Ce a aflat întâmplător Ponta de la un secui: istoria steagului Ținutului Secuiesc, care a fost arborat pe Parlamentul Ungariei. „E de un ridicol total”

Publicat: 19 02. 2013, 09:54
Actualizat: 28 03. 2019, 06:15

Tensiunile politice dintre Ungaria și România reprezintă o provocare politică pe un calcul cinic pentru voturi, fiind însă uitat ridicolul situației, și anume că steagul Ținutului Secuiesc a fost folosit prima dată când secuii s-au aliat cu Mihai Viteazul împotriva unugurilor, afirmă premierul Ponta.

„Partidul aflat la putere, FIDESZ-ul domnului Orban, are această tactică asumată aproape de a crea în țările în care sunt minorități maghiare cât mai mute tulburări pentru a câștiga mai multe voturi acasă. Este o provocare politică pe un calcul foarte cinic, atât de cinic încât ridicolul din aceste situații e uitat. Am aflat întâmplător de la un secui: steagul Ținutului Secuiesc a fost folosit pentru prima dată în 1599-1600, când secuii s-au aliat cu Mihai Viteazul împotriva ungurilor. Deci, faptul că pe Parlamentul maghiar este un steag care s-a născut ca luptă împotriva ungurilor e de un ridicol total. Domnul președinte al Parlamentului maghiar probabil că nu cunoaște”, a spus Ponta la Realitatea TV.

El a precizat însă că nu se va lăsa atras în această capcană și că la 9 martie va merge la Budapesta, la invitația Partidului Socialist Maghar, pentru a arăta inclusiv faptul că între poporul maghiar și cel român nu există probleme reale, fiind vorba doar de o politică extremistă și demagogică.

Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca „simbol al solidarității naționale”.

Președintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a inițiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia sesiunii plenare a deputaților de etnie maghiară din Bazinul Carpatic.

Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat că folosirea simbolurilor etnice ale oricărei comunități constituie un drept fundamental al omului, mulțumind tuturor orașelor ungare care au arborat steagul secuiesc.

Referindu-se la recenta dispută dintre Ungaria și România privind arborarea drapelului secuiesc, Semjen a subliniat că Budapesta „nu a dorit amplificarea tensiunilor cu România”.