Curtea a publicat motivările deciziilor de respingere a sesizărilor formulate în cazurile revocărilor foștilor președinți ai Camerelor Parlamentului, Vasile Blaga și Roberta Anastase.
«Curtea constată că revocarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților nu afectează, prin obiectul și efectul juridic al unei asemenea hotărâri, valori și principii constituționale», se arată în motivarea deciziei în cazul Robertei Anastase.
Curtea constată că Hotărârea Camerei Deputaților 25 din 3 iulie 2012, având ca obiect revocarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților, este un act juridic cu caracter individual, care nu afectează valori și principii constituționale.
«Or, asemenea tipuri de acte juridice nu pot fi supuse controlului exercitat de Curtea Constituțională. Astfel de acte reprezintă manifestări politice care nu au caracter normativ, în sensul că nu conțin reglementări juridice de largă aplicabilitate și cu efect juridic general sau circumscris unei categorii determinate de subiecte de drept, ci sunt acte juridice cu caracter individual și cu scop politic, având ca obiect numiri, alegeri sau validări în funcții. De altfel, înlocuirea unei persoane cu alta, cu respectarea procedurilor regulamentare, nu poate reprezenta o problemă de constituționalitate», se arată în motivarea deciziei Curții.
CC a respins, luni, sesizările formulate de Vasile Blaga și Roberta Anastase, susținute de PDL, privind revocările din funcțiile de președinți ai Senatului și, respectiv, Camerei Deputaților.
Plenul Curții Constituționale s-a întrunit, luni, pentru a soluționa sesizările de neconstituționalitate formulate de Vasile Blaga și de 28 de senatori aparținând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituționalitatea Hotărârii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea lui Vasile Blaga din funcția de președinte al Senatului.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituționalitate. Argumentațiile reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, informează Curtea.