„Am luat act de decizia Curții Constituționale de astăzi, care a respins ca inadmisibilă solicitarea pe care am formulat-o vizavi de respectarea votului secret în Parlament. Nu am contestat nicio secundă rezultatul votului de la moțiune, nu aceasta a fost intenția mea, ci am încercat să trag un semnal serios de alarmă legat de modul în care se votează”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.
El susține că Parlamentul trebuie recredibilizat, iar parlamentarii trebuie să depună eforturi pentru îndreptarea imaginii instituției.
„E foarte important ca, pe viitor, să ne asigurăm că votul secret este respectat. Altfel, nu vom reuși să recâștigăm încrederea românilor în Parlament, forul democratic suprem”, a adăugat fostul premier.
Sorin Grindeanu a sesizat CCR, la sfârșitul lunii iunie, pe motiv că votul din Parlament, pentru moțiunea de cenzură ce a dus la demiterea Cabinetului său, nu a fost unul secret, iar mulți aleși au arătat bilele înainte de a le introduce în urne.
În sesizarea făcută de premierul interimar Sorin Grindeanu, la Curtea Constituțională a României, se arată că, potrivit dispozițiilor art. 88 „după încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare pentru încrederea Guvernului. Votul este secret și se exprimă prin bile”.
Cu toate acestea, arată sesizarea, „la ședința comună din 21 iunie 2017, așa cum s-a putut observa pe toate canalele de televiziune care au transmis în direct desfășurarea lucrărilor, modalitatea concretă de desfășurare a votului a arătat faptul că unii deputați și senatori au votat la vedere, ceea ce pune sub semnul întrebării respectarea procedurii referitoare la asigurarea secretului votului cu bile prevăzută de Regulamentul activitărilor comune ale Camerei Deputaților și Senatului”.
Legat de acest regulament, Sorin Grindeanu face și o propunere, ca în cazul în care procedura nu este respectată, normele să prevadă reluarea votului.
„Apreciez că modalitatea de exprimare a votului din 21 iunie 2017 cu privire la moțiunea de cenzură, desfășurată în condiții neregulamentare, a conturat un veritabil conflict juridic de natură constituțională între auoritățile publice datorită efectului direct al rezultatului votului asupra Guvernului”, se mai arată în sesizare.