Ce a descoperit Corpul de Control al ministrului Predoiu, după toxiinfecția în masă de la Academia de Poliție?/ 7 persoane, cercetate disciplinar

Publicat: 22 12. 2023, 14:55
Actualizat: 22 12. 2023, 17:57

În noiembrie 2023, un total de 143 de studenți ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară după ce au mâncat mâncare stricată în cadrul unității de învățământ. Sâmbătă, MAI a publicat raportul Corpului de Control al ministrului de Interne: 3 persoane din conducerea facultății și 4 cu funcții de execuție sunt cercetați disciplinar pentru neglijență.

Corpul de Control al ministrului de interne au găsit mai multe neconformități după controlul efectual la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din Capitală. Raportul relevă că au fost găsite neconformități în ce privește gestionarea condiției igenico-santiare, dar și în ce privește controlul intern managerial.

În urma incidentului din noaptea de 14 spre 15 noiembrie 2023, când 63 de studenți ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” s-au deplasat la unități spitalicești după ce au acuzat simptome digestive ca urmare a servirii mesei la cantina din unitate, iar ulterior alți 80 de studenți cu aceeași simptomatologie au primit tratament medical de specialitate la nivelul Serviciului Medical Academie, fără să necesite internare, Corpul de Control al Ministrului a constatat mai multe disfuncționalități și neconformități privind respectarea procedurilor pentru asigurarea stării de sănătate și a condițiilor igiencio-sanitare, a gestionării și raportării evenimentului, precum și în privința exercitării controlului intern managerial, transmite MAI.

Cauza: Contaminarea unor alimente cu vectori – insecte

Potrivit raportului Corpului de Control, cauza toxiinfecției celor 143 de elevi o reprezintă contaminarea unor alimente cu insecte, dar și prin prisma faptului că în incinta unității mâncarea era ținută la temperatura camerei pentru o perioadă lungă de timp, ce a dus la alterarea stării produselor alimentare.

Cauzele posibile pentru apariția evenimentului epidemiologic, potrivit specialiștilor în sănătate publică, sunt: contaminarea unor alimente prin vectori (insecte), prin contactul direct al unui aliment preparat termic cu unul nepreparat termic, derularea altor activități decât cele de servire a mesei în sălile de masă, păstrarea alimentelor la temperatura camerei pentru o perioadă mare de timp, neaplicarea și nerespectarea normelor de protecție igienico-sanitară în unitățile de servire a mesei, mai precizează MAI.

Ofițerii Corpului de Control au reținut faptul că activitatea din blocul alimentar s-a desfășurat concomitent cu lucrările de reabilitare și modernizare începute în anul 2022, iar în sălile de mese s-au derulat cursuri și alte activități administrative, aceste aspecte fiind de natură să afecteze siguranța igienico-sanitară a obiectivului. S-a stabilit, totodată, că personalul cu atribuții în acest sens nu a urmărit starea de sănătate a persoanelor ce își desfășoară activitatea în blocul alimentar.

De asemenea, evenimentul produs în noaptea de 14 spre 15 noiembrie 2023 nu a fost raportat corespunzător, pe cale ierarhică, în conformitate cu actele normative incidente, activitatea personalului de serviciu a fost realizată necorespunzător, iar conducerea unității a manifestat lipsă de interes în privința organizării și aplicării sistemului de control intern managerial, se mai arată în raport.

Având în vedere constatările comisiei de verificare, reprezentanții Corpului de Control au propus, iar conducerea Ministerului Afacerilor Interne a aprobat, măsuri pe două paliere.

Pentru remedierea disfuncționalităților constatate:

S-a identificat necesitatea elaborării și îmbunătățirii unor reglementări pe linie de comunicare instituțională, raportare ierarhică, proceduri de lucru și revizuirea cadrului normativ intern privind circuitul documentației și activitățile de urmat pentru autorizare/avizare sanitară și exercitarea controlului în acest domeniu.

Printre măsurile dispuse raportul menționează:

–  Realizarea demersurilor pentru asigurarea continuității asistenței medicale la nivelul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”;

–  Revizuirea procedurilor privind avizarea autorizațiilor sanitare, pentru simplificarea circuitului și urmărirea finalității demersurilor;

–     Acțiuni pentru îndeplinirea condițiilor de funcționare a cantinei studenților, cu respectarea legislației pe linie sanitară.

3 persoane care au deținut funcții de conducere în Academie sunt cercetate disciplinar pentru neglijență

Corpul de Control a decis și răspunderea disciplinară a persoanelor care s-ar putea face responsabile de producerea incidentului, transmite MAI.

Astfel, s-a dispus declanșarea cercetării prealabile față de trei persoane care au deținut sau dețin funcții de conducere în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și față de patru persoane cu funcții de execuție, pentru neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv neasigurarea îndeplinirii și respectării normelor igienico – sanitare pentru desfășurarea activităților la nivelul unității și manifestarea de lipsă de interes în privința exercitării sistemului de control intern managerial, precum și nerespectarea procedurilor de raportare pe cale ierarhică a incidentului.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne reafirmă dorința de asigurare a unor condiții corespunzătoare pentru studiu, cazare și hrănire studenților și condiții normale de muncă pentru personalul unității de învățământ, acestea fiind principalele obiective trasate noului rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, se mai arată în comunicatul MAI.

CITIȚI ȘI:

119 studenți de la Academia de Poliție din Capitală, internați la SPITAL cu toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat la cantina instituției

Când se deschide circulația pe Drumul expres Craiova – Pitești? / CNAIR: Lucrările sunt finalizate cu 6 luni mai devreme față de termenul contractual