CCR: Membrii consiliilor de administrație ale TVR și Radioului public pot fi înscriși în partide politice
„Curtea a constatat că dispozițiile art.I pct.3, referitor la modificarea art.20 alin.(21 ) lit.a) teza întâi din Legea nr.41/1994, contravin prevederilor art.40 alin.(3) din Constituție, prin aceea că obligă membrii consiliului de administrație să renunțe la calitatea de membru de partid, pe timpul exercitării mandatului. Or, această normă fundamentală, ce configurează cadrul în care poate fi exercitat dreptul de asociere, are caracter restrictiv, în considerarea enumerării stricte și limitative prevăzute de textul constituțional. Prin urmare, orice altă excepție în ce privește exercițiul dreptului fundamental de asociere în partide politice reprezintă o adăugare la Constituție, nepermisă de caracterul suprem al acestei”, susține CCR, în comunicatul transmis.
CCR precizează că membrii consiliilor de administrație ale TVR și SSR intra în categoria funcționarilor publici prevăzuți de legea organică și nu se regăsesc în rândul excepțiile prevăzute de art.40 alin.(3) din Constituție, susținând că dispozițiile legii sunt neconstituționale.
Judecătorii Curții au susținut și că nu a fost respectat principiul bicameralismului în adoptarea, existând diferențe semnificative între forma în care legea a fost adoptată în Camera Deputaților și cea de la Senat.
„Curtea a constatat că orice modificare a acestui regim, sub aspectul condițiilor de numire a membrilor, interdicțiilor, incompatibilităților sau cauzelor de încetare a mandatelor, nu se poate realiza decât cu respectarea principiului neretroactivității legii civile. Or, dispozițiile cuprinse în art.II din lege, care prevăd numirea unor noi consilii de administrație la S.R.R. și la S.R. TV., în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, cu consecința încetării de drept a mandatului consiliilor de administrație ale S.R.R. și S.R.TV. aflate în funcție, sunt neconstituționale”, se mai arată în comunicatul transmis de CCR.