CCR a desființat calendarul USL de revizuire a Constituției cu cvorum de 30%, simultan cu prezidențialele

Publicat: 05 12. 2013, 12:50
Actualizat: 07 08. 2015, 19:16

Curtea Constituțională a publicat miercuri în Monitorul Oficial decizia motivată prin care s-a respins pe 14 noiembrie sesizarea președintelui Traian Băsescu legată de legea referendumului. Consecința directă: calendarul USL pentru revizuirea Constituției, prin referendum, cu prag de validare de 30% din numărul alegătorilor prezenți, simultan cu alegerile prezidențiale din 2014 nu mai poate fi pus în practică.

Publicarea deciziei pe 4 decembrie face ca termenul de promulgare a legii să fie, în cel mai optimist scenariu, 14 decembrie, președintele având, potrivit Constituției, 10 zile la dispoziție să își dea semnătura pe lege. Constituția nu menționează însă dacă cele 10 zile sunt calendaristice sau lucrătoare.

În vară, la prima contestare a legii la Curte, de către PDL, judecătorii au decis că pragul de validare a referendumului poate fi scăzut de la 50% la 30% din numărul alegătorilor din listele electorale doar cu condiția ca actul normativ să intre în vigoare la un an de la publicarea sa în Monitorul Oficial. În noile condiții, lucrul acesta ar urma să se întâmple pe 15 decembrie 2014, în condițiile în care turul al doilea al alegerilor prezidențiale nu poate fi devansat mai târziu de 14 decembrie.

Decizia de respingere a sesizării lui Băsescu a fost luată cu 6 voturi la 3. Ideea menținerii pragului de validare a referendumului la 50% a fost susținută de Augustin Zegrean, de Ștefan Minea și de Daniel Morar, care și-au publicat de altfel în Monitorul Oficial opinia separată.

Întrebat ce intenții are legate de termenul de promulgare, președintele a admis public că va ține legea la Cotroceni „până în ziua a zecea la ora 11.59”, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial cel mai devreme a doua zi.