMR Mircea Dolha a spus că primarii și președinții Consiliilor județene pot fi demiși cu 25%, dar că „25% din listele electorale este mult mai mult decât au obținut unii dintre primari în primul tur de scrutin”.
Camera Deputaților a adoptat, cu 221 voturi pentru, 73 împotrivă, și două abțineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezență la referendum.
Inițiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezență la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar și introducerea condiției unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.
Camera Deputaților este for decizional în legătură cu acest proiect.