Prima pagină » Știri politice » CCR: Parlamentul nu poate decide cine merge la Consiliul European

CCR: Parlamentul nu poate decide cine merge la Consiliul European

CCR: Parlamentul nu poate decide cine merge la Consiliul European
Judecătorii Curții Constituționale au decis că Parlamentul nu are dreptul să stabilească cine va reprezenta România la Consiliul European în situația în care președintele și premierul nu se înțeleg pe această temă

Judecătorii Curții Constituționale au decis că Parlamentul nu are dreptul să stabilească cine va reprezenta România la Consiliul European, în situația în care președintele și premierul nu se înțeleg pe această temă.

CCR a dat dreptate astfel grupului de 26 de senatori PDL, care a sesizat Curtea cu privire la neconstituționalitatea Legii privind cooperarea între Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene, inițiată de USL.

Decizia privind sesizarea legată de demiterea fostului șef al Senatului, Vasile Blaga, a fost amânată pentru ședința viitoare a CCR.

De altfel, CCR stabilise într-un alt dosar faptul că doar președintele României poate reprezenta statul la Consiliul European, conform Constituției.

CCR a constatat că sunt neconstituționale trei articole din lege, respectiv 3, 18 și 19.

Articolul 3 din lege prevede că „în exercitarea atribuțiilor sale, în conformitate cu prevederile prezentei legi, Parlamentul adoptă opinii. Opiniile care se referă la propuneri supuse procedurilor de negociere și adoptare la nivelul Consiliului Uniunii Europene constituie mandat parlamentar. Mandatul parlamentar creează obligația de natură politică pentru Guvern de a-l respecta în integritatea sa”.

Conform articolului 18, „la solicitarea Parlamentului, ministrul responsabil sau delegatul său prezintă la Parlament poziția care a fost exprimată de România la reuniunile Consiliului Uniunii Europene”.

În articolul 19 se arată că „Guvernul face propuneri de nominalizare a reprezentanților României în cadrul următoarelor instituții, organe și organisme ale Uniunii Europene: Comisia Europeană, Curtea de Justiție a Comunităților Europene, Tribunalul de Primă Instanță, Curtea de Conturi, Comitetul Economic și Social, Comitetul Regiunilor, Comitetul Director al Băncii Europene pentru Investiții, potrivit prevederilor comunitare”.

Plenul Senatului a adoptat, la finele lunii iunie, Legea privind cooperarea între Guvern și Parlament în domeniul afacerilor europene, care prevede că Parlamentul stabilește cine merge la Consilul European, în cazul în care președintele și premierul nu ajung la un acord.

Potrivit modificărilor aduse în comisiile reunite, conducătorul delegației României la reuniunile Consiliului European este președintele României sau premierul.

Stabilirea conducătorului delegației României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvernul României și instituția prezidențială, cu cel puțin 7 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.

Proiectul prevede că, în situația în care acordul privind participare la Consiliul European nu se realizează în termen, Parlamentul, în ședința comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegației României la respectiva reuniune a Consiliului European.

Citește și