Prima pagină » Știri politice » Ce a discutat premierul cu șeful Comisiei Europene, în spatele ușilor închise, la Bruxelles

Ce a discutat premierul cu șeful Comisiei Europene, în spatele ușilor închise, la Bruxelles

Ce a discutat premierul cu șeful Comisiei Europene, în spatele ușilor închise, la Bruxelles
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, după întâlnirile cu liderii europeni, că nu a primit din partea acestora un "to do list", povestind însă că președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, i-a spus că dorința sa este ca, la finalul mandatului său, România să aibă înlăturat MCV.

„Adică dacă am vreun to-do-list? Nu”, a fost răspunsul dat de Sorin Grindeanu unui jurnalist dacă i s-a cerut vreo garanție cu privire la sistem ul judiciar.

El a mai spus că Executivul de la București dorește „clarificarea anumitor termeni astfel încât să putem să relizăm toate recomandările date de către Comisia Europeană”.

„Viteza să fie cea potrivită, astfel încât să înlăturăm MCV. Pentru asta, în perioada imediat următoare, echipele de specialiști vor transmite aceste lucruri către Comisia Europeană pentru a ne fi cât se poate de clar parcursul pe care trebuie să-l avem”.

El a apreciat că recomandările conținute de rapoartele MCV s-au schimbat în cei 10 ani de monitorizare.

„Dacă privim lucrurile de acum 10 ani, recomandările de acum 10 ani și cele din ultimul raport nu sunt chiar aceleași, au evoluat în timp. Și România a evoluat și a făcut pași extrem de importanți din acest punct de vedere. Tot ceea ce înseamnă angajamentul pe care l-am transmis mi-l mențin. Lucrurile acestea le-am spus și în Parlament la moțiunea de cenzură, astfel încât tot ceea ce înseamnă reglementări pe MCV, tot ceea ce înseamnă legi legate de sistemul juridic din România, de schimbarea Codului penal sau Codului de procedură penală, sigur, date de decizii la Curții Constituționale, lucrurile astea se vor întâmpla în Parlament. Dorința Guvernului pe care-l conduc este să clarifice acele aspecte. (…) Vrem să înlăturăm acele obstacole care au mai rămas pentru a elimina MCV. Pot să vă mai spun ceva: dorința domnului președinte Juncker, înainte de finalul mandatului dânsului – România să aibă înlăturat MCV. Este ceea ceea ce mi-a transmis azi în mod direct”, a mai spus Grindeanu.

„Discuție constructivă”

Premierul României Sorin Grindeanu și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker au avut, potrivit unui comunicat de presă remis de Executivul de la București, „o discuție constructivă” în cadrul întrevederii pe care cei doi au avut-o vineri la Bruxelles.

„Cei doi oficiali au discutat despre ultimele evoluții din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și despre lupta împotriva corupției. Președintele Juncker a salutat recenta decizie a Guvernului român de abrogare a ordonanței de urgență care periclita progresele realizate ani de zile în acest domeniu. Prim-ministrul Grindeanu și președintele Juncker au convenit asupra importanței unei largi consultări a principalelor părți interesate și a unui proces democratic pe care să-l parcurgă orice măsură care va fi adoptată în viitor. Transparența și deschiderea vor fi esențiale pentru restabilirea și menținerea încrederii și stabilității”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Juncker l-a încurajat pe premierul român să continue lupta împotriva corupției și a oferit autorităților române sprijinul Comisiei Europene.

„Președintele Juncker a reiterat intenția de încheiere a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în timpul mandatului său în condițiile în care România își va îndeplini obiectivele de referință necesare. Calea pentru atingerea acestor obiective de referință este stabilită în mod clar în rapoartele Comisiei privind Mecanismul de Cooperare și Verificare”, se mai menționează în comunicat.

Cei doi oficiali au abordat pe scurt și situația economică a României.

„Președintele l-a încurajat pe premier să continue punerea în aplicare a reformelor în vederea modernizării economice și sociale, în același timp cu dezvoltarea unei politici fiscale responsabile. Au convenit să lucreze împreună în continuare în vederea îmbunătățirii capacității de absorbție a fondurilor europene în România. La rândul său, premierul s-a angajat să colaboreze îndeaproape cu Comisia Europeană în ceea ce privește Agenda Europeană de Apărare. În cursul întâlnirii, s-a abordat de asemenea problema migrației. Președintele Juncker a salutat contribuția României la Poliția de Frontieră și la Garda de Coastă la nivel european pentru securizarea frontierelor externe comune ale Uniunii, precum și eforturile României de consolidare a solidarității în domeniul migrației și azilului. Dat fiind faptul că România marchează 10 de ani de la aderarea la Uniunea Europeană, premierul României și președintele Juncker au discutat, de asemenea, despre viitorul UE cu 27 de state membre, înaintea Summit-ului de la Roma, din luna martie, precum și despre Președinția română a Consiliului din prima jumătate a anului 2019”, se mai arată în comunicatul Executivului.

Potrivit documentului, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și-a exprimat încrederea că mandatul Președinției române va fi unul foarte bun în 2019 și a oferit sprijinul deplin și expertiza Comisiei pe tot parcursul procesului.

Premierul Sorin Grindeanu a efectuat o vizită de două zile la Bruxelles, unde a avut întrevederi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, dar și cu președintele și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker și Frans Timmermans.

Citește și