Prima pagină » Știri politice » CCR a respins sesizarea PNL privind obligația cetățenilor de a se prezenta la audieri la Comisia SRI

CCR a respins sesizarea PNL privind obligația cetățenilor de a se prezenta la audieri la Comisia SRI

CCR a respins sesizarea PNL privind obligația cetățenilor de a se prezenta la audieri la Comisia SRI
Detalii pe Gândul.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, existând și două opinii separate, potrivit surselor citate.

PNL a depus la CCR, pe 24 octombrie, sesizarea privind Hotărârea Parlamentului care obligă fiecare cetățean să se prezinte în fața Comisiei pentru controlul SRI, atunci când este citat

„PNL a depus, astăzi, sesizarea la CCR pe hotărârea Parlamentului care modifică modul de de funcționare al Comisiei SRI. Sunt două motive care încalcă Constituția și care cel mai probabil vor fi confirmate că această hotărâre practic lezează, pe de-o parte, cetățeanul de rând, iar pe de altă parte, modul de funcționare al Parlamentului”, a declarat vicepreședintele PNL Raluca Turcan.

Aceasta a criticat faptul că o comisie permanentă a Parlamentului României a primit atribuții de comisie de anchetă, însă în Regulamentul Camerei Deputaților și Senatului comisia de anchetă funcționează pe o perioadă determinată. „În aceste condiții, practic, se schimbă statutul consfințit prin Constituție privind organismele de funcționare ale Parlamentului, care sunt comisiile permanente, comisiile speciale și comisiile de anchetă”, a mai spus liderul deputaților PNL.

Turcan a criticat și obligativitatea de a veni în fața comisiei pe care Hotărârea Parlamentului o instituie pentru toți cetățenii. „Al doilea principal motiv (pentru care am depus sesizarea-n.r.) este cel legat de obligativitatea pe care au instrituit-o pentru o comisie permanentă și pe care practic au transformat-o într-o comisie de anchetă de a chema la audieri și la ședințele acestei comisii orice persoană. Există decizii ale CCR care spun că la comisiile de anchetă pot fi obligate să vină la audieri doar persoanele care se află în raport cu instituțiile statutului, cu Camera Deputaților sau cu Senatul”, a adăugat Turcan.

Raluca Turcan a afirmat că PSD,”încălcând Constituția și Regulamentul de funcționare al celor două camere”, încearcă să transforme o comisie permanentă a Parlamentului într-un „instrument de presiune politică, probabil pentru a satisface iarăși jocurile pe care le au și le fac de decredibilizare a unor instituții ale statului român”.

Citește și