Curtea Constituţională dezbate azi, 29 iunie, sesizarea depusă de PSD cu privire la decizia de revocare din funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber.
Judecătorii CCR dezbat, azi, sesizarea de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului de a o revoca din funcţie pe Renate Weber, Avocat al Poporului.
La 24 de ore de la revocarea lui Renate Weber, social-democraii au depus la CCR sesizare de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului.
„Din analiza procedurii desfăşurate în Parlamentul României rezultă că propunerea de revocare din funcţie a Avocatului Poporului nu a fost făcută de către Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, supunerea la vot a revocării fiind facută numai pe baza raportului comun al Comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, lipsind actul legal de sesizare al Parlamantului, respectiv Hotărârea Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.
Practic, constatăm faptul că cele două Comisii reunite s-au substituit Birourilor Permanente Reunite şi au propus, fără a avea această competenţă, revocarea Avocatului Poporului către plenul reunit, după cum rezultă şi din Raportul întocmit în urma şedinţei celor două Comisii: ”, potrivit sesizării depuse de PSD la CCR.
„Tot din examinarea Hotărârii de revocare, rezultă că Parlamentul nu a îndeplinit cele două condiţii cumulative, astfel: nu a realizat o evaluare obiectivă a activităţii Avocatului Poporului utilizând motive de revocare clare, obiective menite să garanteze independenţa Avocatului Poporului şi nu a dovedit încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării”, menţionează social-democraţii.
Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională încălcandu-se prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi a art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului, spune PSD.
„În considerarea argumentelor expuse, vă solicităm să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost emisă cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 1 alin. (3)-(5), art. 11, art. 20, art. 58 alin. (1) şi art. 148 din Legea fundamentală şi să constataţi că aceasta este neconstituţională”, conchid social-democraţii.
Avocatul Poporului a fost reovocat miercurea trecută.
Renate Weber a dat în judecată Parlamentul României, la Curtea de Apel Bucureşti, după ce a fost revocată din funcţie. Termenul fixat pentru şedinţă este 2 iulie.